Πολλές φορές διαβάζοντας για αρώματα θα έχεις συναντήσει τον όρο «αρωματική πυραμίδα», και αν δεν γνωρίζεις ακριβώς τι είναι και σε τι χρησιμεύει, αυτό εδώ το άρθρο γράφτηκε για σένα. Ξεκινώντας λοιπόν να σου πω ότι πρόκειται κυρίως για τον τρόπο που επικοινωνείται η σύνθεση ενός αρώματος στο αγοραστικό κοινό.

Επίσης, είναι και ο συνήθης τρόπος που «χτίζεται» μία αρωματική σύνθεση από την πλευρά του αρωματοποιού. Τα σύγχρονα αρώματα είναι πολύπλοκες συνθέσεις. Τα περισσότερα μοιάζουν με μία ολόκληρη ορχήστρα από αρωματικές νότες που η καθεμία παίζει την δική της μελωδία και ρυθμό, στον δικό της χρόνο. Όμως, το τελικό άκουσμα είναι ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι που καλούμαστε αρχικά να απολαύσουμε και σε δεύτερη φάση να αποκωδικοποιήσουμε για να έρθουμε πιο κοντά στις προτιμήσεις μας. Αυτή η πολυπλοκότητα, για την πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν έχει εντρυφήσει στα αρώματα, είναι κάτι δυσνόητο.

Έτσι, χρειάζεται ένα μέσο επικοινωνίας που θα παρέχει κάποιες βασικές πληροφορίες, προκειμένου ο καθένας να επιλέξει την κατάλληλη σύνθεση, ή τουλάχιστον να γνωρίζει ποιες ευωδίες ευφραίνουν το γούστο του. Αυτή η γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ του αρωματοποιού και του κοινού, είναι η αρωματική πυραμίδα.

Αρωματική πυραμίδα: Πώς σε βοηθάει στην επιλογή αρώματος
Pexels / Mart Productions

Αρωματική πυραμίδα: Η αποκωδικοποίηση

Αυτή αποτελείται από τρία στάδια: την κορυφή, την μέση (ή ποιητικά αποκαλούμενη καρδιά) και την βάση. Εξ ου και πυραμίδα.

  • Στην κορυφή βρίσκονται οι αρωματικές νότες που θα αναγνωρίσουμε πρώτες μυρίζοντας ένα άρωμα. Αυτές δεν διαρκούν παραπάνω από 15 λεπτά και δεν αποτελούν παραπάνω από το 20% ολόκληρης της αρωματικής σύνθεσης. Συνήθως, οι νότες κορυφής είναι πολύ φρέσκες και ανάλαφρες όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα ή οι aquatic συμφωνίες. Στην συνέχεια, η καρδιά ενός αρώματος είναι και ο βασικός του χαρακτήρας που ξεδιπλώνεται περίπου στις 3 έως και 5 ώρες.
  • Η μέση καταλαμβάνει περίπου το 30% του αρώματος και αποτελείται συχνά από διαφόρων ειδών λουλούδια και μπαχαρικά.
  • Στη βάση, που διαρκεί μέχρι και 12 ώρες, οι περισσότερες συνθέσεις στηρίζονται σε ζεστές γήινες ή ξυλώδεις νότες όπως το πατσουλί, το κεχριμπάρι, το βετιβέρ, η βανίλια, οι σπόροι τόνκα, η βελανιδιά, ο κέδρος και το σανταλόξυλο. Τελευταία συναντάμε και αρκετές gourmand νότες όπως η καραμέλα και η σοκολάτα. Η βάση είναι και το μέρος του αρώματος που αλληλοεπιδρά περισσότερο με την επιδερμίδα, δημιουργώντας την μοναδική χημεία μεταξύ του αρώματος και εκείνου που το φοράει. Η πυραμίδα λοιπόν, μας αποκαλύπτει εκτός από τα συστατικά, την ένταση και την χρονική τους διάρκεια μέσα σε μία λογική δομή.

Παρολ’ αυτά να θυμάσαι πάντα…

Το άρωμα δεν είναι ποτέ το άθροισμα των αρωματικών του συστατικών, παρά η αλχημεία τους. Τι σημαίνει αυτό; Αν το σανδαλόξυλο για παράδειγμα μπει σε μία σύνθεση με τριαντάφυλλο, η ένωσή τους το κάνει να αναδύεται πολύ διαφορετικά απ’ότι σε μία άλλη ένωση με ίριδα για παράδειγμα. Αυτή είναι η μαγεία των αρωμάτων. Ότι έστω και μία μικρή διακύμανση στη συνταγή φέρνει μεγάλο αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα. Σκέψου μόνο ότι σήμερα στην αρωματοποιία χρησιμοποιούνται πάνω από 3000 διαφορτικά αρωματικά συστατικά και ότι κάθε άρωμα περιέχει τουλάχιστον 10 από αυτά, ενώ η ακριβής σύσταση είναι πάντα μυστικό. Κάτι σαν το «Άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ.

Αρωματική πυραμίδα: Πώς σε βοηθάει στην επιλογή αρώματος
Pexels / cottonbro studio

Πώς να επιλέξεις

Για να πετυχαίνεις πιο εύκολα και γρήγορα αρωματικές συνθέσεις που σε ιντριγκάρουν ακουλούθησε την παρακάτω στρατηγική:

  • Αρχικά μάζεψε τα ήδη αγαπημένα σου αρώματα, διάβασε online τις αρωματικές τους πυραμίδες και σαν έναν καλό ντετέκτιβ, βρες τα κοινά τους στοιχεία.
  • Όταν καταλήξεις σε μία αρωματική οικογένεια που σου αρέσει ή σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, δες ποιες από τις νέες κυκλοφορίες ανταποκρίνονται σε αυτά.
  • Σε αυτό το σημείο έχεις ήδη περιορίσει πολύ τις επιλογές σου, όμως ο δρόμος έχει και άλλο. Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη σε ένα φυσικό κατάστημα και η δοκιμή των αρωμάτων που έχεις σημειώσει πάνω στα ειδικά tester. Αν έχεις ευαίσθητη μύτη και γενικά σου αρέσει να μυρίζεις ακριβώς όπως εκφράζεσαι, καλό είναι να μην καταλήξεις με αταίριαστες ευωδίες πάνω σου. Οπότε, ξεκίνα με τα ειδικά χαρτάκια και μεταξύ των δοκιμών, μύριζε κόκκους καφέ ή ένα φακελάκι τσάι για να καθαρίζει η όσφρησή σου.
  • Από τα testers διάλεξε μέχρι 3 ή το πολύ 4 αρώματα που θα δοκιμάσεις πάνω στο δέρμα σου.
  • Ψέκασε το άρωμα 1 με 2 φορές στο σημείο σφιγμού στο εσωτερικό των καρπών σου και περίμενε τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι να το μυρίσεις ξανά, ώστε να έχουν αναδιπλωθεί οι μεσαίες νότες.
  • Καλύτερα να αποχωρίσεις από το κατάστημα χωρίς αγορά και να αφήσεις πάνω σου το άρωμα για να αποφασίσεις μετά από αρκετές ώρες που το φοράς. Το μυρίζουν οι άλλοι πάνω σου; Εσύ αισθάνεσαι όμορφα όταν αναγνωρίζεις την μυρωδιά του πάνω σου; Σε εκφράζει; Έχει καλή διάρκεια και εξέλιξη πάνω στην επιδερμίδα σου;

Αν απαντήσεις σε όλα ναι είσαι, έτοιμ@ για το επόμενο perfume love affair σου!