Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία, ξεπροβάλουν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία πρέπει να επισκεφθείτε. Πρόκειται για την τέλεια αφορμή για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη σε αυτή την όμορφη γωνιά της Πελοποννήσου.

 

Μια σύντομη αναδρομή

Η Αρχαία Μεσσήνη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος κάλεσε τους Μεσσήνιους της διασποράς να επιστρέψουν στον τόπο τους. Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική επιρροή και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων.

Η Αρχαία Μεσσήνη παρέμεινε το πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας μέχρι το 395 π. Χ., όταν η επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου υποτίθεται πως έδωσε το αποφασιστικό πλήγμα στην πόλη.

 

Κατά την περιήγησή σας θα συναντήσετε:

Θέατρο: Η χωρητικότητά του άγγιζε τους 10.000 θεατές ενώ χρησιμοποιούνταν τόσο για πολιτικές συγκεντρώσεις όσο και για ψυχαγωγία.

Κρήνη Αρσινόη: Ακριβώς δίπλα στο θέατρο βρίσκεται η Κρήνη Αρσινόη (ονομάστηκε κατά την κόρη του μυθικού βασιλιά της Μεσσήνης Λεύκιππου και μητέρα του Ασκληπιού). Το νερό έφτανε εδώ από την πηγή της Κλεψύδρας, ενώ η δεξαμενή της Κρήνης είχε μήκος 40 μέτρα.

Ασκληπιείο: Η έκταση αυτή με τις τέσσερις εσωτερικές στοές, οι οποίες κατέληγαν σε μια αυλή, περιγράφεται από τον Παυσανία περισσότερο ως έκθεση χάλκινων αγαλμάτων και άλλων καλλιτεχνημάτων παρά ως ένα συνηθισμένο θεραπευτήριο του Ασκληπιού, όπως εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες πόλεις.

Pixabay

Αγορά: Η Αγορά, μια τεράστια τετράγωνη υπαίθρια έκταση περικυκλωμένη από στοές, ήταν το επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Μέχρι τώρα τα ευρήματα περιλαμβάνουν απομεινάρια μιας αναπαράστασης του φτερωτού κεραυνού του Δία και το ιερό του Διός Σωτήρος.

Το Στάδιο και το Γυμνάσιο: Το καλοδιατηρημένο Στάδιο συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά κτίσματα και αποτελείται από 18 σειρές καθισμάτων, διαχωρισμένες από σκάλες και περιστοιχισμένες από δωρικές στοές, μέσα στις οποίες στεγαζόταν το Γυμνάσιο.

 

Πηγή: diakopes.gr