Η αποτοξίνωση από τα social media είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αφού η πανδημία και τα lockdowns περιόρισαν τις επιλογές μας στη μικρή οθόνη του smartphone μας. Μήπως ήρθε η στιγμή, για χάρη της ψυχικής υγείας μας, να κάνουμε μία συνειδητή προσπάθεια να «πρωταγωνιστήσουμε» στην πραγματική ζωή, όπου κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουν έχουν τις καλές και τις κακές στιγμές τους;

Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει πως αγνοούμε τα τα πλεονεκτήματα της online κοινωνικής δικτύωσης, γιατί – κακά τα ψέματα – είναι αδιαμφισβήτητα. Μας δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες και αμέτρητες ευκαιρίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, επιτρέπει την ελεύθερη μετάδοση πληροφοριών και προσφέρει τη δυνατότητα έκφρασης σε ανθρώπους και ομάδες που παλαιότερα ήταν αποκλεισμένοι. Πολλαπλά, μάλιστα, μπορεί να είναι τα οφέλη τους και για τα άτομα με αναπηρίες, αφού αυτή η μορφή επικοινωνίας αίρει διάφορους περιορισμούς, πολλαπλασιάζει τη συλλογικότητα, την απόκτηση ταυτότητας και τις άτυπες μορφωτικές εμπειρίες. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της μοναξιάς ατόμων που κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Κατ’ αρχάς, χρειάζεται ακόμα πολλή έρευνα, πριν καταλήξουμε στο πώς μας επηρεάζουν τα social media και αν είναι «καλά» ή «κακά». Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αποτελούν εργαλείο της σύγχρονης εποχής και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά μπορούμε να μάθουμε να τις αξιοποιούμε. Η ενσυνείδητη, μέτρια και με νόημα χρήση των social media και όχι η αλόγιστη κατανάλωσή τους θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη και να περιορίσουμε τις αρνητικές επιδράσεις. Αν αισθάνεσαι πως έχεις φτάσει στο άκρο της «αλόγιστης κατανάλωσης» και χρειάζεσαι μία εξισορρόπηση, τότε σίγουρα έχει έρθει η στιγμή για αποτοξίνωση από τα social media.

Η υπεραπασχόληση δεν κάτι φυσιολογικό, ενδιαφέρον και υπέροχο. Μπορεί το «δεν προλαβαίνω» να είναι το σλόγκαν της εποχής, αλλά η εποχή μας δεν φημίζεται για τις επιτυχίες της. Μήπως το να είμαστε μονίμως απασχολημένοι είναι ευκολότερο από το να πάρουμε αποφάσεις για τη ζωή μας;

Πώς θα κάνεις αποτοξίνωση από τα social media;

  • Κάνε μία άσκηση ευγνωμοσύνης και αφιέρωσε χρόνο να αναλογιστείς τους ανθρώπους και τα πράγματα που ήδη υπάρχουν στη ζωή σου και τα οποία είναι πιθανό να θεωρείς δεδομένα.
  • Βάλε προτεραιότητες, αφιερώνοντας χρόνο στις πληροφορίες που «χρειάζεται να γνωρίζεις» και όχι στο ανούσιο σκρολάρισμα.
  • Αν λόγω δουλειάς δεν μπορείς να «κατεβάσεις ρολά» εντελώς, επίλεξε συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ημέρα, όπου συνειδητά θα αφήσεις το κινητό στην άκρη. Για παράδειγμα, 1-2 ώρες πριν κοιμηθείς.
  • Κάτι αντίστοιχο μπορείς να κάνεις και το σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα, αποφάσισε εκ των προτέρων πως η Κυριακή σου θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στον έξω κόσμο.
  • Βάλε το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης (airplane mode), όχι μόνο όταν ταξιδεύεις, αλλά και όταν επιστρέφεις σπίτι από τη δουλειά ή κάνεις γυμναστική.
  • Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, likes κ.λπ. Έτσι θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να ασχοληθείς με το κινητό σου.
  • Ενημέρωσε τους πολύ κοντινούς σου ανθρώπους ότι θα μπορούν να σε βρουν μόνο τηλεφωνικά, ώστε να μην ανησυχούν.

Θυμήσου να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και να μη βασίζεσαι στη λογική του «όλα ή τίποτα». Ακόμα κι αν κερδίσεις 1 ώρα ποιοτικής ζωής που, υπό άλλες συνθήκες, θα την περνούσες σκρολάροντας είναι καλύτερο από το τίποτα. Η ζωή είναι εκεί έξω και σε περιμένει. Τα όρια τα θέτουμε εμείς!