Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου στην καθημερινότητα ακούγεται πολύ δύσκολη αν προσθέσεις στην εξίσωση την κίνηση, τον χρόνο που χρειάζεσαι να βρεις πάρκινγκ ή την καθυστέρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, το ωράριο στη δουλειά, τις καθημερινές υποχρεώσεις… Κι όμως, οι παρακάτω συμβουλές είναι ρεαλιστικές και θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις καλύτερα μία από τις πιο καθοριστικές επινοήσεις του ανθρώπου: τον χρόνο.

Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου: 8 έξυπνοι τρόποι να το πετύχεις

1. Προτεραιότητα στις σημαντικότερες δουλειές

Μία διαχρονική στρατηγική για αποτελεσματική διαχείριση χρόνου είναι να ολοκληρώνεις στο ξεκίνημα της ημέρας τις 2-3 υποχρεώσεις που είναι σημαντικές, ώστε να έχεις την απαραίτητη ενέργεια και έπειτα να συνεχίσεις στα υπόλοιπα tasks της ημέρας με λιγότερο άγχος.

2. Εκπαιδεύσου στο «όχι»

Γνωρίζεις την παροιμία που λέει πως «δεν χωρούν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη»; Έτσι, αν θέλεις να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου και να είσαι παραγωγική σε ό,τι κάνεις, χρειάζεται να λες «όχι» και σε μερικά πράγματα. Ναι, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και όχι, δεν πειράζει.

3. Βάλε πρόγραμμα

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις αν θέλεις να διαχειρίζεσαι επιτυχημένα τον χρόνο σου είναι να ξεκινάς την ημέρα σου χωρίς πρόγραμμα. Φυσικά, το «χωρίς πρόγραμμα» είναι ευπρόσδεκτο και απαραίτητο στη ζωή, αλλά μία μέρα δίχως οργάνωση σίγουρα θα είναι μία μέρα που δεν θα είναι ιδιαίτερα παραγωγική.

  • Πριν φύγεις από το γραφείο, κράτησε μερικές σημειώσεις για τα σημαντικότερα θέματα της επόμενης ημέρας.
  • Το βράδυ πριν κοιμηθείς κάνε μία σύντομη καταγραφή κάποιων σημαντικών υποχρεώσεων που θα ήθελες να φέρεις εις πέρας την επόμενη ημέρα.

4. Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου με χρονικό όριο

Βάζοντας χρονικό όριο σε κάθε υποχρέωση που έχεις θα σε βοηθήσει να αφοσιωθείς σε αυτό χωρίς περισπασμούς. Αν, για παράδειγμα, έχεις να γράψεις κάτι βάλε στόχο να το έχεις ολοκληρώσει μέσα σε Χ χρόνο και προσπάθησε να το τηρήσεις.

5. Άλλαξε το πρόγραμμά σου

Μερικές φορές η λύση για αποτελεσματική διαχείριση χρόνου «κρύβεται» στα πολύ μικρά πράγματα, όπως το να ξυπνήσεις 30 λεπτά νωρίτερα το πρωί.

6. Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου με διάλειμμα

Μεταπηδώντας αμέσως από το ένα task στο επόμενο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ολοκληρώνεις γρήγορα τις υποχρεώσεις σου, αλλά τελικά θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Χρειάζεσαι χρόνο για να «καθαρίσει» το μυαλό και να αναζωογονηθείς: Πήγαινε μία μικρή βόλτα, διαλογίσου ή χαλάρωσε. Χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένη και κινητοποιημένη. Ένα 25λεπτο κενό ανάμεσα στις υποχρεώσεις είναι ένας καλός χρόνος.

7. Περιόρισε τη χρήση των social media

Ο χρόνος που αφιερώνεις στις ηλεκτρονικές συσκευές είναι περισσότερος απ’όσος χρειάζεται και τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου παραγωγικός. Σε όλους μας έχει συμβεί να κάνουμε ατέρμονο scrolling στα social media χωρίς… λόγο, αλλά χάνοντας πολύτιμο χρόνο από πραγματικά σημαντικές δουλειές.

8. Αξιοποίησε τον χρόνο αναμονής σου

Αν το σκεφτείς, ο χρόνος που ουσιαστικά σπαταλάμε περιμένοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κολλημένοι στην κίνηση ή στην ουρά μιας δημόσιας υπηρεσίας είναι πολύς… πάρα πολύς! Αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να οργανώσεις τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, να διαβάσεις, ακόμα και να διαλογιστείς.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Η συνήθεια που βλάπτει τον ύπνο σου δεν είναι (μόνο) τα social media
Πώς θα κάνεις αποτοξίνωση από τα social media;
5 συνήθειες που έχουν οι παραγωγικοί άνθρωποι