Μήπως είσαι κι εσύ από εκείνους τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αφεθούν ολοκληρωτικά στην απόλαυση; Κάθε είδους απόλαυση… Από ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλυκό, μέχρι μια intimate στιγμή με τ@ σύντροφό σου. Ίσως να σου φανεί ενδιαφέρον αν σκεφτείς πως αυτό που μας εμποδίζει να λάβουμε απόλαυση είναι η προσκόλληση στην ακατάπαυστη λειτουργία του μυαλού και η αποσύνδεση από το σώμα.

Πραγματικά στις μέρες μας είναι φορές που μοιάζει ακατόρθωτο το να βγούμε από το μυαλό. Δεν είναι όμως αδύνατο. Πολλές γυναίκες με τις οποίες δουλεύω μου εκμυστηρεύονται πως ζουν την κάθε μέρα τους μηχανικά, «στον αυτόματο», κάποιες άλλες νιώθουν συνεχώς άδειες από ενέργεια, αγχωμένες και κουρασμένες, κάποιες άλλες δυσκολεύονται να αφεθούν ολοκληρωτικά σε μια χαλαρή στιγμή, γιατί δεν είναι παρούσες.

Σε όλους μας συμβαίνει. Είναι σημαντικό όμως να βρούμε τρόπους να επιστρέφουμε πίσω στο σώμα. Πέρα από τα αμέτρητα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό στην ηρεμία και τη γαλήνη που αισθανόμαστε κάθε μέρα, έχει αντίκτυπο στην δυνατότητά μας να λαμβάνουμε σεξουαλική απόλαυση. Με τον καιρό συνηθίζουμε να ζούμε απομακρυσμένες από την αισθησιακή μας πλευρά, τη θηλυκή μας ενέργεια και την υγιή σύνδεση με τη σεξουαλικότητά μας.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορείς να προσθέσεις στη self-care ρουτίνα σου, ώστε να προσκαλέσεις την επίγνωση πίσω στο σώμα και να γεύεσαι κάθε στιγμή, με όλη σου την ύπαρξη.

Για αρχή δείξε περιέργεια και ενδιαφέρον

Αναζήτησε μέσα σου τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται στο σώμα όταν αποσυνδέεσαι. Αφού παρατηρήσεις τα στοιχεία που εμφανίζονται κάθε φορά, μπορείς απλά να τα πεις, να τα ονομάσεις. Μπορείς ακόμη και να ευχαριστήσεις το σώμα σου που είναι τόσο σοφό και σε βοηθάει να αντιλαμβάνεσαι αυτό που του συμβαίνει.

Στη συνέχεια…

Κάνε πράγματα που σε βοηθούν να διώξεις την ένταση από μέσα σου

Γυμναστική, χορό, yoga, tai chi… Η κίνηση έχει τη δύναμη να εξισορροπεί μέσα μας τα συναισθήματα, να ζωντανεύει το σώμα και να κάνει την ενέργεια να ρέει. Έχεις μόνο 10 λεπτά; Βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι, κλείσε τα μάτια και κινήσου, χόρεψε, τίναξε τα χέρια και τα πόδια (shaking practice), ρόλαρε τους ώμους, άνοιξε το στήθος. Αλήθεια, πώς αισθάνεσαι τώρα;

Πάρε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές

Γέμισε το στήθος και την κοιλιά με οξυγόνο και με την εκπνοή νιώσε να χαλαρώνει ο αυχένας, οι ώμοι, το στήθος, περιοχές που συνηθίζει να αποθηκεύεται η ένταση. Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι και φέρε στη στιγμή την αίσθηση ευγνωμοσύνης.

Συνδέσου με τις αισθήσεις σου

Παίξε τη μουσική που σου αρέσει, απόλαυσε ένα δροσερό φρούτο μαζί με λίγη σοκολάτα, χαλάρωσε κάτω από τον ζεστό ήλιο, κάνε έναν συνειδητό περίπατο στο κοντινό σου πάρκο, κόψε φρέσκα λουλούδια και στόλισε το γραφείο σου, κάνε ένα χαλαρωτικό ντους πριν από τον ύπνο και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να απλώσεις ένα πλούσιο έλαιο στο δέρμα σου. Κάνε συχνά την ερώτηση «τι θέλω να αισθανθώ τώρα;» στον εαυτό σου και κάνε του το χατίρι. Είναι τόσοι πολλοί οι τρόποι που μπορείς να ζωντανέψεις τις αισθήσεις και να αισθανθείς αισθησιακά ζωντανή.

Βάλε περισσότερο άγγιγμα στη μέρα σου

Με ποιο τρόπο χρησιμοποιείς τα χέρια σου κάθε μέρα; Άγγιξε, χάιδεψε, αγκάλιασε, συνδέσου, νιώσε τις υφές… Στρέψε τα χέρια προς το σώμα σου αργά, απαλά, θεραπευτικά ή με ένταση, με πάθος. Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο έχει να παρατηρήσεις πόσο άνετα αισθάνεσαι όταν σε αγγίζουν. Κρύβει κι αυτό πολλά μυστικά για τη σχέση σου με την απόλαυση, μέσα από το άγγιγμα.

Δημιούργησε συνήθειες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφάλεια μέσα στο σώμα σου

Άκου τα μηνύματα που σου στέλνει και δείξε κατανόηση, υπομονή. Είναι υπέροχο να βρίσκεσαι μέσα σε ένα γυναικείο σώμα! Τίμησε το με τον τρόπο που του αξίζει.

Mε το να συντονιζόμαστε με το σώμα μας και να καλοδεχόμαστε την απόλαυση, μπορούμε να καλλιεργήσουμε βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Τώρα που γνωρίζεις περισσότερα για τη σύνδεση μεταξύ σώματος και απόλαυσης, μπορείς να απογειώσεις την αίσθηση του «ανήκω» στο σώμα σου, ενσωματώνοντας εκείνες τις πρακτικές που σου έκαναν «κλικ» στη ρουτίνα αυτοφροντίδας σου.

Mπορείς να εμβαθύνεις τη γνώση σου γύρω από το γυναικείο σώμα, την απόλαυση και την σεξουαλική ενέργεια μέσα από το @we.free.project της Χρύσαλης Γεωργίου και τα holistic sexuality workshops που διοργανώνει και να πλημμυρίσεις την ζωή σου με αυτοπεποίθηση, ενδυνάμωση και σεξουαλική απελευθέρωση.