Πάντα φανταζόμουν τις σχέσεις σαν μικρούς κήπους – για να είναι ολάνθιστοι, ευωδιαστοί, πολύχρωμοι και να γεμίζουν την καρδιά μας χρειάζονται αμοιβαία φροντίδα με συνέπεια. Με ποιους τρόπους, λοιπόν, μπορείς να φροντίσεις τη σχέση σου, για να γίνει καλύτερη; Οι παρακάτω συμβουλές είναι ρεαλιστικές και θα σε βοηθήσουν να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου μικρές, απλές συνήθειες που θα επιτρέψουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η ενσυνειδητότητα και η ενσυναίσθηση, να θριαμβεύσουν μέσα στη σχέση.

Πώς θα κάνεις τη σχέση σου καλύτερη; 

1. Δείξε ενεργά και καθημερινά την εκτίμησή σου

Όλοι χρειάζεται να αισθάνονται ότι ο/η σύντροφός τους εκτιμά αυτό που πραγματικά είναι και όσα συνεισφέρουν στη σχέση. Έρευνες έχουν δείξει πως τα ζευγάρια που αισθάνονται αμοιβαία εκτίμηση και ευγνωμοσύνη τείνουν να είναι σημαντικά πιο ευτυχισμένοι στη σχέση τους.

Πρακτικά, πώς μπορείς να δείξεις την εκτίμησή σου; Μερικά παραδείγματα:

«Εκτιμώ ιδιαίτερα που αφιέρωσες χρόνο να […]»
«Σε ευχαριστώ που έκανες […] Αλήθεια το εκτιμώ!»

«Κι αν ο/η σύντροφός σου δεν μπορεί να το εκφράσει τόσο εύκολα για εσένα, δώσε του το παράδειγμα έμμεσα ή άμεσα εκφράζοντας την ανάγκη σου και τι χρειάζεσαι», εξηγεί η Λίλα Τζινέρη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

2. Διαφώνησε με διαφορετικό τρόπο

Σε όλες τις σχέσεις θα υπάρχουν διαφωνίες και λογομαχίες, αλλά το 2022 σκέψου συνειδητά να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι με την αποδοχή πώς ο σύντροφός σου είναι ειλικρινής και αξίζει την εμπιστοσύνη σου, ακόμα κι αν διατηρείς κάποιες αμφιβολίες. «Όταν τα περισσότερα ζευγάρια διαπληκτίζονται, η σύγκρουση δεν συμβαίνει επειδή υπήρξε κακή πρόθεση, αλλά απερισκεψία. Σχεδόν κανείς δεν θέλει επίτηδες να πληγώσει τον άνθρωπό του και κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε ναι, συμβαίνει να ξεχνάμε ή προσπερνάμε τις ανάγκες του άλλου. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στον/στην σύντροφό σου, αυτόματα, δημιουργείται ο χώρος για μία παραγωγική συζήτηση, αντί για μία σύγκρουση που αμέσως θα γίνει αμυντική», λέει η ψυχολόγος.

Αντί, λοιπόν, να υποθέτεις το χειρότερο για την πρόθεση και τις πράξεις του/της συντρόφου σου, αποφάσισε πως θα εκφράσεις το πώς σε έκανε να αισθανθείς αυτό που συνέβη και θα προσπαθήσεις να ακούσεις την οπτική του/της. Αν μπορείτε να κατανοήσετε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου, μπορείτε και να ανακαλύψετε τρόπους για να αποφύγετε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. «Αν, ωστόσο, ο/η σύντροφός σου σταθερά σε πληγώνει και αισθάνεσαι αποσύνδεση, ίσως χρειάζεται να πάρεις την πρωτοβουλία για μία σοβαρή συζήτηση που θα αφορά στις προσδοκίες σας ή ακόμα και να προτείνεις τη συμβολή ενός ειδικού», προσθέτει η Λίλα Τζινέρη.

3. Δημιουργήστε τη δική σας ιεροτελεστία

Οι ιεροτελεστίες μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να δημιουργήσουν στιγμές σύνδεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ τους. Μία τέτοια ιεροτελεστία μπορεί να είναι μία συνήθεια που θα αποκτήσετε από κοινού, όπως ένα χόμπι, ένα άθλημα, κάτι που θα συμβαίνει με συνέπεια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα μέσα στην εβδομάδα ή τον μήνα. «Έτσι βάζετε προτεραιότητα τη σχέση σας και περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί, ενώ μαθαίνετε κάτι καινούριο ως ζευγάρι αλλά και μεμονωμένα», επισημαίνει η ψυχολόγος.

4. Δοκίμασε το εβδομαδιαίο check-in

Ακόμα μία συνήθεια που μπορείς να δημιουργήσεις με τον/την σύντροφό σου είναι ένα εβδομαδιαίο check-in. H ψυχολόγος συστήνει να προγραμματίζετε εκ των προτέρων μία στιγμή μέσα στην εβδομάδα, όπου θα συζητάτε τι πηγαίνει καλά και τι χρειάζεται βελτίωση μέσα στη σχέση σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να εξασφαλίσεις πως οτιδήποτε προκύπτει μέσα στην καθημερινότητα θα βρει τον ασφαλή χώρο και χρόνο για να συζητηθεί και δεν θα μπει κάτω από το χαλί.

Αυτή είναι μία πολύτιμη στιγμή όπου μπορείς να εκφράσεις την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη σου, αλλά και να μιλήσεις για ό,τι σε προβληματίζει ή σε ανησυχεί, έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι ο/η σύντροφός σου βρίσκεται «δίπλα» και όχι «απέναντι» σου.

5. Συζήτησε για το σεξ

Μία υγιής σεξουαλική ζωή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός υγιούς συσχετισμού με τον/την σύντροφό σου. Για να έχεις μία υγιής σεξουαλική ζωή απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συζητάς για αυτή – τι σου αρέσει, τι θέλεις περισσότερο, τι προτιμάς λιγότερο και το πώς θα αισθάνεστε και οι δύο περισσότερο ικανοποιημένοι. Θυμήσου, όμως, πως «μία υγιής σεξουαλική ζωή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ξέφρενο, καθημερινό σεξ, περίπλοκες στάσεις σεξ ή ακόμα και οργασμούς. Το υγιές και καλό σεξ είναι προσωπική υπόθεση για το κάθε ζευγάρι και συμβαίνει όταν αφιερώνουν ενεργά χρόνο να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό και ερωτικό χώρο για τους ίδιους», τονίζει η ειδικός.

6. Κάνε κάθε μήνα κάτι που έχει πραγματική σημασία για τον/την σύντροφό σου

Η πρόθεση είναι η απλή κίνηση που θα κάνει τη ζωή σου καλύτερη, αλλά και τις σχέσεις σου. Τι μπορείς να κάνεις; «Δημιούργησε ένα πολύ απλό ‘challenge πρόθεσης’: Μία λίστα που αποτελείται από 12 χειρονομίες που θα κάνεις για τον/την σύντροφό σου – μία για κάθε μήνα του έτους. Για να καθορίσεις ποιες θα είναι αυτές οι χειρονομίες, έχει σημασία να αντιλαμβάνεσαι τη ‘γλώσσα αγάπης’ του/της συντρόφου σου, ώστε να μπορεί να κατανοήσει και να εισπράξει την αγάπη και τη φροντίδα σου» εξηγεί η ψυχολόγος. Αν, για παράδειγμα, ο/η σύντροφός σου αντιλαμβάνεται την αγάπη μέσα από πράξεις προσφοράς (αυτή είναι μία από τις γλώσσες της αγάπης), τότε θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αν αναλάβεις τα ψώνια του super market για εκείνον/η ή τακτοποιήσεις μία υποχρέωση που, ενδεχομένως, τον/την αγχώνει.

Η Λίλα Τζινέρη είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.psyprosvasi.gr