Τι είναι η ψυχοθεραπεία; Κάτι το οποίο κάνουμε άπαξ στη ζωή μας, σε εκείνη τη φάση που περνάμε ζόρια και έπειτα πορευόμαστε δυνατοί και ενισχυμένοι στις δυσκολίες που συναντάμε και ταλανίζουν την ψυχή μας; Ή είναι κάτι που ξεκινάμε, σταματάμε, ξεκινάμε πάλι ανάλογα με τα ζόρια μας και τις αντοχές μας; Η ψυχοθεραπεία, λοιπόν, διαρκεί για πάντα ή πρέπει να σταματάμε κάποια στιγμή;

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις μας έδωσε η Adele, η διάσημη τραγουδίστρια, που εύκολα κανείς θα σκεφτόταν «τι προβλήματα μπορεί να έχει αυτή, δηλαδή;». Η τραγουδίστρια πρόσφατα παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε να επιστρέψει στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας μετά τον χωρισμό της. «Είχα σταματήσει αρκετά χρόνια την ψυχοθεραπεία, αλλά χρειάστηκε να την αρχίσω ξανά, όταν χώρισα», είπε θαρραλέα η Adele μπροστά στο κοινό της στο Λας Βέγκας, όπου εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα, δίνοντας μουσικές παραστάσεις.

Τι λέει ο ειδικός: Υπάρχουν υποτροπές

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται εάν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως υποτροπή της θεραπείας; Μήπως αναρωτιέσαι κάποιες φορές: «Μήπως πρέπει να επιστρέψω στη θεραπεία;» Αν ναι, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι που σας δείχνει ότι η επιστροφή στη θεραπεία μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

3 σημάδια ότι πρέπει να επιστρέψετε στη θεραπεία

Ανεξάρτητα από το τι σας οδήγησε αρχικά στη θεραπεία, δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι η θεραπεία γίνεται άπαξ και τελείωσε. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι σταματούν να παρακολουθούν θεραπευτικές συνεδρίες μόλις νιώσουν ότι τα προβλήματά τους έχουν φύγει. Ακόμη και η μακροχρόνια θεραπεία κάποια στιγμή, φτάνει στο τέλος της. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε ποτέ ξανά θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να κάνετε ένα διάλειμμα από τη θεραπεία μπορεί να είναι ευεργετικό για την “ανάρρωσή” σας.

Ας δούμε ποια σημάδια θα δείξουν ότι ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να επιστρέψετε στη θεραπεία.

1. Τα συμπτώματά σας επανήλθαν

Το πιο εμφανές σημάδι είναι ότι εμφανίζονται ξανά συμπτώματα. Εάν ο κύριος λόγος που επιλέξατε να αναζητήσετε θεραπεία ήταν η αντιμετώπιση μιας πάθησης ψυχικής υγείας, τα συμπτώματά σας είναι ένας εξαιρετικός δείκτης της ευημερίας σας. Πολλά συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών.
Ενώ η πρόληψη και η διαχείριση αποτελούν μέρος της θεραπείας, μερικές φορές τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά που υποκύπτετε στις επιπτώσεις τους. Όταν συμβεί αυτό, μην αφήσετε τα συμπτώματά σας να σας υπερκαλύψουν. Η επιστροφή στη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης που λειτουργούν σύμφωνα με τη νέα σας πραγματικότητα – όποια κι αν είναι σήμερα.

2. Περνάτε ένα σημαντικό γεγονός της ζωής

Η ζωή μπορεί να έχει πολλές ανατροπές. Μερικές φορές είναι αυτές που μπορείτε να διαχειριστείτε. Και μερικές φορές δεν είναι, και αυτό είναι πάλι εντάξει.

Ίσως έχασες πρόσφατα τη δουλειά σου ή κάποιο μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο. Ίσως η σχέση σας επηρεάζεται από την πρόσθετη πίεση. Ή ίσως η πραγματικότητα της απομακρυσμένης εργασίας μακροπρόθεσμα δεν συμβιβάζεται με εσάς. Ακόμη και σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως ο γάμος ή η απόκτηση μωρού – ενώ είναι λόγοι γιορτής – μπορεί επίσης να είναι αγχωτικά γεγονότα που επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία.

Μπορεί να αισθάνεστε εκτός ελέγχου και απελπισμένοι. Ίσως είναι καιρός να επιστρέψετε στη θεραπεία και να συζητήσετε πώς αυτά τα γεγονότα της ζωής επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία και ευεξία.

3. Έχετε μια απροσδιόριστη αίσθηση που σας αναστατώνει την καθημερινότητα

Μερικές φορές, δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία για κάτι. Ίσως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, τρώτε λιγότερο ή αισθάνεστε άβολα. Θυμηθείτε, ο καθένας έχει διαφορετικούς λόγους και τα σημάδια της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας δεν είναι τα ίδια για όλους μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε πότε κάτι πάει άσχημα.

Νιώθετε συνεχώς ανήσυχοι; Ίσως δυσκολεύεστε να εστιάσετε και να παραμείνετε σε ένα έργο; Κλαίτε όλη την ώρα; Όλα αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στον θεραπευτή σας και να μιλήσετε για το τι συμβαίνει.

Γιατί η επιστροφή στη θεραπεία δεν είναι «αποτυχία»

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να ντρέπονται που επιστρέφουν στη θεραπεία, ακόμα κι αν αισθάνονται ότι δεν ωφελήθηκαν πριν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ακόμη και όταν η θεραπεία αποτυγχάνει να βοηθήσει κάποιον στην πρώτη προσπάθεια, μπορεί να είναι αποτελεσματική τη δεύτερη φορά. Σχεδόν το 30-40% των ανθρώπων δεν αναρρώνουν μετά από θεραπεία ψυχικής υγείας πρώτης γραμμής, σύμφωνα με του ειδικούς από το Psychology Today. Το γεγονός ότι επιλέξατε να αφήσετε τη θεραπεία σε ένα σημείο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιστρέψετε.

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η επιστροφή στη θεραπεία σημαίνει αποτυχία, αλλά αυτό είναι παγίδα. Η επιλογή να επισκεφτείτε ξανά έναν θεραπευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποτυχημένη. Σημαίνει ότι παίρνετε τα σωστά βήματα για να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα καλή ψυχική υγεία. Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι και η λήψη βοήθειας δεν είναι ποτέ αποτυχία.