Ναι, θέλεις να διαφοροποιήσεις τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου το βράδυ — και όχι μόνο επειδή δεν χρειάζεσαι αντηλιακή προστασία ενώ κοιμάσαι (σε σύγκριση με το πρωινό skincare)! «Η βραδινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου είναι η τέλεια στιγμή για να βεβαιωθείς ότι το δέρμα σου λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά και ενεργά συστατικά, καθώς το δέρμα σου αναγεννάται και επανορθώνει όσες βλάβες έχει υποστεί μέσα στην ημέρα, κατά τη διάρκεια του ύπνου», λέει η δρ. Κορίνα Τζίμα, δερματολόγος – αφροδισιολόγος. Θα συνεχίσεις να ακολουθείς τα βασικά βήματα – καθαρισμός, περιποίηση και ενυδάτωση – αλλά τη νύχτα, η ρουτίνα σου θα είναι λίγο διαφορετική. Ας τη δούμε αναλυτικά.

1. Καθαριστικό για τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου

Αρχικά, αφαίρεις το μακιγιάζ και τα υπολείμματα σκόνης, σμήγματος και περιβαλλοντικής μόλυνσης, που έχουν συσσωρευτεί εντός την ημέρας,  με ένα προϊόν ντεμακιγιάζ, όπως ένα νερό micellaire.  «Τα καθαριστικά δεν είναι σχεδιασμένα απαραίτητα για να διαλύουν το μακιγιάζ, ειδικά στα μάτια», λέει η δερματολόγος. Έπειτα, συνέχισε με το ίδιο καθαριστικό, όπως το πρωί, δουλεύοντας το προϊόν με κυκλικές κινήσεις πάνω στην επιδερμίδα.

2. Toner

Εάν επιλέξεις κάποιο toner, εφάρμοσέ το με τον ίδιο τρόπο που θα έκανες το πρωί. Επειδή είναι υγρό, το toner θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από τις πιο βαριές φόρμουλες, όπως οροί και ενυδατικές κρέμες, ώστε να έχει την ευκαιρία να απορροφηθεί.

3. Ορός ή θεραπεία

«Η νύχτα είναι η ιδανική στιγμή για να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με συστατικά που δρουν για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ή να διεγείρουν την ανανέωση των κυττάρων ενώ κοιμάσαι, όπως τα άλφα υδροξυοξέα, το γλυκολικό οξύ ή η ρετινόλη», εξηγεί η δερματολόγος. Ορισμένοι οροί μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέρα ή νύχτα, ακολουθώντας τις οδηγίες συσκευασίας.

4. Κρέμα ματιών

Εφάρμοσε ταμποναριστά στην περιοχή των ματιών λίγο από τον ορό ή τη θεραπεία του προσώπου σου ή μια ξεχωριστή κρέμα ματιών – αν χρησιμοποιείς το πρωί. «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς πολύ, αλλά αν αρχίσετε να εκπαιδεύετε το δέρμα σου, ώστε να ανέχεται πιο ενεργά συστατικά γύρω από τα μάτια, θα δεις περισσότερες αλλαγές», εξηγεί η ειδικός.

5. Ενυδατική κρέμα και στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου

Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική τη νύχτα, καθώς δημιουργεί ένα φραγμό που σφραγίζει τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος και τυχόν ενεργά συστατικά για να αποτρέψει την απώλεια υγρασίας που συμβαίνει καθώς κοιμάσαι. Η ενυδατική κρέμα χωρίς SPF που χρησιμοποιείς για την ημέρα λειτουργεί και το βράδυ ή μπορείς να δοκιμάσεις μια φόρμουλα ειδική για τη νύχτα με στοχευμένα οφέλη,όπως  η αντιγήρανση, η ενυδάτωση και η αναδόμηση των κολλαγόνων ινών.,

Bonus: Έλαιο προσώπου

Εάν το δέρμα σου εξακολουθεί να είναι ξηρό, η εφαρμογή ενός ελαίου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις  την απώλεια υγρασίας και να ενισχύσεις το δερματικό φραγμό, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν επιλέξεις ένα έλαιο προσώπου, εφάρμοσέ το ως τελευταίο βήμα στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου, μόλις απορροφηθούν τα υπόλοιπα προϊόντα.

 Διάβασε επίσης: Όσα χρειάζεται η πρωινή skincare ρουτίνα σου, σύμφωνα με τη δερματολόγο

H δρ. Κορίνα Τζίμα είναι δερματολόγος – αφροδισιολόγος (www.korinatzima.gr).