Ακριβώς όπως η επίτευξη μίας υγιούς επιδερμίδας απαιτεί χρόνο και υπομονή, το ίδιο ισχύει και με τις απαλές μασχάλες και το ξύρισμα που θα έχει διάρκεια – με δεδομένο, φυσικά, ότι δεν έχεις κάνει αποτρίχωση με λέιζερ. Αμέτρητα προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την αγνόηση της κατάλληλης προετοιμασίας αλλά και της μετέπειτα φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των ερεθισμών, της τραχύτητας κ.ά. Επιπλέον, οι ευαίσθητες περιοχές, όπως οι μασχάλες, απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη προφύλαξη. Μπορείς να βρεις πολλά προϊόντα στην αγορά που ισχυρίζονται ότι σε βοηθούν να αποκτήσεις μεταξένιες, απαλές μασχάλες, αλλά όλα αυτά είναι μάταια εάν δεν τα χρησιμοποιείς σωστά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μοιραζόμαστε παρακάτω κάποιες βασικές συμβουλές για σωστό ξύρισμα και υπέροχες μασχάλες – ξέρουμε πώς είναι να αισθάνεσαι άβολα να σηκώσεις τα χέρια σου, όταν οι μασχάλες σου είναι εκτεθειμένες.

1. Για απαλές μασχάλες κάνε απολέπιση πριν το ξύρισμα

Σε περίπτωση που δεν το έχεις ακούσει, το να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα πριν το ξύρισμα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ένα μεταξένιο αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησε ζεστό νερό και ένα ήπιο απολεπιστικό για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και να μαλακώσεις τις τρίχες, κάνοντας μαλακές κινήσεις και όχι τρίβοντας με δύναμη.

Εάν γνωρίζεις ότι οι μασχάλες σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και ερεθίζονται πολύ εύκολα, μη διστάσεις να παραλείψεις το συγκεκριμένο βήμα. Δεν είναι όλοι οι τύποι δέρματος φτιαγμένοι για απολέπιση και αυτό είναι εντάξει.

2. Πρόσεχε που βάζεις χημικά απολεπιστικά

Για περιοχές του σώματος όπως οι μασχάλες είναι σημαντικό να επιλέξεις φυσικά απολεπιστικά και όχι χημικά, καθώς τα τελευταία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά σε αυτές τις περιοχές. Εάν χρησιμοποιείς χημικά απολεπιστικά σε άλλα μέρη του σώματος (όπως μια body lotion με AHA), φρόντισε να αποφύγεις την εφαρμογή τους αμέσως μετά το ξύρισμα, καθώς πιθανότατα θα κάψεις την επιδερμίδα σου (και θα πονέσεις).

3. Χρησιμοποίησε ένα καθαρό ξυράφι με καλή λεπίδα

Αν νομίζεις ότι όλα τα ξυραφάκια κάνουν το ίδιο ξύρισμα, κάνεις λάθος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσο ποιοτικό και να είναι το ξυράφι σου, δεν θα κρατήσει για πάντα. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματός σου και την ποιότητα του ξυρίσματος να αλλάζεις περιοδικά το ξυράφι σας. Εάν χρησιμοποιείς υπερβολικά το ξυράφι σου και για πολύ καιρό, οι θαμπές λεπίδες μπορεί πραγματικά να τραυματίσουν την επιδερμίδα.

4. Για απαλές μασχάλες μην αμελείς την ενυδάτωση μετά το ξύρισμα

Μετά το ξύρισμα το δέρμα θα πρέπει να στεγνώσει απαλά και στη συνέχεια μπορείς να εφαρμόσεις ένα απαλό ενυδατικό προϊόν για να μειώσεις τυχόν ερεθισμό και ξηρότητα. Εάν ξυρίζεις μια μεγαλύτερη επιφάνεια (όπως τα πόδια), μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κανονική σου ενυδατική κρέμα σώματος, αλλά όταν ξυρίζεις τις μασχάλες ή την περιοχή του μπικίνι, επίλεξε προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτές τις περιοχές.

5. Πρόσεξε την υπερβολή στο ξύρισμα

Ένα συχνό λάθος είναι ότι οι άνθρωποι ξυρίζονται υπερβολικά και παρουσιάζουν αλλεργία στο νικέλιο, χωρίς ωστόσο να επισκέπτονται τον δερματολόγο. Έτσι συνεχίζουν να ξυρίζονται και να ξυρίζονται, ενώ έχουν εμφανίσει αλλεργία, και αυτό οδηγεί σε υπερμελάγχρωση στις πιο σκούρες επιδερμίδες και ερυθρότητα σε πιο ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος. Φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγεις το ξύρισμα πάνω σε ερεθισμένη επιδερμίδα – όποιος κι αν είναι ο λόγος.

Εάν δεν έχεις ξεκινήσει να χρησιμοποιείς νέα προϊόντα και ακολουθείς τις παραπάνω συμβουλές, ο επίμονος ερεθισμός μπορεί να είναι σημάδι ότι έχεις αναπτύξει αλλεργική αντίδραση στη λεπίδα. Όπως πάντα, συμβουλέψου έναν δερματολόγο εάν αυτός ο ερεθισμός επιμένει.

Όπως καταλαβαίνεις, το ξύρισμα δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία ενός βήματος. Για να επιτύχεις ένα απαλό ξύρισμα χωρίς ερεθισμούς που διαρκεί απαιτεί δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τα επιπλέον λίγα λεπτά. Θυμήσου να κάνεις απολέπιση πριν, να χρησιμοποιείς ένα καθαρό και υψηλής ποιότητας ξυράφι, να συνεχίζεις με μια ενυδατική κρέμα για ευαίσθητες περιοχές και να μην ξυρίζεις ποτέ ερεθισμένο δέρμα.

Διάβασε επίσης: 5 tips για απαλά πόδια αν κάνεις αποτρίχωση με ξυράφι