Ο φάκελος «αντηλιακά» είναι μία πολύ μεγάλη ιστορία στην οποία ο καθένας έχει τις δικές του ερμηνείες κι εμπειρίες. Τα επιστημονικά δεδομένα λένε χοντρικά ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την επιδερμίδα (λόγω της φωτογήρανσης) όσο και για την συνολική υγεία (aka μελάνωμα).

Από την άλλη, άλλες έρευνες καταδεικνύουν τους κινδύνους που φέρει η χρήση συγκεκριμένων αντηλιακών φίλτρων τόσο στο οικοσύστημά μας, όσο και στο σώμα μας. Την χρυσή τομή στα παραπάνω καλούμαστε να βρούμε εμείς με τις επιλογές μας. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε το αντικείμενο, ώστε να κάνουμε τις πιο σοφές επιλογές;

Κατά τη γνώμη μου, η αφετηρία στην σωστή επιλογή είναι αρχικά η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των αντηλιακών φίλτρων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά. Tα αντηλιακά φίλτρα είναι το πιο σημαντικό συστατικό σε αυτές τις φόρμουλες γιατί είναι εκείνα που προσφέρουν την δράση προστασίας από τις ηλιακές ακτινοβολίες. Όλα τα υπόλοιπα συστατικά, βρίσκονται στις συνθέσεις για να μπορούν αυτά τα φίλτρα να είναι σταθερά, ανθεκτικά στο νερό, να έχουν αντιοξειδωτική προστασία και να απλώνονται στο δέρμα εύκολα ή ακόμα να χαρίζουν επιπλέον ενυδάτωση.

Χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά φίλτρα χωρίζονται σε φυσικά και σε χημικά. Όπως δηλώνουν και οι ονομασίες τους, τα πρώτα είναι φυσικής προέλευσης (για την ακρίβεια είναι ορυκτά) και τα δεύτερα είναι κατασκεύασμα των εργαστηρίων. Πιο αναλυτικά:

Φυσικά αντηλιακά φίλτρα

Είναι ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης. Για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα, όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Ο τρόπος που λειτουργούν τα ορυκτά φίλτρα είναι τελείως διαφορετικός από εκείνων των χημικών. Έτσι:

  • Τα φυσικά φίλτρα επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, (δεν εισχωρούν). Εκεί αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντας έτσι την ακτινοβολία να διαπεράσει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. 
  • Αυτά τα φίλτρα προσφέρουν άμεση προστασία με την εφαρμογή (δεν χρειάζονται αναμονή για να δράσουν).
  • Είναι πιο φιλικά στην επιδερμίδα και συνιστώνται για την ασφάλειά τους ως ιδανικά για βρέφη, παιδιά ή ευαίσθητες επιδερμίδες.

Στα συνήθη μειονεκτήματά τους αναφέρονται ότι:

  • Αφήνουν λευκά ίχνη κατά την εφαρμογή, που γίνονται ιδιαίτερα ορατά στις μελαχρινές επιδερμίδες.
  • Εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται σχετικά δυσκολότερα από τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα.
  • Κάποιες αντηλιακές συνθέσεις με διοξείδιο του τιτανίου έχουν αναφερθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν ακμή, σε ήδη επιρρεπή δέρματα.

Χημικά φίλτρα

Στα κατασκευασμένα εργαστηριακώς αντηλιακά φίλτρα ανήκουν η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο, η αβοβενζόνη, η ομαλοσαλάτη, η οκτινοξάτη, το Mexoryl και άλλα. 

  • Αυτά, μέσω μιας χημικής αντίδρασης, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία στην επιδερμίδα  και την μετατρέπουν σε θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι να εισχωρήσει περαιτέρω στο δέρμα.
  • Αυτές οι οργανικές ενώσεις, είναι άχρωμες εξασφαλίζοντας μηδενικά λευκά ίχνη κατά την εφαρμογή τους. 
  • Επίσης, τα χημικά φίλτρα χαρίζουν πολύ λεπτή υφή στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να είναι πιο γρήγορα και εύκολα στην εφαρμογή, και να απορροφώνται ταχύτατα από το δέρμα.
  • Είναι φωτοσταθερά, αποδίδοντας στατιστικά καλύτερα από τα φυσικά σε δοκιμές καταναλωτών που εξετάζουν τη διάρκεια προστασίας  από τις ακτίνες UV.

Μειονεκτήματα:

  • Τα χημικά αντηλιακά φίλτρα χρειάζονται 20 λεπτά τουλάχιστον για να δράσουν μετά την εφαρμογή. Γι’αυτό η ένεδειξη είναι να τα εφαρμόζουμε από το σπίτι και πριν βγούμε στον ήλιο.
  • Μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα και να επιδεινώσουν το μέλασμα και τη ροδόχρου ακμή.
  • Το χαμηλό μοριακό τους βάρος τους, τα κάνει ικανά να εισχωρήσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα, με πολλά ερωτηματικά να εγείρονται σχετικά με το τι γίνεται όταν μπουν βαθύτερα στο δέρμα μας. Μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2019 στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης,  αποκαλύπτει ότι τέσσερις από αυτές τις αντηλιακές χημικές ουσίες (αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, οκτοκρυλένιο και Ecamsule) απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος σε σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα από 0,5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng / ml). Αυτή η ποσότητα είναι κατά πολύ υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο που έχει ορίσει ο FDA.
  • Η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG) επίσης, συνιστά την αποφυγή χημικών αντηλιακών με οξυβενζόνη. Ο λόγος είναι ότι αυτό το συστατικό μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες και να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.
  • Άλλο ένα μέτωπο που έχουν να αντιμετωπίσουν τα χημικά φίλτρα, είναι ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος. Μια δημοσίευση (Ιανουάριος 2019), στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας αποκαλύπτει ότι τα κοινά χημικά αντηλιακά συστατικά, όπως η οξυβενζόνη μπορεί να καταστρέψουν τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα θεωρώ ότι είναι αρκετά για να κάνεις τις επιλογές σου. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση στον ήλιο ξεπερνούν κατά πολύ τον πιθανό κίνδυνο απορρόφησης των χημικών στα αντηλιακά.

Προσωπικά, δεν θα ήθελα να ρισκάρω ούτε το ένα ούτε το άλλο, γι’αυτό θα σου πρότεινα τα αντηλιακά με 100% φυσικά φίλτρα που θα βρεις στο Shop The Love που ακολουθεί. Να θυμάσαι επίσης, ότι η καλύτερη προστασία είναι η ισορροπημένη έκθεση και όταν δεν υπάρχει επιλογή, τα ρούχα και τα καπέλα γίνονται οι καλύτεροί μας φύλακες.