Αν μπορώ να πω ότι γνωρίζω καλά από δύο πράγματα αυτά είναι το τρέξιμο και τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Περίεργος συνδυασμός; Μάλλον όχι και τόσο. Και τα δύο εμφανίστηκαν στη ζωή μου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με σήκωσαν από τον πάτο και με βοήθησαν να μην ξανακυλήσω. Αυτό καθώς και τα δύο είναι γνωστό πως βελτιώνουν την ψυχική υγεία και τη διάθεση. Και όχι αυτό δεν το στηρίζω μόνο στα δικά μου προσωπικά βιώματα, αλλά σε επιστημονικές έρευνες.
Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Affective Disorders, το τρέξιμο και τα αντικαταθληπτικά χάπια είχαν ίδια επίδραση στην ψυχική υγεία. Στην έρευνα συμμετείχαν 141 άτομα τα οποία είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος πριν από την έναρξη της θεραπείας. Στην ομάδα προσφέρθηκε η επιλογή του τρεξίματος ή των αντικαταθλιπτικών χαπιών, με τα 45 να επιλέγουν τα φάρμακα και τα 96 να επιλέγουν το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν τη θεραπεία για 16 εβδομάδες.
Το γεγονός ότι δεν δόθηκε τυχαία η θεραπεία στου συμμετέχοντες είχε σκοπό να μιμηθεί ένα πραγματικό σενάριο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει ότι η μελέτη μπορεί να είναι ελαφρώς μεροληπτική. Εκείνοι που επέλεξαν τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ήταν λιγότερο πιθανό να επιλέξουν το τρέξιμο λόγω της σοβαρότητας της κατάθλιψης και επομένως λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν βελτιώσεις με οποιαδήποτε μέθοδο.
Ο σχεδιασμός της μελέτης δείχνει, επίσης, ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια αποστροφή προς τα αντικαταθλιπτικά χάπια, γεγονός που αντικατοπτρίζει αυτό που θα μπορούσε να συμβεί στο γραφείο ενός γιατρού. Πολλοί άνθρωποι θέλουν πρώτα να εξαντλήσουν άλλες επιλογές. Και ευτυχώς για αυτούς, η μελέτη παρέχει μια ερευνητικά τεκμηριωμένη επιλογή για να τους προτείνουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Άλλες πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν θετικά στα αντικαταθλιπτικά λόγω γενετικών βιοτύπων, ζητώντας περαιτέρω άλλες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Για αυτό είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη έδειξε μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων άγχους μετά από έξι εβδομάδες στην ομάδα των αντικαταθλιπτικών, γεγονός που υποδηλώνει ταχύτερη βελτίωση σε ειδικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος.
Η ομάδα του τρεξίματος είχε, επίσης, χαμηλότερο ποσοστό προσκόλλησης από την ομάδα των αντικαταθλιπτικών (52% έναντι 82%), γεγονός που υποδηλώνει ότι ενώ η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική, είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί. Ενδιαφέρον έχει ακόμα ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της δρομικής θεραπείας είδαν μείωση στην περιφέρεια μέσης και το βάρος και βελτίωση στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Δείκτες οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη συνολική υγεία και τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.
Έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα όλες οι μορφές άσκησης;
Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στο τρέξιμο, οπότε δεν είναι σαφές αν η συμμετοχή σε άλλη μορφή αερόβιας άσκησης θα απέδιδε παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο, προηγούμενες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα και η γενική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, επηρεάζουν θετικά την ψυχική υγεία. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι το τρέξιμο είναι το μόνο ευεργετικό πρόγραμμα άσκησης για την κατάθλιψη. Είναι απλώς μια πολύ καλή επιλογή!
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει με ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, στην αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο, στις αλλαγές της αντίληψης και σε άλλα.
Επιπλέον, αυτή η μελέτη ζητούσε συγκεκριμένα το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, δεδομένης της δυνατότητας σύνδεσης με τη φύση, άλλη μια συνήθεια πολύ αποτελεσματική για την συνολική μας ευεξία.
Βέβαια, μην νομίζεις ότι αυτές οι δύο θεραπείες μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά μεμονωμένα. Το τρέξιμο μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος να μειωθεί η χρήση αντικαταθλιπτικών ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά χάπια σε σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης. Σκέψου αυτό το εύρημα ως ένα ακόμη εργαλείο στις επιλογές των ειδικών ψυχικής υγείας.