Για τους περισσότερους από εμάς, η άνοιξη σημαίνει πως ξεκινάμε και, πάλι, να ζούμε – βγαίνουμε έξω περισσότερο, έχουμε καλύτερη διάθεση, είμαστε πιο κοινωνικοί, δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα κ.ο.κ. Όλα θεωρητικά ακούγονται υπέροχα, αλλά στην πράξη χρειάζεται – τι άλλο; –, δράση. Ξεκίνα, λοιπόν, από την ευεξία σου με 5 αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς πιο υγιής και χαρούμενη.

1. Πρόλαβε τις εποχιακές σου αλλεργίες

Η άνοιξη είναι η εποχή που όλα μοιάζουν να βελτιώνονται, από τον καιρό μέχρι τη διάθεσή μας, αλλά ας είμαστε απόλυτα ειλικρινής: είναι, επίσης, η εποχή που οι αλλεργίες «πρωτοστατούν» και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Έλεγξε το απόθεμα των αντιισταμινικών που, συνήθως, λαμβάνεις και εφοδιάσου πριν βρεθείς απροετοίμαστη στην «καρδιά» της άνοιξης. Προγραμμάτισε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου, ώστε να γνωρίζεις πότε χρειάζεται να ξεκινήσεις την αγωγή ή/και τι άλλα μέτρα μπορείς να λάβεις για να ελαχιστοποιήσεις τα συμπτώματα.

2. Βγες έξω κάθε μέρα (ναι, κάθε μέρα)

Το να βγεις έξω δεν είναι κάτι που χρειάζεται δεύτερη σκέψη, ειδικά τις ημέρες της άνοιξης που η θερμοκρασία ευνοεί και η δύση του ήλιου καθυστερεί. Είτε περπατήσεις στο κοντινό πάρκο μετά τη δουλειά είτε κάνεις το μεσημεριανό διάλειμμα σου σε εξωτερικό χώρο, βρες λόγους για να βγεις έξω έστω για λίγο, να κινήσεις το σώμα σου και να απολαύσεις την άνοιξη. Αν κάποιες μέρες αισθάνεσαι πως δεν έχεις πολλή διάθεση, μπορείς να περιορίσεις τον χρόνο της βόλτας. Μια τόσο απλή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σου υγεία. Είναι ένα πραγματικό win-win.

3. Κατανάλωσε λαχανικά με κάθε γεύμα

Αυτή την άνοιξη, βάλε στόχο να δεις πραγματικά πόση διαφορά μπορούν να κάνουν τα λαχανικά στη συνολική σου υγεία. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσεις να κάνεις κάτι που ακούγεται κάπως τρελό αν δεν σου αρέσουν πολύ τα λαχανικά: να τα συμπεριλάβεις σε κάθε γεύμα σου. Εδώ μπορείς να δεις τρόπους για να καταναλώνεις περισσότερα λαχανικά.

4. Ξεκίνα ένα δημιουργικό χόμπι

Χρειάζεσαι μια δημιουργική διέξοδο εκτός δουλειάς και αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσεις εκείνο το χόμπι που σκέφτεσαι καιρό. Επίσης, σκέψου το ενδεχόμενο να μεταφέρεις την προπόνησή σου σε εξωτερικό χώρο.

5. Αξιοποίησε την Κυριακή ως ημέρα επαναφοράς

Πλύσιμο ρούχων, καθάρισμα, προγραμματισμός και αυτοφροντίδα. Η τελευταία μέρα της εβδομάδας είναι για να μην κάνεις τίποτα ή… για να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να χαλαρώσεις και να προετοιμαστείς για την εβδομάδα που έρχεται. Οι Κυριακές της άνοιξης μπορούν να αναβαθμιστούν. Φρόντισε τον εαυτό σου (εδώ θα βρεις ωραίες ιδέες για να πειραματιστείς), συμμάζεψε και καθάρισε τον χώρο σου, προετοίμασε τα γεύματά σου και ασχολήσου με ό,τι σε γεμίζει.