Χαζεύοντας στο Instagram και το TikTok και αναπόφευκτα το μυαλό σου μπαίνει σε μια διαδικασία σύγκρισης. Είναι οι άλλοι ομορφότεροι από σένα; Περνούν καλύτερα; Έχουν περισσότερα χρήματα; Είναι οι σχέσεις τους καλύτερες; Μπορεί το κεφάλι σου να πάει κάνει συγκρίσεις ακόμα και για πράγματα τα οποία δεν έχεις καν μια ματιά. Όπως για παράδειγμα αν κάνουν περισσότερο και καλύτερο σεξ από εσένα.

Βέβαια η σκέψη σου αυτή δεν είναι και τόσο μοναδική ή περίεργη όσο νομίζεις. Για αυτό και το 2022, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα με 7.234 συμμετέχοντες και ανέλυσε όλες τις σκέψεις τους σχετικά με το σεξ.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με την έρευνα με περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες, το 95% υπέθεσαν ότι έκαναν λιγότερο σεξ από τους υπόλοιπους μέσα στον προηγούμενο μήνα. Ενώ το 25% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν είχαν κάνει σεξ τον προηγούμενο μήνα. Άρα γιατί οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι έκαναν λιγότερο από τους άλλους; Και το πιο σημαντικό, τι μας ενδιαφέρει;

Κάνεις λιγότερο σεξ από το φυσιολογικό;

Ας ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι δεν υπάρχει φυσιολογική συχνότητα για σεξ. Επίσης, η συχνότητα του σεξ αλλάζει για τα άτομα ανά περιόδους, είτε βρίσκονται σε κάποια σχέση είτε όχι. Το ζήτημα είναι να είσαι χαρούμενη εσύ με τη συχνότητα που κάνεις σεξ. Άλλωστε σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 22% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το συχνότερο σεξ θα βελτίωνε τη σεξουαλική ζωή τους.

Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το συγκρίνουμε τη δική μας σεξουαλική ζωή με των άλλων ανθρώπων, και για αυτό ευθύνεται φυσικά ο τρόπος που παρουσιάζεται το σεξ στα media, στις ταινίες και στις σειρές, αλλά και η έλλειψη σεξουαλικής παιδείας.

Είναι πολύ εύκολο όταν όλα σου τα ερεθίσματα είναι φωτογραφίες αγαπημένων ζευγαριών να κάνεις τη σύγκριση και να μην αντιλαμβάνεσαι ότι πίσω από τις φωτογραφίες δεν είναι όλα ρόδινα. Σύμφωνα με τη Megwyn White, κλινική σεξολόγο, αν υποθέτεις ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή από εσένα, τότε δεν νιώθεις τόσο επιθυμητή σε σύγκριση με τους γύρω σου.

Παρόλο που οι υποθέσεις αυτές δεν είναι αληθείς, είναι μια λογική σκέψη. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μια περίοδο στη ζωή σου όπου δεν είσαι ευχαριστημένη είναι επόμενο να θεωρείς ότι οι άλλοι άνθρωποι διασκεδάζουν περισσότερο από εσένα, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ.

Οι μικρές αυτές σκέψεις μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς για την ψυχική σου υγεία. Η ζήλεια για την καλύτερη ζωή των άλλων και η αμφισβήτηση προς τον εαυτό σου, σε κάνει να αισθάνεσαι ματαίωση, να θυμώνεις με τον εαυτό σου και να στενοχωριέσαι.

Επιβλαβής μπορεί να είναι και η σεξουαλική όρεξη τ@ συντρόφου σου. Ενώ μπορεί να νιώθεις ότι η θέληση του άλλου ατόμου θα σε παρακινήσει να κάνεις περισσότερο σεξ, η πραγματικότητα είναι ότι το κίνητρο αυτό είναι πολύ κακό. Μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τα ζευγάρια που πιέζονται για να κάνουν σεξ, έχουν περισσότερους τσακωμούς.

Πώς να διαχειριστείς αυτές τις σκέψεις;

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τις σκέψεις αυτές και να αποφύγεις τη σύγκριση. Προσπάθησε όμως την ώρα που έρχονται να σε αποσπάσεις κάνοντας μια δραστηριότητα που σου αρέσει και σου ανεβάζει τη διάθεση. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να έχει συχνά τις σκέψεις αυτές και να είναι έντονες, πάντα βοηθάει να μιλάς με κάποιον δικό σου άνθρωπο ή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Αν θέλεις να κάνεις περισσότερο σεξ μέσα στη σχέση σου, μπορείς πάντα να το συζητήσεις χωρίς πιέσεις. Αν δεν βρίσκεσαι σε κάποια σχέση, δεν χρειάζεται να περιοριστείς. Μπορείς να αισθανθείς όλα τα θετικά συναισθήματα και μόνη σου. Η αυτοικανοποίηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε πολλά από τα οφέλη που συνοδεύουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η τόνωση της διάθεσης, η αυτοπεποίθηση, η υγεία της καρδιάς, ο καλύτερος ύπνος, το λαμπερό δέρμα, είναι λίγα μόνο από τα θετικά που θα αισθανθείς. Όσο περισσότερο γνωρίζεις το σώμα σου και τι πραγματικά σε ανεβάζει, τόσο λιγότερο θα νιώθεις ότι η σεξουαλική σου ζωή χρειάζεται να συγκριθεί με τη σεξουαλική ζωή των άλλων.

Το σημαντικό επίσης είναι να αντιληφθείς ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και θέλω γύρω από το σεξ. Αποβάλλοντας από το κεφάλι σου την πίεση του να κάνεις σεξ τότε θα αισθανθείς πιο χαλαρή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτό θα σε οδηγήσει να δημιουργείς νέες όμορφες εμπειρίες γύρω από το σεξ.