Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην αιγυπτιακή, κινεζική και ινδική παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων. Και τώρα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, χάρη στην επιδραστική πλατφόρμα του TikTok, όπου τον τελευταίο καιρό οι χρήστες της εγκωμιάζουν τον χυμό με αλόη βέρα για τα οφέλη του στην επιδερμίδα και την εντερική υγεία. Για την ακρίβεια, τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο τα views των σχετικών βίντεο έχουν ξεπεράσει τα 31 εκατομμύρια views. Αρκούν, όμως, για να τη βάλεις στη ζωή σου δίχως δεύτερη σκέψη; Spoiler: Σίγουρα όχι!

Τι είναι η αλόη βέρα;

Η αλόη βέρα είναι ένα ποώδες φυτό με μεγάλα σαρκώδη φύλλα, στο εσωτερικό των οποίων θα βρεις ένα διάφανο ζελέ. Αν και φυτρώνει κυρίως στη Βραζιλία, την Κούβα, το Μεξικό και την Αφρική, μπορεί να έχεις ήδη ένα μικρό γλαστράκι και στην κουζίνα σου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αποτελείται κατά 96% από νερό. Μάλιστα, η αλόη βέρα αξιοποιείται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες ανάμεσα σε περισσότερα από 400 είδη αλόης, αφού, μεταξύ άλλων, αποτελεί πηγή βιταμινών Β, C, Ε, β-καροτίνης, μαγνησίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, σεληνίου και αμινοξέων.

Η αλόη βέρα ως τοπική θεραπεία στην επιδερμίδα

Το διάφανο τζελ που υπάρχει μέσα στα φύλλα της είναι που την καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμη ως τοπική θεραπεία για την επιδερμίδα, βοηθώντας στην ενυδάτωση και την καταπράυνση της επιδερμίδας. Τα σάκχαρα που περιέχει, γνωστά και ως βλεννοπολυσακχαρίτες, βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα. Μια ένωση της αλόης βέρα που ονομάζεται γλυκομαννάνη, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και ηλιακών εγκαυμάτων διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η επούλωση ενισχύεται από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και E που περιέχει. Επιπλέον, οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της, της επιτρέπουν να είναι χρήσιμη για την επούλωση μικρών κοψιμάτων και πληγών, αλλά και για την πρόληψη μόλυνσης.

Πόσο αθώα είναι η αλόη βέρα;

Nati Melnychuk / Unsplash

Ακμή και αντιγήρανση

Στην πραγματικότητα, οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες δεν είναι ο μόνος λόγος που η αλόη βέρα μπορεί να ωφελήσει το δέρμα με τάση ακμής. Εκτός από τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η αλόη βέρα είναι μια φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος, βοηθώντας με τις εξάρσεις των μαύρων και των λευκών στιγμάτων. Μια μελέτη έδειξε ότι η αλόη βέρα σε συνδυασμό με τρετινοΐνη, το πιο βιοδιαθέσιμο ρετινοειδές που συνταγογραφείται συχνά για τοπική θεραπεία της ακμής ήταν πιο αποτελεσματική από τη μεμονωμένη χρήση της τρετινοΐνης. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους τους συνδυασμούς συστατικών αλόης βέρα. Ορισμένες συνθέσεις, όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά, μπορεί να φράξουν τους πόρους ή να ερεθίσουν το δέρμα, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου πριν επιλέξεις ένα προϊόν με αλόη βέρα. Παράλληλα, η αλόη βέρα διαθέτει ένζυμα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη λάμψη της επιδερμίδας και δρουν αντιγηραντικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Να πίνεις χυμό με αλόη βέρα;

Εκτός από συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης, η αλόη μπορεί να καταναλωθεί και σε μορφή ροφήματος. Ωστόσο, η έρευνα για τα οφέλη που μπορεί να έχει ο χυμός με αλόη βέρα παραμένει περιορισμένη. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η κατανάλωση αλόης βέρα μπορεί ενδεχομένως να μετριάσει συμπτώματα ορισμένων γαστρεντερικών προβλημάτων βραχυπρόθεσμα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά.), εντούτοις δεν έχουν υπάρξει μεγάλες κλινικές δοκιμές μέχρι σήμερα που να δείχνουν κάτι αξιόπιστο για μακροπρόθεσμη ανακούφιση ή για την ευρύτερη ενίσχυση της γαστρεντερικής υγείας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως υπάρχουν στοιχεία που έχουν συνδέσει το μη αποχρωματισμένο εκχύλισμα των φύλλων αλόης με καρκινογόνο δραστηριότητα σε αρσενικά και θηλυκά ινδικά χοιρίδια στο παχύ έντερο. Το μη αποχρωματισμένο εκχύλισμα αλόης από ολόκληρα φύλλα περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλοΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε αρουραίους. Η αλοΐνη έχει καθαρτικές ιδιότητες και δεν συνιστάται για ορισμένες εσωτερικές χρήσεις. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλοΐνης μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και να επιδράσει αρνητικά στη χλωρίδα του εντέρου.

Αξίζει, όμως, να ειπωθεί πως πολλές εταιρίες που εμφιαλώνουν τον χυμό της αλόης χρησιμοποιούν το φύλλο αποφλοιωμένο και πλυμμένο, ώστε να αφαιρείται η αλοΐνη. Με άλλα λόγια, έαν θέλεις να εντάξεις τον χυμό με αλόη βέρα στην καθημερινότητά σου, συνιστάται να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου. Όπως πάντα, μην πιστεύεις όλα όσα βλέπεις στο TikTok και θυμήσου ότι μόνο και μόνο επειδή ένα συστατικό είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα ασφαλές και αποτελεσματικό για κάθε χρήση.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Flower Power: Ό,τι θέλεις να μάθεις για τα ανθοϊάματα
8 αιθέρια έλαια για τα σημάδια ακμής
Μύθοι και αλήθειες για την ακμή