Μιας και διανύουμε την εβδομάδα της εαρινής ισημερίας και πλέον μπήκε επίσημα η Άνοιξη στο ημερολόγιό μας, θα ασχοληθούμε με τις επιδερμίδες που δεν χαίρονται και πολύ με όλα τα ανθισμένα φυτά, την γύρη, τον ήλιο και γενικότερα τον οίστρο της ανοιξιάτικης φύσης.

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ίσως έχεις κάποια ευαισθησία και σε συγκεκριμένα καλλυντικά, φυτά ή κάποια φαγητά, στην έκθεση στον ήλιο ή την σκόνη. Όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να αποσυντονίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν συμπτώματα ευαισθησίας ή αλλεργίας. 

Ποια είναι, όμως, η διαφορά μεταξύ του ευαίσθητου-δυσανεκτικού και του αλλεργικού δέρματος;

Τα συμπτώματά τους στην ουσία είναι τα ίδια, απλά διαφέρουν σε ένταση και συχνότητα. Ερυθρότητα, κνησμός, πρήξιμο, τσούξιμο ή αίσθηση καύσου είναι τα βασικά συμπτώματα από τα οποία αντιλαμβανόμαστε την αντίδραση της επιδερμίδας.

Το ευαίσθητο-δυσανεκτικό δέρμα εκφράζεται κυρίως με ερυθρότητα και αίσθηση δυσφορίας αντιδρώντας άμεσα σε ετερόκλητους παράγοντες, ενώ το αλλεργικό αντιδρά κυρίως με κνησμό και αλλεργικές δερματίτιδες που οφείλονται ίσως σε πιο συγκεκριμένους εξωγενείς παράγοντες όπως π.χ η γύρη ή κάποιες τροφές.

Όπως και να το ονομάσουμε, το αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία και η δυσφορία που δυστυχώς επηρεάζει κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως. Μένει μόνο να σκεφτούμε ότι το 2015 οι αλλεργίες αποτελούσαν το νο4 της λίστας με τις παθήσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σήμερα, αυτό το νούμερο ίσως έχει αλλάξει… προς το χειρότερο.

Το τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις και πως αυτές οι αντιδράσεις επηρεάζονται ταυτόχρονα από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το στρες, αποτελεί ακόμα άλυτο μυστήριο για την επιστήμη. Στην κλασσική ιατρική, οι δερματικές αλλεργίες κουράρονται κυρίως με αντιισταμινικά που ανακουφίζουν μεν από τα συμπτώματα, δεν θεραπεύουν όμως την αιτία. Από την άλλη, οι εναλλακτικοί θεραπευτές βλέποντας το ανθρώπινο σύστημα ως μία ολότητα, θεωρούν ότι οι αλλεργίες είναι σημάδι ενός πεσμένου και αποπροσανατολισμένου ανοσοποιητικού και όταν ενισχύσουμε αυτό και αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας, οι αλλεργίες μπορούν να υποχωρήσουν.

Όποιας θεραπευτικής «σχολής» και αν είσαι, αν το δέρμα σου είναι αλλεργικό ή ευαίσθητο, μπορείς από μόν@ σου να φροντίσεις για την υγεία του.

Αρχικά, μπορείς να περιορίσεις τους εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν το δέρμα σου σε αντιδράσεις. Αυτοί είναι κυρίως:

  • Ακατάλληλα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης (όταν λέμε ακατάλληλα εννοούμε αυτά με τα γνωστά αλλεργιογόνα της κοσμετολογίας για τα οποία μπορείς να μάθεις εδώ, διαφορετικά να επιλέγεις προϊόντα μόνο με την ένδειξη «υποαλλεργικό») 
  • Καλλυντικές παρεμβάσεις (π.χ φωτοθεραπεία, απολέπιση κτλ)
  • Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες (π.χ απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, ρύπανση, άνεμος, κλιματιστικά, σκόνη)
  • Διατροφή (μπορεί να έχεις παρατηρήσει συγκεκριμένα τρόφιμα που προκαλούν αντίδραση στο σώμα σου, γενικότερα όμως να αποφεύγεις τα συνητρητικά μιας κι έχουν σχετιστεί άμεσα με αλλεργίες)
  • Αλκοόλ (έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση, είτε πρόκειται για άσθμα, είτε για αλλεργική ρινίτιδα ή διάφορους τύπους εξανθημάτων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ισταμίνη και τις θειώδεις ενώσεις που περιέχονται σε αυτά τα αλκοολούχα ποτά)
  • Φάρμακα (πολλά φάρμακα αποσυντονίζουν το σύστημα και δημιουργούν ευαισθησίες και αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Αν παίρνεις κάποια αγωγή συμβουλεύσου τον γιατρό σου. Αν πάλι παίρνεις παυσίπονα ή άλλα φάρμακα μόν@ σου πολύ εύκολα, ξανασκέψου το!)
  • Καθαριστικά προϊόντα (ήξερες ότι το μαλακτικό ρούχων είναι το νούμερο ένα αλλεργιογόνο μέσα στο σπίτι σου, αφού περιέχει κυρίως τεχνητά αρώματα;)

Αφού λοιπόν περιορίσεις τους εξωγενείς παράγοντες, καλό είναι να δεις και την γενική κατάσταση της επιδερμίδας σου και της ψυχολογίας σου, μιας και τα δύο συμβάλλουν στην αντιδραστικότητά της. Προσωπικοί παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να συντελέσουν στην ευαισθησία ή την αλλεργική αντίδραση είναι:

  • Διαδερμική απώλεια νερού (δηλαδή αφυδατωμένη επιδερμίδα)
  • Αδύναμος ή διαταραγμένος επιδερμικός φραγμός
  • Ψυχολογικοί παράγοντες (όπως το στρες που επηρεάζουν άθελα όλα τα παραπάνω)

Αν παρ’ όλα αυτά βιώσεις κάποια αντίδραση-ενόχληση στο δέρμα σου, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι:

  • Κρύες κομπρέσες με νερό ή ακόμα καλύτερα με ιαματικό νερό που έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
  • Εφαρμογή κάποιας ενυδατικής-μαλακτικής κρέμας με υποαλλεργική σύνθεση για την αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού (βλέπε τις προτάσεις μας παρακάτω)
  • Αν συνεχίζουν τα συμπτώματα κλείσε ένα ραντεβού με κάποιον ειδικό.

Όσον αφορά την καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης, εφάρμοσε τα παρακάτω για την πρόληψη των συμπτωμάτων:

  1. Κάνε σωστό υποαλλεργικό καθαρισμό στο τέλος της μέρας σου για να αφαιρείς από την επιδερμίδα σου τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες που έχουν αθροιστεί κατά τη διάρκεια της μέρας.
  2. Φρόντισε τον επιδερμικό φραγμό σου με τα κατάλληλα υποαλλεργικά προϊόντα.
  3. Κάνε συχνό καθαρισμό των πινέλων μακιγιάζ σου ή οτιδήποτε άλλου ακουμπάς στην επιδερμίδα σου.
  4. Φρόντισε την ψυχική σου υγεία. Να είσαι ήρεμ@ και να έχεις τρόπους να αποβάλλεις το καθημερινό στρες.