Οι καλές συνήθειες δεν χρειάζεται να καταλαμβάνουν πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σου! Όλα έχουν να κάνουν με την την επένδυση στον εαυτό σου και την ευημερία σου: Μπορεί να μην έχεις απαραίτητα χρόνο, αλλά μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα. Οι χρονικές περίοδοι του… 1 λεπτού μπορούν να προσφέρουν τέλειες ευκαιρίες για την εφαρμογή πρακτικών που θα κάνουν τη διαφορά στη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και πνευματική υγεία σου.

Οι αλλαγές που μπορείς να κάνεις σε 1 λεπτό για καλύτερη υγεία

Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένη είναι η μέρα σου, είναι σίγουρο ότι θα έχεις τουλάχιστον 1 λεπτό στη διάθεσή σου! Ακολουθούν 5 απλοί αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να αξιοποιήσεις αυτά τα 60 δευτερόλεπτα.

Μία στιγμή ενσυνειδητότητας

Το mindfulness ή ενσυνειδητότητα, αυξάνει την επίγνωσή σου, βοηθά στη βελτίωση της εστίασής σου και χαρίζει μια αίσθηση ηρεμίας. Ένα λεπτό είναι ένας εξαιρετικός χρόνος για να ξεκινήσεις με αυτήν την πρακτική, καθώς η ενσυνειδητότητα συχνά δεν έρχεται φυσικά και μπορεί να έχεις ήδη τελειοποιήσει τις δεξιότητές σου στο multitasking. Ρύθμισε ένα χρονόμετρο για 60 δευτερόλεπτα και αφιέρωσε αυτό το χρόνο για να είσαι ήσυχη κα ακίνητη. Σε αυτό το λεπτό, μπορείς απλά να παρατηρήσεις το περιβάλλον σου, να κάνεις μια παύση πριν από ένα γεύμα ή να κάνεις ένα body scan («σάρωση» του σώματος σου) για να αναγνωρίσεις πώς νιώθεις.

Πάρε μια βαθιά ανάσα

Αναπνέεις όλη μέρα, αλλά πόσο συχνά παρατηρείς συνειδητά την αναπνοή σου; Χρησιμοποίησε 1 ολόκληρο λεπτό για να εστιάσεις μόνο στην αναπνοή σου. Παρατήρησε κάθε αναπνοή καθώς εισέρχεται και καθώς βγαίνει, ακολουθώντας τον ρυθμό των εισπνοών και των εκπνοών σου. Σε αυτό το λεπτό, μπορείς επίσης να ενσωματώσεις μια συγκεκριμένη τεχνική αναπνοής. Για παράδειγμα, εάν θέλεις να χαλαρώσεις, δοκίμασε ένα λεπτό εναλλασσόμενης αναπνοής.

Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη

Μια τακτική πρακτική ευγνωμοσύνης σε ενθαρρύνει να εκτιμάς οτιδήποτε και τα πάντα και μπορεί να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τα συναισθήματά σου, να αξιοποιήσεις την πνευματικότητά σου και να βελτιώσεις την ποιότητα των σχέσεών σου. Αφιέρωσε 1 λεπτό προς το τέλος της ημέρας σου για να εντοπίσεις τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μπορεί να σκεφτείς αυτά τα πράγματα, να τα δηλώσεις δυνατά ή να τα γράψεις σε ένα ημερολόγιο. Μπορείς να τα κρατήσεις για τον εαυτό σου ή, αν νιώθεις την τάση, να μοιραστείς τη λίστα ευγνωμοσύνης σου με έναν φίλο ή αγαπημένο σου πρόσωπο.

Βάλε προτεραιότητες

Πριν ασχοληθείς με τις υποχρεώσεις της ημέρας σου, βάλε σε λίστα τις τρεις βασικές προτεραιότητές για την ημέρα σου. Η δημιουργία μιας λίστας που να τονίζει τις προτεραιότητές σου θα σε βοηθήσει να οργανωθείς και να παραμείνεις παραγωγική, ώστε να αισθάνεσαι ικανοποιημένη μόλις ολοκληρώσεις τις υψίστης σημασίας δουλειές. Μπορείς να γράψεις αυτήν τη λίστα στην αρχή της ημέρας σου ή το προηγούμενο βράδυ, ώστε να έχεις μια σαφή κατεύθυνση για την επόμενη μέρα.

Διάβασε επίσης: 8 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν για παραγωγική εργασία από το σπίτι

Κάνε stretching

Είτε περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας όρθια ή/και καθιστή είτε κινείσαι, αφιέρωσε 1 λεπτό από τον χρόνο σου, για να τεντωθείς και να απελευθερώσεις τη συσσωρευμένη ένταση και το σφίξιμο. Αυτή είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου και να εντοπίσεις τις περιοχές που είναι πιο «σφιχτές».

Διάβασε επίσης: Πώς θα έρθεις πιο κοντά στην πιο υγιή εκδοχή σου;