Έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια πανδημίας και κοινωνικού περιορισμού (ή καλύτερα αποκλεισμού;), η εορταστική περίοδος χαλαρώνει τις αναστολές μας και οι επικείμενες συναντήσεις και τα ρεβεγιόν βρίσκονται ξανά στο τραπέζι. Οι κοινωνικές προσκλήσεις γίνονται προκλήσεις για την ανάγκη που έχεις να χαλαρώσεις και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και προσπαθείς να απενοχοποιήσεις τη συνειδητοποίηση πως θέλεις να ακυρώσεις τουλάχιστον κάποιες από αυτές. Κάπως έτσι, φαίνεται ότι το πώς θα ακυρώσεις κάτι τελευταία στιγμή χωρίς να γίνεις αγενής ή να πάθεις κάτι από το άγχος και τις τύψεις είναι, μάλλον, μία εκτιμητέα ικανότητα – για εμένα σίγουρα.
Όταν θέλεις να ακυρώσεις ένα σχέδιο, είναι πολύ σημαντικό να είσαι πολύ ξεκάθαρος/η με το ‘γιατί’. Αν είσαι πολύ κουρασμένος/η μετά τη δουλειά είναι τελείως διαφορετικό με το αν τα παιδιά σου αρρώστησαν ξαφνικά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να είσαι άνετος/η με τον λόγο που θα επιλέξεις, ακόμα κι αν απλά αποφάσισες ότι χρειάζεσαι χρόνο για εσένα. Στο σπίτι. Χωρίς παρέα.

«Ωστόσο, ένας λόγος σαν τον τελευταίο μπορεί να αποτελέσει και λόγο σύγκρουσης, καθώς η δέσμευση να κρατήσεις τον λόγο σου είναι πιο σημαντική από το να κάνεις κάτι που, τελικά, σου φαίνεται καλύτερο τη δεδομένη στιγμή», λέει η Φανή Ζαφειρίδου, ψυχολόγος.

Διάβασε επίσης: 10 συμβουλές για απολαύσεις τα Χριστούγεννα

Εξίσου σημαντικό πριν ακυρώσεις κάτι τελευταία στιγμή είναι να αναρωτηθείς κατά πόσο η απουσία σου θα επηρεάσει το πλάνο. Όσο πιο πολύ έχεις εμπλακεί / δεσμευτεί να παραβρεθείς κάπου, τόσο πιο δύσκολο είναι να δικαιολογήσεις την τελευταίας στιγμής απόφασή σου να μην πας.

5 συμβουλές για το πώς να ακυρώσεις κάτι τελευταία στιγμή χωρίς να γίνεις αγενής

1. Αποδέξου πως η εγκυρότητα κάθε δικαιολογίας είναι πάντα υποκειμενική

Όλοι έχουν το δικό τους βαρόμετρο για το πόσο έγκυρη και σημαντική είναι μία δικαιολογία και σίγουρα, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τους πάντες.

2. Τηλεφώνησε

Το γραπτό μήνυμα είναι φύσει πιο casual και η ακύρωση της τελευταίας στιγμής ίσως δεν θεωρηθεί τόσο casual για τον άνθρωπο στον οποίο απευθύνεσαι. Κι επειδή ένα τηλεφώνημα μπορεί να γίνει τρομακτικό στη σκέψη, αν δεν ξέρεις τι να πεις ή φοβάσαι πως ο συνομιλητής σου θα προσπαθήσει να σου αλλάξει γνώμη, προσχεδίασε τι θα πεις πριν πάρεις τηλέφωνο. Επιπλέον, ένα τηλεφώνημα δίνει στον άλλον μία ευκαιρία να ακούσει τον τόνο της φωνής σου, την ειλικρίνεια και την μεταμέλεια, γεγονός που μπορεί να κάνει την ακύρωση πιο εύκολα αποδεκτή.

Οι λέξεις «με συγχωρείς» πρέπει να ακουστούν πρώτες και πριν από οτιδήποτε άλλο. Μία απολογία δείχνει πως σέβεσαι τον χρόνο και την ενέργεια του άλλου, καθώς και το πώς η ακύρωση της τελευταίας στιγμής μπορεί να επηρεάσει και τα δικά του σχέδια.

Αφού εξηγήσεις πώς έχει η κατάσταση, μπορείς να προτείνεις μία εναλλακτική ημερομηνία για να «απαλύνεις» και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη σχέση σας μία ακύρωση της τελευταίας στιγμής.

Οι απροσδόκητες καταστάσεις, όμως, συμβαίνουν και περιστασιακά θα χρειαστεί να ακυρώσεις κάτι τελευταία στιγμή – είτε μία φιλική συνάντηση είτε ένα πιο μεγάλο κάλεσμα. Όποια κι αν είναι η περίσταση, αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που θα ακυρώσεις κάτι, το πώς θα ηχήσουν τα νέα στα αυτιά του συνομιλητή σου, αλλά και η συχνότητα που το κάνεις. Αν γενικά φημίζεσαι για τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, αυτό ταυτόχρονα αποτελεί και ένα προειδοποιητικό σημάδι για το πόσο οι άλλοι μπορούν (ή, καλύτερα, δεν μπορούν) να βασιστούν πάνω σου.

Η Φανή Ζαφειρίδου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.fanizafeiridou.gr