Κάθε δυο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα στον κόσμο από καρκίνο του τράχηλου μήτρας, ένα από τα νοσήματα για τα οποία ευθύνεται ο ιός HPV. Καρκίνος του κόλπου, του αιδοίου του πέους, του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα, των αμυγδαλών, του οισοφάγου είναι και αυτές παθήσεις του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των Φορέων Υγείας σχετικά με τον ιό HPV και τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, οι «τρεις σωματοφύλακες» της Συμμαχίας δρουν και μάχονται για την προστασία και την πρόληψη από τους καρκίνους που προκαλεί ο ιός HPV. Η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι πάγιο αίτημα και αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπισή του.

Διεκδικώντας τα αυτονόητα

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι η σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών: του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Φέτος, όπως ανακοίνωσε και σε συνέντευξή τύπου που στις 9 Δεκεμβρίου, η Συμμαχία συστρατεύεται στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την επίτευξη τριών στόχων μέχρι το 2030:

• Να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας κάτω των 15 ετών
• Να εξεταστεί το 70% των γυναικών ηλικίας 35-45 ετών με HPV testing
• Να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Όλοι οι φορείς της «Συμμαχίας» τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας προγράμματος εμβολιασμού για τον ιό HPV για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη φάση της ζωής του (αγόρια και κορίτσια), καθώς και ο προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον ΠΟΥ προκειμένου να υπάρξει σε ορατό χρονικό διάστημα εξάλειψη της εμφάνισης των διάφορων μορφών καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Η πρόληψη είναι το μεγάλο στοίχημα!

Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, αλλά και επιστημονικών και πολιτικών φορέων του τομέα Υγείας, αναφορικά με τους σκοπούς της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HVP, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού των αγοριών έναντι του ιού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, η εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV, επεσήμανε ότι «ο ΚΤΜ αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων. Όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ., έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για να σταματήσουμε το να υποφέρουν και να πεθαίνουν γυναίκες από ΚΤΜ, μια νόσο που μπορεί να προληφθεί. Η εξάλειψη του ΚΤΜ είναι δυνατή σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα να ζήσουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτή την ασθένεια».

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΕΚΠΑ, ανέφερε: «Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτέλεσε την αιτία θανάτου για εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο των αναπτυσσόμενων αλλά και των ανεπτυγμένων χωρών για αρκετά χρόνια. Οι ευεργετικές προστατευτικές ικανότητες του εμβολίου απέναντι στα οξυτενή κονδυλώματα και τις δυσπλασίες (δηλαδή τις προκαρκινικές αλλοιώσεις) του τραχήλου της μήτρας έχουν ήδη καταγραφεί και δημοσιευθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Αυτό το οποίο μένει τώρα είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και η σταδιακή ένταξη των αγοριών στα εμβολιαστικά προγράμματα, ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης εξάλειψή του τις επόμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, Παιδίατρος – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων δήλωσε: «Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας μαζί με τους άλλους φορείς, στην πολύ μεγάλης σημασίας για την υγεία των παιδιών, προσπάθεια καταπολέμησης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων για να δούμε τις αυριανές γενιές των παιδιών μας να μην προσβάλλονται πλέον από τον επικίνδυνο αυτόν ιό».

Η κα Ζαχαρένια Σαριδάκη, Παθολόγος – Ογκoλόγος, MD PhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Ασκληπιός, Κλινική «Ασκληπειόν Κρήτης», Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ε.Ο.Π.Ε ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να τροποποιήσουμε τις πρακτικές απέναντι στον εμβολιασμό κατά του HPV στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες στη χώρα μας, σε 3 άξονες: 1. Διεύρυνση του πληθυσμού στόχου· 2. Διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος· 3. Ενίσχυση της γνώσης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Όλοι εμείς οι ογκολόγοι στην ΕΟΠΕ δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τα παραπάνω μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας σε συνεργασία με όλους τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς».

Τέλος, ο κ. Λεωνίδας Γαλερίδης, Advocacy Assistant, European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights (EPF), μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελλάδα επιτυγχάνει βαθμολογία 70,7% στον Άτλαντα του EPF σχετικά με την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει το εθνικό της πρόγραμμα εμβολιασμού και στα αγόρια και έτσι να ακολουθήσει τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, η διοργάνωση του προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλο τον πληθυσμό θα αποτρέψει ακόμη περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα σώσει ζωές».