Πολλές φορές, ειδικά στην αρχή μιας ρομαντικής σχέσης εύχεσαι να μπορείς να είσαι με το άλλο άτομο 24/7. Μπορεί με τ@ σύντροφό σου να κάνετε τόσα πράγματα μαζί και να μη σας είναι αρκετό. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή δεν είναι τόσο υγιής ούτε για τη σχέση σας, γιατί εξαρτάται ο ένας από τον άλλον, αλλά ούτε και για την κοινωνική σας ζωή.
Όταν έχεις όμως συνηθίσει να είσαι συνέχεια με το άλλο άτομο, τότε είναι λιγάκι δύσκολο να περνάτε χρόνο χωριστά. Και ενώ μπορείτε πάντα να μιλάτε μέσω μηνυμάτων ή βιντεοκλήσης, ούτε αυτή είναι η λύση. Απλά κουκουλώνεις το πρόβλημα και εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην κοινωνική σου ζωή. Κανείς δε θέλει να περνάει χρόνο με κάποιον που είναι συνέχεια στο κινητό του.
Ακούγεται γλυκούλι να σου λείπει ο άλλος συνέχεια, όταν δεν είστε μαζί, όταν όμως αυτό το αίσθημα μεταφράζεται σε φόβο, τότε πρόκειται για άγχος αποχωρισμού, το οποίο και χρειάζεται να δουλέψεις.
Πώς εντοπίζεις το άγχος αποχωρισμού;
Αν αναρωτιέσαι αν έχεις άγχος αποχωρισμού εντόπισε αν ανησυχείς συνεχώς για το ότι ο σύντροφος σου μπορεί να σε εγκαταλείψει. Επίσης, παρατήρησε μήπως χρειάζεσαι πολλές διαβεβαιώσεις για να πιστέψεις ότι σε αγαπάει το άλλο άτομο πραγματικά κι αν δυσκολεύεσαι πραγματικά να περάσεις χρόνο χωρίς εκείν@.
Οι σκέψεις του χρόνου που περάσατε μαζί απασχολούν συνεχώς τις σκέψεις σου και σου προκαλούν στενοχώρια. Μπορεί ακόμα να βιώνεις και έλλειψη εμπιστοσύνης όταν δεν είστε μαζί και οι διαβεβαιώσεις από εκείν@ να μη βοηθούν. Τέλος, σε μια σχέση συνεξάρτησης μπορεί να μπλέκεστε τόσο πολύ ο ένας με τον άλλον που δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ότι είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι και ίσως χάνεις την αίσθηση του ποια είσαι. Ο αποχωρισμός από τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε δυσκολεύει να λειτουργήσεις μόνη σου.
Πώς θα το ξεπεράσεις;
Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος. Τότε μόνο θα μπορέσεις να κάνεις βήματα για να ξεπεράσεις τον φόβο και το άγχος σου. Ύστερα πρέπει από κοινού να βάλετε όρια στην σχέση σας. Αν τυχαίνει και είστε χώρια, πρέπει να δίνετε χώρο ο ένας στον άλλον. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι κάνει ο/η σύντροφος σου. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει ύστερα από μια ειλικρινή κουβέντα. Εξέφρασε τα αληθινά σου συναισθήματα. Σίγουρα ο άνθρωπος σου έχει να σου πει λόγια που θα σε καθησυχάσουν και θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το άγχος σου.
Η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική, επίσης, για τη σωματική και ψυχική ευεξία και αποσπά την προσοχή από τις συνεχείς σκέψεις για τ@ σύντροφό σου. Επένδυσε στην αυτοφροντίδα σου εξασκώντας τεχνικές mindfulness, αφού το να εστιάζεις στην παρούσα στιγμή και να την αξιοποιείς στο έπακρο, βοηθά στην αποδοχή και την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού σε μια σχέση. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως ένα χόμπι, είτε γυμναστικής είτε κάτι καλλιτεχνικό, όχι μόνο για να απασχολείς τον εαυτό σου όσο είσαι μόνη σου, αλλά κυρίως για να διοχετεύεις κάπου το άγχος σου.
Από τα πιο σημαντικά και ωφέλιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να αφιερώνεις χρόνο σε φίλους και συγγενείς σου. Όταν είσαι προσκολλημένη στ@ σύντροφό σου τόσο που σου προκαλεί άγχος να είσαι μακριά του, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να παραμελείς την κοινωνική σου ζωή. Όμως οι σχέσεις σου πρέπει να είναι εκεί, να επενδύεις σε αυτές και να περνάς ποιοτικό και ευχάριστο χρόνο μαζί τους.