Το φως του ήλιου κάνει καλό στο σώμα μας, αν βέβαια συνδυάζεται με ενυδάτωση, καλόν ύπνο και υγιεινή διατροφή. Έλα να το σκεφτούμε λίγο – πόσο μοιάζουμε αλήθεια με φυτά εσωτερικού χώρου.

Οι άνθρωποι και τα φυτά έχουν πολλά κοινά… συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι χρειαζόμαστε το φως του ήλιου για να “ανθίσουμε”. Ένας κύριος λόγος είναι ότι το φως του ήλιου, όπως είναι γνωστό, αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D, την οποία οι άνθρωποι χρειάζονται για να διατηρήσουν υγιή οστά και δόντια και να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Όμως, το φως του ήλιου έχει κι άλλα οφέλη για την υγεία. Συμβουλευτήκαμε μερικούς γιατρούς για αυτήν τη λίστα με τα κύρια οφέλη του ηλιακού φωτός για στην υγεία.

Το φως του ήλιου παράγει σεροτονίνη

Όλοι έχουν βιώσει το εξής συναίσθημα: Να νιώθουν βαρείς και χωρίς διάθεση ή ενέργεια μια μουντή μέρα, αλλά χαρούμενοι και ενεργητικοί μια ηλιόλουστη μέρα. Αυτό οφείλεται στη σεροτονίνη (ή στην έλλειψή της). «Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας», εξηγεί ο Grant Radermacher, DC, γιατρός στο Wisconsin, ο οποίος εξηγεί ότι η σεροτονίνη ρυθμίζει τη διάθεση και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου (και, με υγιή ύπνο, σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο πεσμένη ή γκρινιάρα).

Το φως του ήλιου μας βοηθά να κοιμηθούμε

Εάν έχεις πάρει ποτέ μελατονίνη για ύπνο, μπορείς να σκεφτείς την πρωινή ηλιοφάνεια. «Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στο ηλιακό φως το πρωί, η παραγωγή μελατονίνης τη νύχτα συμβαίνει νωρίτερα και κοιμούνται πιο εύκολα τη νύχτα», εξηγεί η Carly King, ND, φυσιοπαθητικός στο Οντάριο της Καλιφόρνια. Η έκθεση στον ήλιο βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και μειώνει την αϋπνία.

Ο ήλιος μάς ξυπνάει

Η πρωινή ηλιοφάνεια μάς βοηθά να κοιμηθούμε, αλλά και να ξυπνήσουμε. «Όταν εκτίθεσαι στο φυσικό ηλιακό φως το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα, τα επίπεδα αδενοσίνης μειώνονται, γεγονός που αυξάνει την ενέργεια και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε φλεγμονές και λοιμώξεις και μειώνει το αίσθημα υπνηλίας από την αδενοσίνη», λέει η Jill Carnahan, MD, ABIHM, IFMCP., γιατρός λειτουργικής ιατρικής στο Κολοράντο.

Και αν σου αρέσει να απολαμβάνεις ένα φλιτζάνι καφέ στον πρωινό ήλιο, αυτό είναι το πράσινο φως! «Ο καφές μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, γι’ αυτό νιώθουμε πιο ξύπνιοι όταν πίνουμε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουμε», λέει ο Δρ Carnahan. «Αλλά ενώ ο καφές μπλοκάρει μόνο τους υποδοχείς αδενοσίνης κάνοντάς μας να νιώθουμε λιγότερο υπνηλία, το φυσικό φως του ήλιου στην πραγματικότητα μειώνει τα επίπεδα της».

Το φως του ήλιου «φωτίζει» τη διάθεση

Χάρη και πάλι στη σεροτονίνη, το φως του ήλιου ενισχύει επίσης τη διάθεσή μας. «Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δημιουργείται στον εγκέφαλο και το έντερό μας», εξηγεί η Lana Butner, ND, LAc, πιστοποιημένη φυσιοπαθητικός γιατρός και βελονίστρια. «Η βιοχημική οδός που δημιουργεί αυτή την χαρούμενη χημική ουσία απαιτεί τη βιταμίνη D για να μετατρέψει την τρυπτοφάνη σε τρυπτοφάνη υδροξυλάση 2, η οποία είναι ένα από τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε στη σεροτονίνη».

Το ηλιακό φως βελτιώνει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

Είτε θέλεις να ενισχύσεις τη λίμπιντό σου είτε θέλεις να μείνεις έγκυος, η βιταμίνη D και το φως του ήλιου είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγική υγεία. «Η έκθεση στον ήλιο ενισχύει το ρομαντικό πάθος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», λέει η BreAnna Guan, ND, φυσιοπαθητικός γιατρός στη Βοστώνη. «Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και τα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με τα επίπεδα αποθεμάτων των ωοθηκών και αναπαραγωγικών ορμονών».

Το ηλιακό φως μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή στο σώμα προκαλεί ανησυχία, ειδικά η συστηματική φλεγμονή. «Το φως του ήλιου έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα», λέει ο Kien Vuu, MD, ειδικός για τη μακροζωία, ο οποίος είναι επίσης κλινικός καθηγητής ιατρικής στο UCLA. . «Τα στοιχεία δείχνουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο ηλιακό φως, της αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει ο Δρ. Guan, αναφερόμενος σε μελέτες που δείχνουν ότι η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να ευθύνεται για 340.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες και 480.000 θανάτους στην Ευρώπη ετησίως.

Το ηλιακό φως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ενώ συχνά ταυτίζουμε την έκθεση στον ήλιο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή άλλων καρκίνων. «Ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος εξακολουθεί να προξενεί ανησυχία, η τακτική έκθεση στον ήλιο έχει μελετηθεί και έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση έναντι της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του λεμφώματος non-Hodgkin», λέει ο Δρ Κινγκ, σημειώνοντας ότι η πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος.

Το ηλιακό φως βελτιώνει ορισμένες δερματικές παθήσεις

Επειδή το ηλιακό φως μειώνει τη συνολική φλεγμονή, το άμεσο ηλιακό φως (για όχι περισσότερο από 10 ή 15 λεπτά ημερησίως, για να είναι ασφαλές) μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην επιφάνεια του δέρματος. «Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή», λέει ο Δρ. Vuu.

Ο Δρ Radermacher προσθέτει ότι η βιταμίνη D που παράγεται από την έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στην προώθηση της ικανότητας επούλωσης του δέρματος.

Το ηλιακό φως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι φυσικό να λαμβάνουμε πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας κάθε φορά που ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών», λέει ο Δρ Radermacher. Επιπλέον, η βιταμίνη D που παράγεται από το ηλιακό φως ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

«Η τακτική έκθεση στο ηλιακό φως έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου», λέει ο Δρ. Vuu.