Βλέποντας την ασήκωτη τσάντα των παιδιών μας από την πρώτη κιόλας δημοτικού, ευχόμαστε έστω και λίγο από αυτό το βάρος να έπεφτε στην εκμάθηση της ενσυνειδητότητας. Γιατί μπορεί αν παρατηρήσουμε την αφοσίωσή τους όταν παίζουν, να διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά είναι μάστερ του mindfulness -δεν τους απασχολεί κάτι άλλο πέρα από αυτό που συμβαίνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή- όμως το φορτωμένο πρόγραμμα και οι αυξημένες υποχρεώσεις τους από μικρή ηλικία τους κάνουν να ξεχνούν το τώρα και να αγχώνονται για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Είναι λοιπόν σημαντικό να τους θυμίζουμε αυτή τη δεξιότητα και να την εξασκούμε παρέα με απλούς τρόπους, ώστε καθώς μεγαλώνουν να τους φανεί… παιχνιδάκι. Γι’αυτό στη συνέχεια θα μερικές πολύ ωραίες ασκήσεις mindfulness για παιδιά, τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε παρέα.

1. Μαγικό ταξίδι

Ποιο είναι το μέρος στο οποίο έχετε νιώσει μαζί την απόλυτη χαλάρωση; Μια παραλία, ένας κήπος, μια διαδρομή μέσα στη φύση; Όσα χιλιόμετρα κι αν σας χωρίζουν από τον παράδεισό σας, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βρεθείτε εκεί νοερά. Κλείστε τα μάτια και αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει. Όσο πιο αναλυτική η περιγραφή (Τι βλέπετε; Τι ακούτε; Τι μυρίζετε; Τι νιώθετε όταν είστε εκεί;) τόσο πιο πειστική θα είναι η “τηλεμεταφορά” σας. Μείνετε εκεί για λίγη ώρα και επιστρέψτε σιγά-σιγά στην πραγματικότητα.

2. Μπαλόνι στην κοιλιά

Ξαπλώστε ανάσκελα, κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε ότι η κοιλιά είναι ένα μπαλόνι. Σε κάθε εισπνοή το μπαλόνι φουσκώνει χωρίς να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια και σε κάθε εκπνοή ξεφουσκώνει. Το παιδί μπορεί να ανοίξει τα μάτια, να τοποθετήσει πάνω στην κοιλιά το αγαπημένο του παιχνίδι για να το βλέπει να ανεβοκατεβαίνει πάνω στο “μπαλόνι”. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τη μια παλάμη πάνω στην κοιλιά και την άλλη στο στήθος. Το χέρι πάνω στην κοιλιά πρέπει να κινείται πάνω κάτω, ενώ το άλλο στο στήθος θα παραμένει όσο το δυνατόν πιο σταθερό. Σταδιακά μπορείτε να εξασκηθείτε και σε πιο προχωρημένες τεχνικές αναπνοής.

3. Ασκήσεις mindfulness για παιδιά: Πολεμιστές σε ετοιμότητα

Στέκεστε σε όρθια θέση με τα πόδια πολύ ανοικτά μεταξύ τους -το δεξί μπροστά και το αριστερό πίσω. Λυγίζετε το δεξί πόδι με το πέλμα να κοιτάζει μπροστά και χαμηλώνετε τη λεκάνη προς τα κάτω, ενώ το πίσω πόδι είναι τεντωμένο και το πέλμα στραμμένο προς τα έξω. Τώρα ανοίγετε και τα χέρια στο ύψος των ώμων -το δεξί πάνω από το δεξί πόδι και το αριστερό πάνω από το αριστερό πόδι. Μένετε στη θέση για μερικές αναπνοές και κάνετε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Η στάση πολεμιστής 2, όπως λέγεται, προέρχεται από τη γιόγκα και μας κάνει να αισθανόμαστε δυναμισμό, σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ενώ απομακρύνει σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα.

9 ασκήσεις ενσυνειδητότητας που θα κάνεις παρέα με το παιδί σου
Kamaji Ogino / Pexels

4. Ο ήχος του διαλογισμού

Σίγουρα μπορείτε να κλείσετε τα μάτια και να διαλογιστείτε ακούγοντας χαλαρωτική μουσική. Όμως ένα ωραίο παιχνίδι με τα οφέλη του διαλογισμού είναι να κλείσετε τα μάτια σας ενώ κάθεστε ή ξαπλώνετε σε ασφαλές περιβάλλον και να συγκεντρωθείτε στους ήχους γύρω σας. Τι ακούτε; Τον αέρα; Ομιλίες ανθρώπων; Αυτοκίνητα; Ήχους από ζώα; Απομονώστε όσο το δυνατόν περισσότερους ήχους και συγκεντρωθείτε σε αυτούς.

5. Τροφή για σκέψη

Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις το αγαπημένο σας επιδόρπιο ή γεύμα, μη βιαστείτε να το εξαφανίσετε! Δείτε την κατανάλωσή του σαν ιεροτελεστία και όχι σαν κάτι διαδικαστικό, οπότε δώστε έμφαση στις αισθήσεις σας. Σταθείτε αρχικά στη μυρωδιά του και στη συνέχεια γευτείτε το αργά και απολαυστικά, αφού εξετάσετε την υφή του στο χέρι και στο στόμα και συνειδητοποιήσετε τα συναισθήματα που σας δημιουργεί κάθε μπουκιά. Ανταλλάξτε τις σκέψεις σας.

6. Στο βάθος (του νου) κήπος

Φανταστείτε το νου σας σαν έναν κήπο. Οι θετικές σκέψεις φυτεύουν σπόρους για να ανθίσουν τα λουλούδια που αγαπάτε. Από τις αρνητικές και στενόχωρες σκέψεις θα φυτρώσουν τα αγριόχορτα, τα οποία προφανώς υπάρχουν στους περισσότερους κήπους και δεν χρειάζεται να ξεριζωθούν τελείως. Σημασία έχει να στρέψετε την προσοχή σας στη φροντίδα των θετικών σκέψεων. Ρίξτε τους άπλετο φως και ό,τι άλλο χρειάζονται (αγάπη, λίπασμα, νερό κτλ.) για να ευδοκιμήσουν.

7. Ασκήσεις mindfulness για παιδιά: Πόδια στον τοίχο

Στρώσε μια κουβέρτα ή ένα χαλάκι στο πάτωμα δίπλα στον τοίχο και πάρτε κι από ένα μαξιλάρι. Από καθιστή θέση ξαπλώστε σηκώνοντας τα πόδια πάνω στον τοίχο τοποθετώντας τα μαξιλάρια κάτω από τα κεφάλια σας για περισσότερη άνεση. Νιώστε πόσο απολαυστικά ελαφριά είναι τα πόδια στον τοίχο και φέρτε τα σε αντιδιαστολή με το σώμα που πέφτει βαρύ στο πάτωμα. Για μερικά λεπτά δεν υπάρχει τίποτε που να σας απασχολεί.

8. Δημιουργικές ανησυχίες

Η τέχνη σε κάθε της μορφή έχει την ιδιότητα να μας παρασέρνει και να μας χαρίζει στιγμές συγκέντρωσης και κάθαρσης. Θα είναι μουσική, ζωγραφική, χειροτεχνία, κολάζ; Η επιλογή είναι στο χέρι σας. Δημιουργήστε κάτι παρέα και εκτός από σύνδεση θα νιώσετε ικανοποίηση και βαθιά χαλάρωση.

9. Ασκήσεις mindfulness για παιδιά: Η δύναμη της αγκαλιάς

Υπάρχει καλύτερο καταφύγιο από μια σφιχτή αγκαλιά; Αντί να την κάνετε βιαστικά και μηχανικά, δώστε της την προσοχή που αρμόζει. Νιώστε ο ένας το χτύπημα της καρδιάς του άλλου και αφεθείτε στην ασφάλεια, τη φροντίδα και την ηρεμία που σας προσφέρει.