Οι επικοινωνιακές δεξιότητες βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των θεμελιωδών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχία στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, βλέπουμε πως με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με την αμεσότητα και ευκολία των γραπτών μηνυμάτων η επικοινωνία γίνεται όλο και πιο περιστασιακή, ακόμη και σε καταστάσεις όπου απαιτούνται πιο επίσημοι τρόποι επικοινωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι της νεότερης γενιάς, μπορεί να μην γνωρίζουμε ή ακόμη και να μην κατανοούμε τη σημασία των αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο, οι οποίες δεν έχουν πάψει να είναι απαραίτητες.

Αν βρίσκεσαι κι εσύ στη μεγάλη λίστα με τα άτομα που δυσκολεύονται στην επικοινωνία με τους συναδέλφους τους, μάθε με ποιους τρόπους θα καταφέρεις να βελτιώσεις τη δεξιότητα αυτή.

Μάθε να ακούς

Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι ακούγονται. Άκου πραγματικά τι λέει ο άλλος, αντί να διατυπώνεις την απάντηση σου. Ζήτα διευκρινίσεις για να αποφύγεις παρεξηγήσεις. Εκείνη τη στιγμή, το άτομο που σου μιλάει θα πρέπει να είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σου. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι να κάνεις μία συζήτηση τη φορά. Αυτό σημαίνει ότι αν μιλάς με κάποιον στο τηλέφωνο, αφιέρωσε εκεί όλη την προσοχή σου χωρίς ταυτόχρονα να γράφεις κάποιο μήνυμα. Το άλλο άτομο θα καταλάβει ότι δεν έχει την αμέριστη προσοχή σου.

Να θυμάσαι με ποιον μιλάς

Είναι εντάξει να χρησιμοποιείς ακρωνύμια, emojis και ανεπίσημη γλώσσα όταν επικοινωνείς με κάποιο φίλο, αλλά αν στέλνεις email ή μήνυμα στο αφεντικό σου, οποιαδήποτε ανεπίσημη γλώσσα, δεν έχει θέση στο μήνυμα σου. Δεν μπορείς να υποθέσεις ότι ο άλλος γνωρίζει τι σημαίνει η γλώσσα που χρησιμοποιείς. Ορισμένα ακρωνύμια έχουν διαφορετική σημασία για διαφορετικούς ανθρώπους. Το μήνυμα σου πρέπει να είναι στοχευμένο ανάλογα με τον συνομιλητή σου, γι’ αυτό προσπάθησε να έχεις κατά νου το άλλο άτομο, όταν προσπαθείς να περάσεις το μήνυμα σου.

Η γλώσσα του σώματος είναι σημαντική

Αυτό είναι σημαντικό για τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο και τις τηλεδιασκέψεις. Βεβαιώσου ότι φαίνεσαι προσιτή, δηλαδή μην σταυρώνεις τα χέρια σου (αμυντική στάση) και διατήρησε οπτική επαφή, ώστε το άλλο άτομο να γνωρίζει ότι δίνεις την προσοχή σου.

Έλεγξε το μήνυμα σου πριν το στείλεις

Το Τ9 μπορεί να είναι σωτήριο ή και καταστροφικό. Έλεγξε δύο φορές αυτό που έγραψες, για να βεβαιωθείς για τις λέξεις που έχουν αποτυπωθεί, το συντακτικό που έχεις χρησιμοποιήσει και ότι μεταφέρεις το μήνυμα που θέλεις.

Να είσαι σύντομη και συγκεκριμένη

Για γραπτή και προφορική επικοινωνία, εξασκήσου στο να είσαι σύντομη αλλά και αρκετά συγκεκριμένη, ώστε να παρέχεις αρκετές πληροφορίες για να καταλάβει ο άλλος τι προσπαθείς να πεις. Κι αν απαντάς σε ένα mail βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει ολόκληρο το μήνυμα πριν συντάξεις την απάντηση σου. Με αρκετή εξάσκηση, θα μάθεις να μη φλυαρείς ή να μην δίνεις υπερβολικά πολλές πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι ουσιαστικές.

Σκέψου πριν μιλήσεις

Να κάνεις πάντα μια παύση πριν μιλήσεις και να μην λες το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Αφιέρωσε ένα λεπτό και δώσε μεγάλη προσοχή στο τι λες και πώς το λες. Αυτή η μία συνήθεια θα σου επιτρέψει να αποφύγεις τις αμήχανες στιγμές και να πεις πράγματα που ίσως μετανιώσεις.

Στείλε σε mail όσα ειπώθηκαν προφορικά

Ο προφορικός λόγος είναι πιο άμεσος και πιο εύκολος, ωστόσο είναι σημαντικό να επιβεβαιώνεις όσα ειπώθηκαν προφορικά και γραπτά. Με τον τρόπο αυτό είσαι σίγουρη ότι έχεις κατανοήσει σωστά οτιδήποτε έχεις να κάνεις, αλλά έχεις και μια ασφάλεια, αν θέλεις να θυμηθείς τι έχει συμφωνηθεί.

Να έχεις πάντα μια θετική στάση

Ακόμα κι όταν μιλάς στο τηλέφωνο, χαμογέλα γιατί η θετική σου στάση θα λάμψει και ο άλλος θα το καταλάβει. Όταν χαμογελάς συχνά και αποπνέεις θετική στάση, οι άνθρωποι θα ανταποκρίνονται θετικά σε εσένα.