Στη σημερινή κοινωνία δε φτάνει να έχεις πτυχία, καλή δουλειά, υψηλό μισθό, σπίτι ή αυτοκίνητο για να πετύχεις. Χρειάζεται να έχεις μέσα σου δύναμη, τσαγανό, την ικανότητα να πάρεις ρίσκα και να δοκιμάσεις νέα πράγματα. αλλά αυτό που χρειάζεται να έχεις περισσότερο απ’ όλα είναι ανθεκτικότητα, το είδος της ψυχικής δύναμης που σε κάνει «να πέφτεις επτά φορές, αλλά να σηκώνεσαι οκτώ», όπως λέει μία Γιαπωνέζική παροιμία. Εδώ σου παρουσιάζω οκτώ χαρακτηριστικά που έχουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι.

1. Ο συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος είναι ανεξάρτητος

Δε περιμένουν αποκλειστικά από τους άλλους επιβεβαίωση για το πόσο καλοί είναι και πόσο αξίζουν. Το γνωρίζουν οι ίδιοι και δε χάνουν χρόνο παρακαλώντας τους άλλους να τους πουν μια καλή κουβέντα. Είναι περήφανοι για το ποιοι είναι και τι έχουν καταφέρει. Το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την προσωπική τους αξία, τα θετικά τους χαρακτηριστικά και τις επιτυχίες τους –μικρές ή μεγάλες- τους βοηθάει να είναι ανεξάρτητοι και να προχωράνε στη ζωή δυναμικά.

2. Ο συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος έχει ένα δυνατό κοινωνικό σύστημα υποστήριξης

Οι δυνατοί άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Κάνουν λάθη, έχουν ατυχίες και δυσκολίες στη ζωή τους και τα πράγματα δεν τους έρχονται πάντα όπως τα περιμένουν. Το ένα σίγουρο όμως είναι ότι αν πέσουν, θα σηκωθούν. Και θα σηκωθούν με το κεφάλι ψηλά, για να ξαναπροσπαθήσουν. Οι καλές σχέσεις με συγγενείς και φίλους, το υποστηρικτικό σύστημα που έχουν δημιουργήσει, βοηθάνε τους δυνατούς ανθρώπους να σταθούνε στα πόδια τους μια ώρα αρχύτερα και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Οι καλοί φίλοι βοηθάνε τον άνθρωπο να αντέξει τις δυσκολίες, το στρες και τις στεναχώριες. Οι δυνατοί άνθρωποι προσελκύουν αυτό το υποστηρικτικό σύστημα επειδή έχουν το χαρακτηριστικό #1 που περιέγραψα πριν: δεν περιμένουν απελπισμένα από τους άλλους επιβεβαίωση της αξίας τους και έτσι είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε φιλίες και σχέσεις.

3. Ο συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος έχει αισιόδοξη στάση ζωής

Οι δυνατοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα ζωής που αντιμετωπίζουν και οι λιγότερο δυνατοί άνθρωποι: αποτυχίες, δυσκολίες, ασθένεια, απώλειες, κοκ. Ωστόσο, οι δυνατοί άνθρωποι δεν αφήνουν τις δυσκολίες να τους πάρουν από κάτω και να καθορίσουν τη ζωή τους. Βρίσκουν τρόπους να διαχειριστούν τα προβλήματά τους, να τα λύσουν, ή να τα τακτοποιήσουν όσο γίνεται για να προχωρήσουν στη ζωή τους. Και αυτό επειδή αντιμετωπίζουν τη ζωή αισιόδοξα και θεωρούν ότι οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής, οπότε δε στέκονται σε αυτές ούτε τις αφήνουν να τους καθορίσουν. Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι καλά, ακόμα και όταν βρίσκονται στη μέση μιας πολύ αρνητικής κατάστασης, οι δυνατοί άνθρωποι μπορούν να φανταστούν τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα και τη ζωή να γίνεται ομορφότερη. Αντί να νιώθουν για μεγάλο διάστημα πίκρα, απογοήτευση, λύπη και θυμό, οι δυνατοί άνθρωποι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα αλλά σύντομα τα παραμερίζουν για να δώσουν τη θέση τους στην θετική και αισιόδοξη στάση ζωής.

4. Ο συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος επενδύει στην αυτοβελτίωση τους

Οι δυνατοί άνθρωποι δε θεωρούν ότι είναι τέλειοι ή ότι έχουν καταφέρει ό,τι ήταν δυνατό να καταφέρουν. Θεωρούν ότι πάντα υπάρχει χώρος για μάθηση, εξάσκηση, βελτίωση και αυτοβελτίωση και αυτό κάνουν. Επιτρέπουν στον εαυτό τους να αγκαλιάσει το γεγονός ότι δεν είναι τέλειοι. Χτίζουν πάνω σε αυτό- την επίγνωση ότι μπορεί να βελτιωθούν. Και το κάνουν με θάρρος, χαρά, αισιοδοξία και πίστη ότι θα τα καταφέρουν. Γι’ αυτό και τα καταφέρνουν και βελτιώνονται.

5. Ο δυνατός άνθρωπος δεν φοβάται την αποτυχία- την αξιοποιεί

Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. Οι δυνατοί άνθρωποι συνειδητοποιούν όμως ότι η αποτυχία δεν είναι μόνιμη και ούτε απαραιτήτως λέει κάτι για το ποιοι είναι οι ίδιοι. Φυσικά και θα στεναχωρεθούν και δε θα τους αρέσει αν αποτύχουν, αλλά δεν κολλάνε στα αρνητικά συναισθήματα και την αυτολύπηση. Αντίθετα, μελετούν την αποτυχία και ανακαλύπτουν το «μάθημα» που μπορεί να πάρουν από αυτή. Συχνά βλέπουν την αποτυχία ως μία ευκαιρία για κάτι νέο, κάτι διαφορετικό.

6. Ο δυνατός άνθρωπος δε χτίζει τη ζωή του με ντόμινο

Ξέρουν ότι ακόμα και αν στήσουν τα ντόμινό τους με τον καλύτερο τρόπο, αν πέσει ένα θα συμπαρασύρει μαζί του και τα υπόλοιπα. Έτσι, δεν αφήνουν διαφορετικές πλευρές της ζωής τους να εμπλέκονται και να στηρίζονται η μία στην άλλη. Δεν αφήνουν τη στεναχώρια που συνέβη σε έναν τομέα, πχ. μία επαγγελματική αποτυχία, να επηρεάσει και να ισοπεδώσει και έναν άλλον τομέα, πχ, τη συζυγική σχέση.

7. Ο δυνατός άνθρωπος είναι ανοιχτός στις αλλαγές

Το να έχει κανείς μία ρουτίνα και ένα σύστημα βοηθάνε στην οργάνωση της ζωής. Μπορεί όμως και να οδηγήσουν στη λανθασμένη πεποίθηση ότι όλα πρέπει να γίνονται βάση προγράμματος που δε σηκώνει αλλαγή. Έτσι όμως η ακαμψία και ο φόβος της αλλαγής εμποδίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων και του ανθρώπου. Οι δυνατοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες στη ζωή. Έτσι, δεν αντιστέκονται, αλλά όταν έρθει η ώρα της αλλαγής είναι προετοιμασμένοι να τη δεχτούν και να την αξιοποιήσουν.

8. Ο δυνατός άνθρωπος έχει πίστη στη ζωή

Οι δυνατοί άνθρωποι μπορεί να ζοριστούν, να δυσκολευτούν, να ταλαιπωρηθούν, να πέσουν, αλλά δε θα το βάλουν κάτω και σίγουρα δε θα τσακίσουν. Μπορεί να αναρωτηθούν αν έχουν δύναμη ή αν κάνουν το σωστό. Μπορεί να στεναχωρεθούν ή να θυμώσουν με την κατάστασή τους. Αλλά δε θα παραδοθούν. Σε τελική θα σηκωθούν και πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Δε θα περιμένουν να έρθει κάποιος ή κάτι να τους σώσει, αλλά θα κάνουν κουμάντο στη ζωή τους γιατί βαθιά μέσα τους έχουν πίστη στις δυνάμεις τους, στη ζωή και στο ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων: 5 βήματα για να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση
Σήμερα δοκίμασε τη συναισθηματική υγιεινή
Πώς θα βρεις την ψυχική ηρεμία σου εν μέσω χάους;