Αναμφίβολα μπορούμε να πούμε πως ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα θαύμα της εποχής μας. Μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να μετατρέψει το παγωμένο σε καυτό. Μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος, επιταχύνει τον χρόνο προετοιμασίας και γενικά κάνει τη δουλειά μας στην κουζίνα πολύ πιο εύκολη.

Πριν αρχίσουμε όμως να βάζουμε τα πάντα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να γνωρίζουμε και τα πράγματα που δεν ανήκουν εκεί μέσα. Ορισμένα τρόφιμα, ποτά και δοχεία απελευθερώνουν τοξίνες, καίγονται, λιώνουν ή ακόμα και εκρύγνυνται μέσα στον φούρνο ακόμα και σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι αρκετά συνηθισμένα και μπορεί ακόμη και να ζεσταίνεις ένα από αυτά στο φούρνο μικροκυμάτων καθημερινά. Επειδή δεν έχει συμβεί κάτι κακό, δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, γι’ αυτό προστάτεψε τον εαυτό σου και τους άλλους μαθαίνοντας τι δεν μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων.

Μεταλλικά αντικείμενα

Το εσωτερικό ενός φούρνου μικροκυμάτων είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένο από μέταλλο, το οποίο αντανακλά ραδιοκύματα ή μικροκύματα. Τα ραδιοκύματα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, θερμαίνοντας τα αντικείμενά σου. Όταν το μέταλλο τοποθετείται μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων, τα κύματα αντανακλώνται από το αντικείμενο, προκαλώντας ταχεία καύση και ανάφλεξη. Γι’αυτό να είσαι πιο προσεκτική μήπως έχεις κάποιο πιρούνι μέσα στο πιάτο σου ή ξεχαστείς και βάλεις το αλουμινόχαρτο μέσα.

Τι δεν μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων: Κούπα με νερό

Είναι πολύ πιο γρήγορο να βάλεις απλά μια κούπα με νερό στα μικροκύματα για δύο λεπτά, όταν βιάζεσαι να έχεις ζεστό νερό. Η εξοικονόμηση χρόνου μπορεί να σου κοστίσει ακριβά. Το νερό που θερμαίνεται από μόνο του σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί γρήγορα να υπερθερμανθεί. Παρόλο που μπορεί να μην βλέπεις φυσαλίδες, μπορεί να σχηματιστούν γρήγορα όταν προσθέσεις ένα φακελάκι τσαγιού, ένα κουτάλι ή ακόμα και όταν απλώς μετακινήσεις το νερό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να εκραγεί.

Χάρτινες σακούλες

Δεν εννοούμε την χάρτινη σακούλα που έχει μέσα το καλαμπόκι έτοιμο να σκάσει, αλλά εννοούμε την καφέ χάρτινη σακούλα που χρησιμοποιείς για να μεταφέρεις το γεύμα σου. Οι σακούλες ποπ κορν διαθέτουν ένα υλικό που είναι φτιαγμένο για να καταναλώνει τα ραδιοκύματα που παράγονται από τα μικροκύματα. Οι τυπικές χάρτινες σακούλες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα παντοπωλεία, δεν διαθέτουν το υλικό αυτό και μπορούν να απελευθερώσουν τοξίνες και αναθυμιάσεις όταν θερμανθούν. Επειδή τα μικροκύματα παράγουν θερμότητα τόσο γρήγορα, η σακούλα μπορεί να πάρει φωτιά.

Τι δεν μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων: Πλαστικές σακούλες και δοχεία

Είναι ασφαλές να πούμε ότι θα θέλεις να κρατήσεις όλες τις πλαστικές σακούλες μακριά από το φούρνο μικροκυμάτων. Όταν το θερμαίνεις, το πλαστικό απελευθερώνει δισφαινόλη Α ή BPA, μια οργανική ένωση που χρησιμοποιείται για να κάνει το πλαστικό διαυγές και φθαλικές ενώσεις, που του επιτρέπει να είναι εύπλαστο. Η BPA και οι φθαλικές ενώσεις πιστεύεται ότι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Πρόκειται για ουσίες που μιμούνται τις ανθρώπινες ορμόνες και όχι για καλό.

Βραστά αυγά

Έχω κάνει αυτό το λάθος και είμαι εδώ να σε σώσω από πολλή ταλαιπωρία. Είτε με το κέλυφος είτε ξεφλουδισμένα, τα αυγά που θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνουν ατμό. Ο ατμός δεν μπορεί να διαφύγει από το ασπράδι, οπότε δημιουργείται πίεση. Η πίεση αυτή θα οδηγήσει σε έκρηξη του αυγού, είτε μέσα στα μικροκύματα ή στα χέρια σου, γεμίζοντας τον τόπο τσόφλια, ασπράδια και κρόκους.

Καυτές πιπεριές

Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για να ζεστάνεις τις πιπεριές σου δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν φλόγες και πυρκαγιά, αλλά όταν ανοίξεις τον φούρνο μικροκυμάτων, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τις πιπεριές μπορεί να σου προκαλέσουν πνιγμό ή ακόμα και έγκαυμα στα μάτια. Πρόκειται για μια διαδικασία παρόμοια με το σπρέι πιπεριού, γι’ αυτό να το έχεις κατά νου πριν βάλεις τις πιπεριές στον φούρνο μικροκυμάτων σου.

Τι δεν μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων: Επεξεργασμένα κρέατα

Το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά δεν ανήκουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Η θέρμανση αυτών των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος οδηγεί στον σχηματισμό προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs). Τα COPs έχουν συνδεθεί με τη στεφανιαία νόσο. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί, επίσης, να συνδέεται με φλεγμονή, συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και περισσότερες παθήσεις της υγείας.

Σάλτσα ντομάτας

Αν επιλέξεις να ζεστάνεις τη σάλτσα ντομάτας στα μικροκύματα πιθανότατα θα καταλήξεις σαν πρωταγωνίστρια σε splatter ταινία. Η θερμότητα και ο ατμός που παράγεται από τη σάλτσα όταν θερμαίνεται δυσκολεύεται να διαφύγει. Ο ατμός συσσωρεύεται μέχρι να γίνει αρκετά ισχυρός, ώστε να πάει πάνω στα τοιχώματα του φούρνου μικροκυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σάλτσα μπορεί ακόμη και να εκραγεί όταν την ανακατεύεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και σίγουρα σε λερωμένα ρούχα.

Τίποτα

Ποτέ μην βάζεις έναν άδειο φούρνο μικροκυμάτων να λειτουργεί. Χωρίς φαγητό ή δοχείο για να απορροφήσει τα μικροκύματα, οι ακτίνες αναπηδούν πίσω. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη συσκευή και να προκαλέσει ακόμη και πυρκαγιά. Έλεγχε δύο φορές ότι έχεις τοποθετήσει τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων πριν πατήσεις το κουμπί εκκίνησης.