Αν έχεις δοκιμάσει να σταθείς σε «σανίδα» θα γνωρίζεις ήδη ότι ανήκει στην κατηγορία των ασκήσεων, όπου ο χρόνος μοιάζει να σταματά και τα 60 δευτερόλεπτα νομίζεις πως είναι 1 ώρα. Αλλά τα προσωρινά άβολα συναισθήματα είναι απόλυτα λογικά, αν σκεφτείς πως εμπλέκει όλους τους μυς του πυρήνα και, ουσιαστικά, ενδυναμώνει ολόκληρο το σώμα.

H άσκηση «σανίδα» ανήκει στην κατηγορία των ισομετρικών ασκήσεων σε βοηθά να «χτίσεις» τη βασική δύναμη που είναι απαραίτητη για να στέκεσαι όρθια, υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια των καθημερινών κινήσεων και προλαμβάνει τους τραυματισμούς, ειδικά αυτούς της πλάτης.

Πώς θα μπεις στη βασική θέση «σανίδας»;

  1. Ξεκίνα από τετραποδική θέση με τις παλάμες στο έδαφος, ακριβώς κάτω από τους ώμους, τα γόνατα λυγισμένα ακριβώς κάτω από τους γοφούς και τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών.
  2. Σήκωσε τα γόνατα από το πάτωμα, τεντώνοντας τα πόδια, για να έρθουν σε θέση «σανίδα», σφίγγοντας κοιλιά και γλουτούς. Πίεσε ενεργά τις παλάμες σου στο έδαφος, σαν να θες να απομακρυνθείς και διατήρησε το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, σε ευθεία γραμμή.

Ενώ η θέση στους πήχεις θεωρείται ως η παραδοσιακή εκδοχή της άσκησης, υπάρχουν πολλές παραλλαγές, για να αλλάξεις το μοτίβο κίνησης και να «προκαλέσεις» τους μυς σου με διαφορετικό τρόπο. Θα δώσεις μια ευκαιρία; Στη συνέχεια, μπορείς να δοκιμάσεις ένα σύντομο πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει 8 διαφορετικές παραλλαγές της «σανίδας».