Πώς είναι τα επίπεδα άγχους σου τελευταία; Πώς ήταν τα επίπεδα άγχους σου από… πάντα; Αν έχεις άγνωστες λέξεις στον τίτλο, καλύτερα να αρχίσεις διαβάζοντας αυτό. Αν ανήκεις όμως στους «διαβασμένους» της υπόθεσης, τότε ήδη γνωρίζεις πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η επαναρύθμιση του πνευμονογαστρικού μας νεύρου στην ανάρρωση από το χρόνιο στρες.

Ήρθε η ώρα να φύγεις από το διαρκές συναίσθημα επικείμενης καταστροφής που παραμονεύει παντού. Πες αντίο στις αγχώδεις αντιδράσεις που τόσο πολύ έχεις συνηθίσει. Το πνευμονογαστρικό σου νεύρο, αυτό το τεράστιο σε έκταση νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο με διάφορα όργανα μέσα στο σώμα σου, μπορεί να ιαθεί, να επαναρυθμιστεί και να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις σε σωματικό. Ως σημαντικό κομμάτι του παρασυμπαθητικού μας συστήματος, το vagus nerve, όπως έχει γίνει γνωστό, μπορεί να χαλαρώσει τον οργανισμό άμεσα και να σε βοηθήσει να αυξήσεις τη διάθεση και την ψυχική σου υγεία. Είναι, άρα ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος στη αναζήτηση της ηρεμίας, όσο εσύ δουλεύεις σε βαθύτερο επίπεδο για να θεραπεύσεις τα συναισθηματικά και ψυχικά σου τραύματα.

Ανακάλυψε παρακάτω 8 εύκολους τρόπους να ρυθμίσεις ξανά το vagus nerve και να χαλαρώσεις.

Ανάπνευσε βαθιά

Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην λύνεται με την αναπνοή. Το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού, η ρυθμιστική διαδικασία, η ίδια μας η ζωή είναι η αναπνοή μας. Και, πιο συγκεκριμένα, η βαθιά, γεμάτη αναπνοή που ενεργοποιεί το διάφραγμα και ρυθμίζει το vagus nerve.

Τραγούδα

Ήξερες πως το vagus nerve συνδέεται και με τον λαιμό μας; Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τις φωνητικές μας χορδές του κάνουμε ενα μικρό μασάζ γι’ αυτό και η απαλή ομιλία ή το τραγούδι μπορούν να το ενεργοποιήσουν. Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις και τις γαργάρες. Ναι, λειτουργεί.

Κάνε ένα μασάζ

Δεν χρειάζεται καν να κλείσεις κάποιο μεγάλο ολόσωμο μασάζ μιας ώρας. Ακόμα κι ένα καλό τρίψιμο στα χέρια, τα πόδια, τον αυχένα ή την κοιλιά σου είναι ικανό να ενεργοποιήσει το vagus nerve και να σε χαλαρώσει. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι και το μασάζ στην πλάτη και το πίσω μέρος των αυτιών.

Βυθίσου σε κρύο νερό

Το να μπεις κάτω από κρύο νερό στο ντουζ ή να βουτήξεις στην κρύα ανοιξιάτικη θάλασσα ίσως ακούγεται.. λιγότερο χαλαρωτικό απ’ότι είναι όμως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενεργοποιήσεις το vagus nerve. Ξεκίνα από το ντουζ σου με μόλις 5- 10 δευτερόλεπτα έκθεσης στο κρύο νερό, ή βυθίζοντας τα χέρια σου σε μια λεκάνη με κρύο νερό.

Κινήσου λίγο περισσότερο

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε ξανά για τα οφέλη της άσκησης. Είμαι σίγουρη πως τα γνωρίζεις ήδη. Πρόσθεσε σε αυτά και την ενεργοποίηση του vagus nerve και έχεις έναν ακόμα λόγο να τη βάλεις στη ζωή σου. Κι αν δεν μπορείς να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα συχνής άσκησης, ακόμα και η αύξηση της κίνησής σου μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Δοκίμασε να πάρεις τις σκάλες όπου μπορείς, να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σου ή να τεντώνεσαι συχνά μέσα στη μέρα.

Άκου ASMR

Έχεις ποτέ νιώσει το απαλό γαργάλημα ενός ASMR κομματιού στα αυτιά σου; Περισσότερο από μία απλή χαλάρωση, τα ASMR κομμάτια και βίντεο μπορούν να ενεργοποιήσουν απαλά το vagus nerve στέλνοντας χαρούμενες χαλαρωτικές ορμόνες σε ολόκληρο το σώμα σου.

Συνάντησε τους φίλους σου

Είμαστε όλοι, εσωστρεφείς κι εξωστρεφείς, κοινωνικά όντα. Και μια απλή συνάντηση με τους αγαπημένους μας ανθρώπους μπορεί να ενεργοποιήσει το vagus nerve χαλαρώνοντας όλο μας το σώμα. Γι’ αυτό κάλεσε έναν φίλο, αντί να στείλεις μήνυμα, οργάνωσε μια συνάντηση και απόλαυσε το μεσημεριανό σου γεύμα μαζί με τους συναδέλφους σου σήμερα κιόλας.

Γέλα

Ένα αστείο TikTok, μια κωμωδία, ένα ανέκδοτο είναι πολλά περισσότερα από απλή “διασκέδαση”. Είναι ρυθμιστές της διάθεσης και του vagus nerve σου. Γι’ αυτό μην χάνεις ευκαιρία να γελάς κι ας είναι αυτός ο μόνος λόγος που θα ανοίγεις το πρωί το κινητό σου!