Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την αποτυχία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φοβούνται τον φόβο της αποτυχίας. Δηλαδή σκέφτονται τι θα γίνει αν αποτύχουν, πώς θα είναι η ζωή τους, πώς θα τους βλέπουν οι άλλοι και -το χειρότερο-, πώς θα βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Κι όμως μέσα από την αποτυχία μπορούμε να διδαχτούμε πολλά. Αρκεί να τη δούμε με ανοιχτό μυαλό και βγούμε κερδισμένοι μέσα από αυτήν.

1. Αν πραγματικά επιθυμείς κάτι, η αποτυχία δεν πρόκειται να σε σταματήσει

Θα πέσεις; Αναμενόμενο! Αλλά θα σηκωθείς. Θα ξαναπέσεις; Πολύ πιθανό. Αλλά θα ξανασηκωθείς! Με πίστη στο στόχο σου και τον εαυτό σου και με επιμονή θα συνεχίσεις. Η αποτυχία θα σε διδάξει τι δε λειτούργησε, τι δεν έκανες σωστά και θα σου δείξει το δρόμο για την επιτυχία.

2. Η αποτυχία είναι ανθρώπινη. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος

Η έννοια της προσπάθειας είναι συνυφασμένη τόσο με την αποτυχία όσο και με την επιτυχία. Σίγουρα η αποτυχία δεν είναι σημάδι ότι δεν είσαι αρκετά καλός ή αρκετά ικανός. Ακόμα και οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στον τομέας τους ξεκίνησαν με πολλές αποτυχίες μέχρι να φτάσουν εκεί που ανέβηκαν. Το κλειδί είναι ότι δεν τα παράτησαν.

3. Ο πιο σκληρός δικαστής είναι ο ίδιος σου ο εαυτός

Εσύ ο ίδιος κατηγορείς τον εαυτό σου περισσότερο από τους άλλους, του βάζεις ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ, είσαι επικριτική και αυστηρή. Με τους αγαπημένους σου ανθρώπους βρίσκεις δικαιολογίες, είσαι πιο επιεικής και δείχνεις κατανόηση. Γιατί όχι και με τον εαυτό σου; Στο κάτω-κάτω είναι ο σύμμαχός σου. Μάθε να αγνοείς την επικριτική φωνή μέσα στο κεφάλι σου και να προσηλώνεσαι στον στόχο σου.

4. Ο ορισμός της αποτυχίας είναι διαφορετικός για τον καθένα

Συμβαίνει εσύ να θεωρείς τον εαυτό σου αποτυχημένο, αλλά οι άλλοι γύρω σου να σε βλέπουν πετυχημένο! Μπορεί για εσένα να είναι αποτυχία αν πιάσεις 99 στους 100 στόχους σου, αλλά για κάποιον άλλον να είναι επιτυχία το να πετύχει τον 1 στους 100. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας και ερμηνείας. Σκέψου πώς μπορείς να δεις την κατάστασή σου με άλλο μάτι.

5. Επιτρέπεται να νιώσεις λύπη και αυτολύπηση

Αλλά δεν επιτρέπεται να κολλήσεις σε αυτά τα συναισθήματα και να τα χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία για να μην προσπαθήσεις. Το να στεναχωριέσαι για πράγματα που έγινα και δεν αλλάζουν είναι σαν να διαλέγεις να ζήσεις στο παρελθόν. Επικεντρώσου στο παρόν και προχώρησε.

6. Η αποτυχία δεν είναι συνολική

Μπορεί να απέτυχες σε έναν τομέα της ζωής σου, αλλά να πέτυχες σε έναν άλλον. Μπορεί να έχεις πετύχει γενικά σε έναν τομέα, αλλά να έχεις μερικές μικρές αποτυχίες σε αυτόν, όπως για παράδειγμα να έχεις έναν καλό γάμο ή μία καλή σχέση αλλά που και που να αποτυχαίνεις να συγκρατήσεις τα νεύρα σου και να ξεσπάς με φωνές.

7. Πάντα θα θέλεις κάτι παραπάνω

Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Πετυχαίνεις έναν στόχο σου, χαίρεσαι, αλλά σύντομα η χαρά σου ξεθωριάζει γιατί βάζεις έναν επόμενο στόχο. Επειδή προφανώς είναι στόχος, άρα εξορισμού δεν τον έχεις πετύχει, μπορεί να μπερδευτείς και να θεωρήσεις ότι έχεις αποτύχει. Στην πραγματικότητα όμως είσαι απλώς στο δρόμο σου για την επιτυχία. Για παράδειγμα, βρήκες μια καλή δουλειά, αυτή που επιθυμούσες, μετά βάζεις στόχο να έχεις έναν καλύτερο μισθό. Αλλά αυτός δεν ήταν ο αρχικός σους στόχος. Επομένως δε μπορείς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου ότι δεν πέτυχες. Εφάρμοσε αυτόν τον τρόπο σκέψης εκεί που ταιριάζει στη ζωή σου και δες τα πράγματα με άλλο μάτι.

8. Ποτέ δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει

Μπορεί να ξεκίνησες να πετύχεις το Α. Έφτασες κατά λάθος στο Β. Και διαπιστώνεις ότι εκεί που έφτασες είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι φανταζόσουν όταν ξεκινούσες για το Α. αλλά θα πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό για να παραδεχτείς ότι η αλλαγή πορείας σε εμπλούτισε σαν άνθρωπο και σε έφερε σε ένα πολύ καλό σημείο, αν και όχι στο αρχικό.