Ποια είναι η εικόνα μιας «όμορφης» σχέσης, σύμφωνα με τις αγαπημένες μας rom coms; Ένα τέλειο ταίριασμα, χωρίς προβλήματα και διαφωνίες, μια κατάσταση γαλήνια που τίποτα δεν μπορεί να τη διαταράξει. Στην πραγματικότητα βέβαια κάθε ενήλικη, αξιόλογη, υγιής σχέση αντιμετωπίζει προκλήσεις κι ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτές και για το πόσο φυσιολογική ή και απαραίτητη είναι η ύπαρξή τους στην πορεία κάθε ζευγαριού.

Άλλωστε μέσα από τις προκλήσεις εξελισσόμαστε! Έτσι αν έχεις ποτέ πιάσει τον εαυτό σου να νιώθει αμφιβολίες για τη σχέση του, να αντιμετωπίζει σεξουαλική ασυμβατότητα ή να ζηλεύει, δείξε θάρρος! Γιατί όλες αυτές οι καταστάσεις που έχουν στιγματιστεί ως «προβλήματα» αξίζουν την προσοχή σου αφού δεν είναι παρά σημάδια πως η σχέση σου ίσως περνάει σε ένα νέο επίπεδο ή πως χρειάζονται νέες «ρυθμίσεις». Δες παρακάτω 8 πράγματα που θα πρέπει επιτέλους να κανονικοποιήσουμε μέσα στη σχέση:

1. Τις αμφιβολίες

Όποιος, σε μακροχρόνια σχέση, ισχυριστεί πως από την πρώτη στιγμή που γνώρισε τον σύντροφό του μέχρι σήμερα δεν έχει έστω και μία φορά αμφιβάλει για την επιλογή του και το αν αυτή η σχέση αξίζει, λέει ψέμματα. Είναι λογικό κι επόμενο, όσο ανακαλύπτουμε νέα πράγματα για εμάς και τον σύντροφό μας, να αμφισβητούμε και το ταίριασμά μας. Είναι σημαντικό αυτήν την αμφιβόλια να την συζητήσουμε με θάρρος, να δούμε τι λειτουργεί και τι όχι και να αναπλαισιώσουμε τη σχέση ώστε να νιώθουμε ακόμα καλύτερα μέσα σε αυτή.

2. Τις κακές ημέρες

Θα υπάρχουν πάντα δύσκολες μέρες, δύσκολοι μήνες, δύσκολες φάσεις. Όλοι νιώθουμε υπέροχα για κάποιο διάστημα και όχι και τόσο καλά μία άλλη. Μέσα σε μία υγιή σχέση θα βιώσουμε και απογοήτευση, και ενόχληση, και θυμό. Θα νιώσουμε πως απομακρυνόμαστε από τον σύντροφό μας και αυτό είναι αναμενόμενο – δεν είναι πρόβλημα. Και μέσα από αυτή την εμπειρία, θα έρθει και η επανασύνδεση. Θα βρούμε τον τρόπο να γίνουμε ξανά ομάδα και να ξεπεράσουμε την «κακή» μας φάση.

3. Την απώλεια του εαυτού

Οι άνθρωποι αλλάζουμε καθημερινά. Ναι, ακόμη και εκείνοι που δεν αρέσκονται στις αλλαγές. Πολλές φορές, μέσα στις διαρκείς αυτές μεταβάσεις, χάνουμε τον εαυτό μας. Λέμε ναι εκεί που θέλουμε να πούμε οχι, κάνουμε πράγματα προκειμένου να νιώσουμε πιο κοντά σε άλλα άτομα, ακόμα κι αν δεν θα τα επιλέγαμε ποτέ για τον εαυτό μας. Σε μία νέα ιδίως η σχέση, η «απώλεια» του εαυτού είναι σχεδόν απαραίτητη στα πρώτα στάδια, μέχρι να σταθεροποιηθεί η συναισθηματική κατάσταση και… οι ορμόνες. Δεν είναι τοξικό, σε αυτο το πλαίσιο, είναι φυσιολογικό.

4. Την ασυμβατότητα στο σεξ και την οικειότητα

Σε μια σχέση, το σεξ δεν είναι πάντα υπέροχο, οι σύντροφοι δεν αναζητούν πάντα το ίδιο, δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την οικειότητα και δεν την εκδηλώνουν με τον ίδιο τρόπο επίσης. Και αυτό είναι οκ. Όταν περιμένουμε την ασυμβατότητα, όταν περιμένουμε τη διακύμανση της οικειότητας και του σεξ, τότε μπορούμε να είμαστε και περισσότερο ψύχραιμοι όταν έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της και να τη διαχειριστούμε μαζί, σαν ζευγάρι.

5. Τα συμπεριφορικά μοτίβα

Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην κουβαλάει μέσα του τραύματα από την παιδική του ηλικία. Και δεν έχει να κάνει τόσο με τις διαφορετικές συνθήκες όσο με το γεγονός ότι σε εκείνη την τρυφερή ηλικία είναι δύσκολο να εκλογικεύσει, να αποδεχτεί και να κατανοήσει κανείς όλα όσα του συμβαίνουν. Οι ενήλικες σχέσεις μας ωστόσο είναι πάντα μία υπέροχη ευκαιρία για να αναβιώσουμε ή να θεραπεύσουμε τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας. Αντί λοιπόν να προσποιείσαι πως εσύ και ο σύντροφός σου δεν επηρεάζεστε από αυτά, δείξε περιέργεια και δούλεψέ τα, με τη βοήθεια ενός ειδικού, αν χρειάζεται.

6. Την κακή επικοινωνία

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με περιοριστικά μοτίβα επικοινωνίας. Έτσι η κακή επικοινωνία μέσα σε μία σχέση, δεν θα έπρεπε να θεωρείται το τέλος της ιδίως αφού οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες που όλοι έχουμε από τον σύντροφό μας προσθέτουν πάντα επιπλέον πίεση σε αυτήν. Δείξε υπομονή τόσο με εσένα όσο και με τον σύντροφό σου καθώς και οι δυο προσπαθείτε να ανατρέψετε τα «κακά» επικοινωνιακά μοτίβα σας.

7. Τη ζήλεια

Η ζήλεια, όπως και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, είναι φυσιολογική και προκύπτει μέσα στη σχέση όχι απο επιλογή αλλά για να μας μάθει κάτι για εκείνη και για εμάς. Φυσικά και, όπως και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, η ζήλεια μπορεί να γίνει τοξική αν δεν τη διαχειριστείς, αν δεν μιλήσεις ανοιχτά γι’ αυτή, αν δεν επιδιώξεις να πάρει κι εσύ το “μάθημά” της.

8. Τον χωρισμό

Διότι, όχι, δεν είναι «αποτυχημένη» μία σχέση που τελειώνει. Είναι απλώς μία σχέση που έκανε τον κύκλο της, έδωσε όσα μπορούσε να δώσει, δίδαξε όσα μπορούσε να διδάξει και δεν είχε πια έναν αρκετά καλό λόγο ύπαρξης. Αποτυχημένη, αντιθέτως, μπορεί να είναι μία μη υγιής σχέση που δεν φτάνει στο τέλος της.