Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζεις, ο παρατεταμένος χρόνος καθίσματος έχει αναδειχθεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η παχυσαρκία, μεταξύ άλλων. Πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sport Sciences for Health διαπίστωσε ότι το να κάθεσαι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους θα μπορούσε, επίσης, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία, εκτός από τη σωματική.

Πρακτικά, το να περνάς πολλές ώρες καθισμέν@ σε ένα γραφείο ή στον καναπέ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανθρώπινο σώμα και η δύσκολη καθημερινότητα σε συνδυασμό με την πανδημία καθιστά δύσκολη την εμπλοκή σε δραστηριότητες για τους περισσότερους. Γι’αυτό, οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν να κάθεσαι λιγότερο και να βάλεις την κίνηση στη ζωή σου με πιο ήπιο τρόπο, χωρίς να φαντάζει «βουνό».

1. Κάνε ένα 10λεπτο περπάτημα μετά από κάθε γεύμα

Κινήσου μετά τα γεύματα! Αυτή η πρακτική διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, καταπολεμά τη μεσημεριανή κόπωση, υποστηρίζει τον μεταβολισμό και βοηθά στην πέψη.

Το τακτικό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Μια βόλτα, λοιπόν, θα σου προσφέρει τα φυσικά οφέλη της άσκησης ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη συναισθηματική σου ευεξία. Είναι win-win!

2. Δοκίμασε έναν διαλογισμό ενώ κινείσαι

Ο διαλογισμός ενώ κινείσαι είναι ιδανικός για σένα που κάνεις καθιστική δουλειά ή ζωή γενικότερα. Μία πρακτική που συνδυάζεσαι με περπάτημα βοηθά στη ροή του αίματος, ειδικά στα πόδια. Δες αυτή την πρακτική διαλογισμού ενώ κινείσαι.

3. Κάνε ένα 5λεπτο stretching σε όρθια θέση

Θέλεις μια χαλαρωτική μέρα για να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά; Σε καταλαβαίνουμε και δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά οφέλη από την χαλάρωση. Ωστόσο, θα ήταν καλό να βεβαιωθείς ότι δεν κάθεσαι πάρα πολλές ώρες. Ανάμεσα στα επεισόδια, για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις ένα 5λεπτο stretching σε όρθια στάση.

4. Χόρεψε

Κάνε ένα διάλειμμα για χορό με το αγαπημένο σου τραγούδι που, εκτός του ότι θα σε βοηθήσει να κινήσεις το σώμα σου, θα σου τονώσει και τη διάθεση.

5. Καθάρισε τον χώρο σου

Ορίστε, το είπαμε. Καθάρισε το σπίτι σου. Μερικά λεπτά την ημέρα για να καθαρίσεις και να τακτοποιήσεις τον χώρο σου θα σε βοηθήσουν να κινήσεις το σώμα σου και, φυσικά, να απολαύσεις όλα τα οφέλη ενός τακτοποιημένου σπιτιού, όπως η καλύτερη διάθεση και το πιο «καθαρό» μυαλό.

6. Βάλε υπενθυμίσεις

Ξέρεις πόσο χρόνο πραγματικά κάθεσαι; Είναι τόσο εύκολο να παρασυρθείς από τη δουλειά ή να παρακολουθείς με τις ώρες την αγαπημένη σου σειρά και να μην συνειδητοποιήσεις καν ότι κάθεσαι για ώρες. Μία υπενθύμιση στο κινητό είναι πιθανό να τραβήξει την προσοχή σου και να σε προτρέψει να σηκωθείς και να κινηθείς..

7. Στάσου όρθι@ κάθε φορά που μιλάς στο τηλέφωνο και όχι μόνο

  • Σήκω κάθε φορά που θέλεις να στείλεις μήνυμα ή να πάρεις κάποιον τηλέφωνο.
  • Εάν βρίσκεσαι σε γραφείο, σήκω όταν κάποιος συνάδελφος επισκέπτεται το γραφείο σου.
  • Εάν πρέπει να μιλήσεις με έναν συνάδελφο, πήγαινε στο γραφείο του αντί να στείλεις μήνυμα ή email.
  • Εάν δουλεύεις από το σπίτι, κάνε πέντε λεπτά όρθια διατάσεις κάθε μία ώρα.