Το να παλεύεις να συγκεντρωθείς, είτε σου συμβαίνει πρώτη φορά είτε το αντιμετωπίζεις από τότε που πήγαινες σχολείο, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και καθόλου πρακτικό – ειδικά αν δεν καταφέρνεις να φέρεις εις πέρας της υποχρεώσεις σου. Η αλήθεια είναι η πως η έλλειψη συγκέντρωσης είναι μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους. Εδώ θα μάθεις μερικές συμβουλές για καλύτερη συγκέντρωση, αλλά και πιθανούς λόγους που δεν μπορείς να εστιάσεις.

Στο τέλος της ημέρας, η έλλειψη συγκέντρωσης είναι ένας τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι μια ανάγκη δεν ικανοποιείται και ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σεβαστείς αυτές τις ανάγκες και να ανακαλύψεις πώς η καθημερινότητά σου μπορεί να γίνει πιο εύκολη.

Γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ;

Η έλλειψη συγκέντρωσης προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως σκέψεις και συναισθήματα που κατακλύζουν τον νου, έλλειψη ξεκούραστου ύπνου, πείνα, δίψα κ.ά. Η φροντίδα των βασικών σου αναγκών μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να παραμείνεις συγκεντρωμένη και να ολοκληρώσεις αποτελεσματικά τις εργασίες σου.

Η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της ψηφιακής μας εποχής, αφού οι ενήλικες περνούν αρκετές ώρες την ημέρα στα τηλέφωνά τους και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να κεντρίζουν την προσοχή μας για μικρά χρονικά διαστήματα. Με αυτό τον τρόπο συνηθίζουμε να εστιάζουμε για μικρές περιόδους.

Τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα διεκδικούν την προσοχή μας.

Συμβουλές για καλύτερη συγκέντρωση

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορείς να συγκεντρώνεσαι καλύτερα γιατί, ειλικρινά, αν διαβάζεις αυτό το κείμενο μάλλον υπάρχει κάποια δουλειά στην οποία πρέπει να επιστρέψεις σύντομα.

1. Κοιμήσου περισσότερο

Ο ύπνος είναι απίστευτα επανορθωτικός και είναι απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλός σου, για να απομακρύνει όλα τα μεταβολικά απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, αυτή η έλλειψη αποκατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε κακή συγκέντρωση και μικρότερο εύρος προσοχής.

2. Φρόντισε τις βασικές ανάγκες σου

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα και σνακ (δοκίμασε τη μεσογειακή διατροφή), καθώς και την απαραίτητη ενυδάτωση. Εάν δεν μπορείς να εστιάσεις αυτή τη στιγμή, δοκίμασε να πιείς ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή άλλο ενυδατικό ρόφημα. Για επιπλέον τόνωση, δοκιμάστε πολύ κρύο ή αρωματισμένο νερό.

3. Δοκίμασε ένα συμπλήρωμα διατροφής

 Εάν θέλεις να αξιοποιήσεις στοχευμένα θρεπτικά συστατικά και τη δύναμη της φύσης, ένα καθαρό φυτικό συμπλήρωμα γεμάτο με βιοενεργά που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Αναζήτησε συστατικά που υποστηρίζουν την ενέργεια των κυττάρων, του μυαλού και του σώματός, όπως ρίζα τζίνσενγκ, σπόροι γκουαράνα , L-θεανίνη και βιταμίνη Β12. Φυσικά, πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις ένα συμπλήρωμα, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

4. Κίνησε το σώμα σου

Οποιοδήποτε είδος κίνησης είναι ένα διαχρονικά ευπρόσδεκτο διάλειμμα για τον εγκέφαλό σου, και μερικές φορές είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι για να γίνεις ξανά πιο παραγωγική.  Η κίνηση του σώματός σου βοηθά στην υποστήριξη της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας. Μια ανασκόπηση του 2020 από την Translational Sports Medicine διαπίστωσε, μάλιστα, ότι μόλις δύο λεπτά κίνησης υψηλότερης έντασης βελτιώνουν την εστίαση για μία ώρα!

5. Κάνε διαλογισμό

 Συγκεκριμένα, ο διαλογισμός της Sahaja yoga έχει βρεθεί ότι μειώνει τη νοητική φλυαρία και ενισχύει τόσο τη συγκέντρωση όσο και τον έλεγχο. Ωστόσο, κάθε διαλογισμός μπορεί να σε ωφελήσει.

6. Απενεργοποίησε το κινητό σου

 Το γρήγορο scroll στο Instagram για μερικές στιγμές κατά τη διάρκεια της δουλειάς σού αποσπά την προσοχή περισσότερο από όσο νομίζεις. Στην πραγματικότητα, έρευνα δείχνει ότι χρειάζονται 23 λεπτά για να μπεις ξανά στο μονοπάτι της συγκέντρωσης, μετά από την απόσπαση της προσοχής σου. Κάνε λοιπόν τη χάρη στον εαυτό σου και βάλε το τηλέφωνό σου στο αθόρυβο ή σε λειτουργία πτήσης, όταν δουλεύεις πάνω σε κάτι σημαντικό.

 7. Αξιοποίησε την τεχνική Pomodoro

 Αυτή η μέθοδος χωρίζει τη δουλειά που έχεις να κάνεις σε τμήματα 30 λεπτών: μετά από 25 λεπτά εργασίας ακολουθεί ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν καλύτερη παραγωγικότητα και ικανότητα συγκέντρωσης με αυτή την τεχνική.

8. Βάλε μουσική

 Μια μελέτη του 2021 στο Psychological Research διαπίστωσε ότι όταν υπάρχει μουσική υπόκρουση της επιλογής σου ενισχύεται μια κατάσταση προσοχής και εστίασης

 Επομένως, δεν έχει σημασία ακούς Mozart, Adele ή Mario Kart. Εφόσον σε βοηθά να συγκεντρωθείς καλύτερα, είναι το σωστό στυλ μουσικής για να βελτιστοποιήσεις τη συνολική παραγωγικότητά σου.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Το «αντίδοτο» του multitasking για να γίνεις ξανά παραγωγική
6 μυρωδιές που βελτιώνουν την παραγωγικότητα
5 συνήθειες που έχουν οι παραγωγικοί άνθρωποι