Γνωρίζοντας ένα καινούργιο άτομο τα συναισθήματα ποικίλουν. Αρχικά μπορεί να έχεις άγχος και τρακ για την γνωριμία και ύστερα αφού βλέπεις ότι σε συμπάθησε και τον συμπάθησες, έρχεται ο ενθουσιασμός και η χαρά που βρήκες ένα άτομο είτε για να κάνεις παρέα είτε για να συνδεθείς ερωτικά. Και αν είσαι τυχερός, η θετική εικόνα που έχεις σχηματίσει στην αρχή είναι αντίστοιχη με τον αληθινό του χαρακτήρα.

Πόσες όμως είναι οι φορές που όσο καλά κι αν νομίζεις ότι ξέρεις κάποιον ξαφνικά έρχονται καταστάσεις που σου γκρεμίζουν όλα όσα είχες χτίσει μέσα σου για εκείνους; Και απογοητεύεσαι, όχι μόνο από εκείνους, αλλά και από εσένα που δεν αναγνώρισες τα σημάδια νωρίτερα.

Υπάρχει τρόπος όμως να αναγνωρίζεις τα σημάδια;

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ατόμου γιατί μπορεί να μην έδειξαν ποτέ φανερά σημάδια, αλλά και γιατί μπορεί ο ενθουσιασμός σου να σε έχει τυφλώσει. Μερικές καταστάσεις, όμως, είναι καλή ευκαιρία για να πάρεις μια γεύση.

Όταν βρίσκονται υπό πίεση

Δυστυχώς η ζωή μας χαρίζει καθημερινά στρεσογόνες στιγμές, είτε στη δουλειά είτε σε καταστάσεις στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Πάντα θα υπάρχουν μικρές ή μεγάλες στιγμές που θα μας φτάσουν στο όριο μας, ή λίγο πριν από αυτό.

Εκείνες οι στιγμές που νιώθουμε ότι τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου είναι που μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τον χαρακτήρα κάποιου άλλου ή και τον δικό μας.

Κλείνονται στον εαυτό τους; Κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα; Κάθονται με ψυχραιμία να βρουν κάποια λύση και ενεργούν προς αυτή; Ή γίνονται νευρικοί και ξεσπάνε σε πράγματα, σε άλλους ή πάνω τους; Τέτοιες στιγμές είναι που θα καταλάβεις πολλά για τον άλλον και θα έχεις και την ευκαιρία να ενεργήσεις για να τον βοηθήσεις. Αν τον βλέπεις να παγώνει και να μην μπορεί να ενεργήσει μπορείς να γίνεις εσύ η κινητήρια δύναμη του κι αν τον βλέπεις να ξεσπάει από απόγνωση, μπορείς να τον στηρίξεις.

Αν από την άλλη βλέπεις να ξεσπάει πάνω σε εσένα που δεν φταις και επεξεργάζεται το άγχος του μέσω θυμού, ίσως είναι η στιγμή να αποστασιοποιηθείς.

Ο τρόπος που τσακώνονται

Πάντα σε έναν τσακωμό, στέκομαι ανίκανη να το αντιμετωπίσω, κλείνω τα αυτιά μου και μαζί και τον εγκέφαλο μου, ακούω τι μου λέει ο άλλος αλλά φαίνεται σαν να μην μπορώ καν να το επεξεργαστώ εκείνη την ώρα. Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τον δικό μου χαρακτήρα, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι δυσκολεύομαι να ανταπεξέλθω σε καταστάσεις που με δυσαρεστούν.

Κάποιος άλλος μπορεί μέσα σε έναν τσακωμό να ξεσπάει εντελώς, να αρχίσει να φωνάζει και να λέει προσβολές, να ενεργεί με τέτοιο τρόπο που σε πληγώνει πολύ – ελπίζω όχι σωματικά αλλά αν ναι, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσεις.

Ο λόγος που σε έναν τσακωμό το άλλο άτομο ξεσπάει είναι γιατί εκείνη τη στιγμή τους καθοδηγεί μονάχα το συναίσθημα και όχι η λογική τους.

Την αντιμετώπιση που δέχονται από τους άλλους

Ίσως είναι λίγο άβολο και αισθανθείς ότι δεν σε αφορά τι λαμβάνουν από τον άλλο κόσμο και σε ενδιαφέρει μόνο η μεταξύ σας σχέση. Αλλά αυτό στέκεται περισσότερο στο να δεις τι αποδέχεται το άλλο άτομο από τους άλλους ανθρώπους, γιατί φανερώνει το πόσο εκτιμά τον εαυτό του. Και δεν εννοώ στις επαγγελματικές του σχέσεις, γιατί μπορεί να δέχεται μεγάλο σεβασμό σε αυτό τον τομέα, αλλά μπορεί στις διαπροσωπικές, ερωτικές, οικογενειακές ή φιλικές σχέσεις να μην παίρνει τον παραμικρό σεβασμό, και αυτό να το αποδέχεται.

Αυτό αποκαλύπτει πολλά για εκείνους, καθώς βαθιά μέσα μας όλοι ξέρουμε τι αξίζουμε. Και παρ’ όλο που δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο στον τρόπο που μας συμπεριφέρονται, έχουμε έλεγχο στις συμπεριφορές που αποδεχόμαστε.

Τον τρόπο που ανταποκρίνονται όταν τους ζητηθεί βοήθεια

Σίγουρα έχεις βρεθεί σε καταστάσεις που έχεις άτομα δίπλα σου μόνο όταν όλα είναι ρόδινα, όταν περνάτε καλά, όταν είσαι χαρούμενος και μπορείς να τους προσφέρεις λίγο από το χαμόγελο σου, αλλά όταν ξαφνικά κάτι δεν πάει και τόσο καλά για εσένα και χρειαστείς κάποια βοήθεια, εκείνοι εξαφανίζονται. Οι στιγμές εκείνες είναι ένα πραγματικό τεστ για τη σχέση σας και για να κατανοήσεις καλύτερα τον λόγο που σε θέλει κοντά του το άλλο άτομο.

Τον τρόπο που μιλάνε για άλλα άτομα

Αν βρίσκουν ευκαιρίες να κουτσομπολεύουν και να μιλάνε άσχημα για άτομα όταν εκείνα δεν είναι μπροστά, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν κάνουν το ίδιο με εσένα; Και δεν εννοώ αν έχει συμβεί κάτι σοβαρό ανάμεσα τους και έχουν την ευκαιρία να σου εκμυστηρευτούν πράγματα που θέλουν να μοιραστούν, αλλά για το κουτσομπολιό που θα κάνουν χωρίς κανέναν λόγο, και φυσικά θα βάλουν και εσένα να σχολιάσεις, κάτι που καλό είναι να μην κάνεις.

Από τις υπόλοιπες σχέσεις τους

Έχουν άλλα άτομα στη ζωή τους; Κι αν ναι πώς είναι οι σχέσεις τους με εκείνα; Σημαντικό είναι να δεις και το μοτίβο των σχέσεων τους. Αν δηλαδή οι φιλίες τους ακολουθούν ένα μοτίβο που είχαν οι φιλίες στο δημοτικό, κάνουν πολύ παρέα με κάποιον για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά από λίγους μήνες είναι σαν να μην γνωρίζονται καθόλου, κάτι αποκαλύπτει για τη σταθερότητα της προσωπικότητας τους.

Όπως επίσης και για το πώς μιλάνε για τα άτομα που είχαν στη ζωή τους. Αν σου παρουσιάζουν όλα τα άτομα που είχαν κάποια ερωτική ή φιλική σχέση σαν τρελούς και λάθος στον τρόπο που τους αντιμετώπισαν και μιλάνε άσχημα για αυτούς, σημαίνει ότι δεν τους σέβονται και δεν σέβονται τον χρόνο που πέρασαν μαζί τους. Και δεν εννοώ εκείνο το ένα άτομο που μπορεί κάποια στιγμή να τους πλήγωσε, μιλάω για όλα τα άτομα της ζωής τους.

Φυσικά χρειάζεται χρόνος για να καταλάβουμε τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είμαστε καχύποπτοι με το παραμικρό. Πρέπει να υπάρχει επιμονή, υπομονή και επικοινωνία και σε καμία περίπτωση να μην καταδικάζουμε καταστάσεις και ανθρώπους από μια μόνο άσχημη στιγμή. Αλλά αν οι καταστάσεις φανερώνουν συχνά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι στη δική σου φιλοσοφία, είναι η στιγμή να βάλεις τον εαυτό σου πρώτο και να αποχωρήσεις πριν το μετανιώσεις.