Όταν αναζητάς μία νέα δουλειά η καθημερινότητα σου είναι γεμάτη αγχωτικές συνεντεύξεις και σκέψεις ανασφάλειας για το μέλλον. Μέχρι που επιτέλους λαμβάνεις μια θετική ανταπόκριση από εκείνη τη θέση εργασίας που ήθελες πολύ. Πριν δεχτείς όμως αμέσως τη δουλειά είναι μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να σκεφτείς καλά. Πριν βιαστείς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να ετοιμαστείς για τη νέα, απάντησε σε αυτές τις έξι ερωτήσεις!

Θα αξιοποιήσω στο έπακρο τις δυνατότητες μου σε αυτή τη δουλειά;

Όταν βρίσκεσαι σε μια δουλειά που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες σου, τα δυνατά σου σημεία και τις δεξιότητες σου, τότε δίνει ένα παραπάνω νόημα στη ζωή σου και δημιουργεί μια πιο βαθιά δέσμευση. Αντίθετα, κάνοντας μια δουλειά που σε αφήνει αδιάφορη και σε κάνει να νιώθεις ότι δεν αξιοποιείς στο έπακρο τον εαυτό σου μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό. Σκέψου αν θα είσαι σε θέση να προσφέρεις μοναδική αξία σε αυτή τη θέση και αν θα νιώθεις πολύτιμη σε αυτόν τον χώρο εργασίας.

Πώς είναι οι συνάδελφοι;

Δώσε μεγάλη προσοχή στους ανθρώπους της νέας εταιρείας, το άτομο στο οποίο θα αναφέρεσαι άμεσα, τους συναδέλφους σου και όλους όσους θα αναφέρονται σε εσένα. Οι νέοι συνάδελφοι μπορούν να καταστρέψουν την ικανοποίηση από την εργασία σου και να σου δώσουν πληροφορίες για το πώς θα είναι πραγματικά η καθημερινότητα στο γραφείο. Η συνέντευξη είναι σαν ένα πρώτο ραντεβού, καθώς όλοι δείχνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Τώρα που έχεις μια προσφορά από τη δουλειά ζήτα χρόνο για να μιλήσετε ξανά. Είναι καλύτερο να προγραμματίσεις συζητήσεις ένας προς έναν αντί για ομαδικές, καθώς οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν με αυτόν τον τρόπο. Κάνε ερωτήσεις που μπορεί να δίστασες να κάνεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συνέντευξης. Όπως αν υπάρχουν υπερωρίες, αν δουλεύουν και στο σπίτι, αν υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης κ.ο.κ. Είναι προτιμότερο να είσαι ενημερωμένη παρά να βρεθείς προ εκπλήξεως.

Θα μου δίνει ενέργεια αυτή η δουλειά;

Μια δουλειά που σε ευχαριστεί σου δίνει ενέργεια, αντί να σε εξουθενώνει. Με το πάντα επίκαιρο ζήτημα του επαγγελματικού burnout, αυτό το ερώτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Βεβαιώσου ότι η νέα σου δουλειά θα σου δίνει ενέργεια, γιατί αυτό μπορεί να σε αποτρέψει να φύγεις μερικά χρόνια αργότερα.

Θέλω αυτή τη δουλειά ή συμβιβάζομαι;

Σκέψου αν αποδέχεσαι τη νέα θέση εργασίας επειδή πιστεύεις ότι σου ταιριάζει ή επειδή νιώθεις ανασφάλεια για την ικανότητά σου να βρεις κάτι που σου ταιριάζει καλύτερα. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να αποφεύγουμε κατά καιρούς το ρίσκο όταν πρόκειται για τον μισθό και την οικονομική μας διαβίωση, αλλά ο φόβος για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί αύριο μπορεί να σε οδηγήσει να αποδεχτείς μια δουλειά που δεν σου ταιριάζει. Κι αν μπεις σε μια τέτοια δουλειά μόνο χαρούμενη δεν θα είσαι.

Υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης;

Μπορεί να καταλήξεις να αγαπάς την εταιρεία, αλλά όχι τη θέση εργασίας. Σκέψου αν οι λειτουργίες και η κουλτούρα της εταιρείας θα σου έδιναν την ευκαιρία να βρεις μια καλύτερη θέση μέσα στην εταιρεία. Αν δεν πρόκειται να αποκτήσεις μέσα στα χρόνια μια μεγαλύτερη θέση που θα ήθελες μπορεί να μην αξίζει να κάνεις την αλλαγή.

Θα υποστηρίξει η εταιρεία αυτή τον τρόπο ζωής μου;

Η καριέρα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο σημαντικό κομμάτι. Η οικογενειακή σου κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική σου απόφαση για νέα θέση εργασίας. Και μάλιστα είναι απολύτως εντάξει να επικοινωνήσεις τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου σε αυτόν τον τομέα σε έναν πιθανό νέο εργοδότη. Είναι σημαντικό να έχεις ενημερώσει για το τι ώρα πρέπει να πάρεις τα παιδιά σου από το σχολείο ή ότι τις Τετάρτες έχεις ψυχοθεραπεία και είναι σημαντικό να μην τη χάνεις ποτέ. Αυτές είναι σημαντικές συζητήσεις που πρέπει να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι η εταιρεία δεν υποστηρίζει μόνο τους επαγγελματικούς, αλλά και τους προσωπικούς σου στόχους.