Είτε είσαι γονιός, είτε έχεις συγκατοίκους, είτε απλά, ζεις με τ@ σύντροφό σου, θα το έχεις διαπιστώσει. Κάποιες φορές θέλεις και λίγο χρόνο μόνη σου. Να κάνεις ένα μεγάλο μπάνιο, να τεντώσεις το σώμα σου, να κοιτάξεις το ταβάνι. Πριν λίγα χρόνια η ίδια αυτή ανάγκη θα μπορούσε να ξεσηκώσει κύματα δυσπιστίας και ανασφάλειας στους οικείους σου. Μετά την καραντίνα που μας επέβαλε ο Covid ωστόσο όλοι κατανοούμε λίγο καλύτερα την αξία που έχει το να περνάμε χρόνο μόνοι, ιδίως όταν ζούμε μαζί. Γιατί απολαμβάνοντας λίγο χρόνο με τον εαυτό μας, μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες του προγράμματός μας αλλά και στις σχέσεις μας.

Αν παρόλα αυτά βρίσκεις δύσκολο το να δημιουργήσεις και να διεκδικήσεις λίγο χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σου, έχουμε συγκεντρώσει μερικές ιδέες για το πώς να ξεκινήσεις.

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου! Πώς;

Δήλωσέ το!

Το πρώτο βήμα είναι ίσως και το πιο δύσκολο. Αν νιώθεις την ανάγκη να περνάς χρόνο μόνη σου είναι η ώρα να το δηλώσεις στα άτομα που ζουν μαζί σου. Είναι δηλαδή η ώρα να θέσεις όρια. Σε αυτό το άρθρο η ψυχολόγος εξηγεί τι σημαίνει αυτό και πώς θα το κάνεις. Αν ωστόσο θες λίγη ακόμα βοήθεια για τη συγκεκριμένη περίσταση, μπορείς να πεις κάτι τέτοιο “Απολαμβάνω τον χρόνο που περνάμε μαζί αλλά έχω ανάγκη από κάποιον χρόνο μόνη μου, ώστε να γεμίζω τις μπαταρίες μου. Θέλω λοιπόν το Σάββατο, στις 15:00 να έχω μια ώρα μόνη μου στο σαλόνι ώστε να κάνω γιόγκα”. Κάτι απλό και χωρίς απολογητική διάθεση, είναι και η καλύτερη λύση αφού θα αποτρέψει τον σύντροφο ή τον συγκάτοικό σου από το να μπει σε θέση άμυνας.

Ξύπνα νωρίτερα

Δεν θα σου κρύψω πως αυτή η απλή πρακτική έσωσε τη σχέση μου και την ψυχική μου υγεία, σε όλη τη διάρκεια της συμβίωσης με τον σύντροφό μου. Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσεις. Βάλε το ξυπνητήρι σου 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο και κέρδισε, εύκολα, ένα πιο ήσυχο ξεκίνημα για την κάθε σου ημέρα – πριν να ξυπνήσει όλο το σπίτι. Δέκα λεπτά διαλογισμού, δέκα λεπτά πρωινού stretching και δέκα λεπτά πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα και κοιτώντας έξω από το παράθυρο και οι κοινωνικές σου μπαταρίες θα έχουν φορτιστεί πλήρως.

Οριοθέτησε τον χώρο και τις ώρες “γραφείου”

Σωτήρια για όσα ζευγάρια ή οικογένειες εργάζονται από το σπίτι είναι η οριοθέτηση ενός (διαφορετικού για τον καθένα) χώρου γραφείου. Η δουλειά από το σπίτι, όταν οι “συνάδελφοί” σου έρχονται συνέχεια για πειράγματα και τρυφεράδες, μπορεί να μοιάζει με άθλο! Γι’ αυτό διεκδίκησε (ξανά) την απομόνωσή σου τις ώρες που εργάζεσαι, φτιάξε ένα πλάνο με σύντομα διαλείμματα, ανακοίνωσέ το στον σύντροφό σου και… “τα λέμε στο διάλειμμα”!

Βγες για έναν περίπατο

Ο χρόνος για τον εαυτό σου δεν χρειάζεται να είναι χρόνος που περνάς στο σπίτι. Ιδίως αν είσαι γονιός, ή αν δουλεύεις στο σπίτι, η μοναχικότητα στους 4 τοίχους μοιάζει μυθική. Οπότε ανακοίνωσε την πρόθεσή σου στον σύντροφό σου, βάλε τα παπούτσια σου και απόλαυσε έναν περίπατο στους πιο ενδιαφέροντες και ήσυχους δρόμους της γειτονιάς σου. Θα σε αναζωογονήσει όσο τίποτα άλλο!

Ξάπλωσε νωρίτερα

Ιδανικό tip και για μαμάδες και μπαμπάδες! Εξίσου “θεραπευτικό” με το να ξυπνάς νωρίτερα από τα παιδιά και τον σύντροφο είναι και το ξαπλώνεις νωρίτερα (από τον σύντροφο έστω). Όταν τα παιδιά έχουν ήδη κοιμηθεί, πάρε ένα βιβλίο, ένα ζεστό ρόφημα ή τις αγαπημένες σου μάσκες ομορφιάς και πέρνα λίγο χαλαρωτικό χρόνο στο υπνοδωμάτιο, πριν κοιμηθείς.

Κι έχεις πλέον όλα τα εφόδια για να διεκδικήσεις μια πιο όμορφη και γεμάτη καθημερινότητα για τον εαυτό σου και τους γύρω σου! Με ποιο απ’όλα τα tips θα ξεκινήσεις;