Το εύκολο ξεφλούδισμα αυγών είναι πάντα ένα ζήτημα όταν αποφασίζεις να φας την αγαπημένη σου αυγοσαλάτα ή να προσθέσεις το κάτι παραπάνω στο κλασικό τοστ. Φυσικά, όταν το καθάρισμα των βραστών αυγών γίνεται χωρίς κόπο γλιτώνεις και το food waste, αφού όλοι ξέρουμε πως όταν προσπαθούμε να ξεφλουδίσουμε ένα βραστό αυγό και το εξωτερικό κέλυφος κολλάει στο ασπράδι, τελικά, πετάμε μεγάλο μέρος του ασπραδιού που κανονικά θα καταναλώναμε. Δοκίμασε έναν από τους παρακάτω τρόπους για να καθαρίζεις εύκολα τα βραστά αυγά σου και κράτησε εκείνον που σε βολεύει περισσότερο.

1. Βάλε τα αυγά σε νερό που ήδη βράζει

Για να βράσεις το αυγό, συνήθως, το βάζεις σε μία κατσαρόλα με παγωμένο νερό και περιμένεις. Αντί αυτού, δοκίμασε να αφήσεις το νερό να βράσει μόνο του και στη συνέχεια να βάλεις το αυγό μέσα στην κατσαρόλα. Όταν το αυγό εκτεθεί αμέσως σε υψηλή θερμοκρασία, το ασπράδι έχει την ευκαιρία να δέσει καλύτερα και να μην προσκολληθεί στο κέλυφος, όπως θα συνέβαινε στην κλασική περίπτωση βρασίματος. Αν αξιοποιήσεις αυτή τη μέθοδο, προτίμησε να τοποθετήσεις τα αυγά στην κατσαρόλα με ένα κουτάλι και να αφήσεις το νερό να βράζει σε μία μέτρια θερμοκρασία, ώστε να μην κοχλάζει έντονα. Έτσι θα προλάβεις το ενδεχόμενο να σπάσουν.

2. Επίλεξε αυγά μερικών ημερών

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο δύσκολο να το ξεφλουδίσεις. Άφησε τα πολύ φρέσκα αυγά για ομελέτες, αυγά ποσέ ή αυγά μάτια και προτίμησε να βράσεις αυγά που είναι μερικών ημερών, ώστε να διευκολύνεις το ξεφλούδισμά τους. Λέγεται πως τα καλύτερα αυγά για βράσιμο είναι μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών.

5 τρόποι για εύκολο ξεφλούδισμα αυγών
Anna Pyshniuk / Pexels

3. Ξεφλούδισε τα βραστά αυγά κάτω από τρεχούμενο νερό

Μόλις τα αυγά βράσουν τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να σταματήσει το βράσιμό τους και να μπορείς να τα ξεφλουδίσεις χωρίς να καούν τα δάχτυλά σου. Αφού περάσουν 2-3 λεπτά, μπορείς να τα ξεφλουδίσεις κάτω από τρεχούμενο νερό, για να διευκολύνεις την αφαίρεση του κελύφους τους. Παράλληλα, δοκίμασε να σπάσεις το αυγό από την πλευρά που δεν εφάπτεται με το ασπράδι και να ξεκινήσεις το ξεφλούδισμα από εκεί.

4. Για εύκολο ξεφλούδισμα αυγών πρόσθεσε ξίδι στο νερό που βράζουν

Προθέτοντας λευκό ξίδι ή μηλόξιδο στην κατσαρόλα που βράζουν τα αυγά, το κέλυφός τους θα γίνει πιο μαλακό και άρα πιο εύκολο στο ξεφλούδισμα. Ο λόγος; Η οξύτητά του θα διαλύσει μέρος του ανθρακικού ασβεστίου, συστατικό που βρίσκεται στο κέλυφος των αυγών.

5. Για εύκολο ξεφλούδισμα αυγών πρόσθεσε πρόσθεσε αλάτι στο νερό που βράζουν

Μία ακόμα μέθοδος που μπορείς να αξιοποιήσεις για να ξεφλουδίσεις εύκολα τα βραστά αυγά σου είναι να προσθέσεις αλάτι στο νερό που θα τα βράσεις. Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Το αλάτι θα επιταχύνει το σημείο βρασμού του νερού και, άρα τα αυγά θα βράσουν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα τα μόρια του αλατιού θα διαπεράσουν τα κελύφη των αυγών (γίνονται πολύ μικρότερα όταν διαλυθούν στο νερό) και θα βοηθήσουν στο πιο γρήγορο ξεφλούδισμα και σε λιγότερα… νεύρα.