Από τότε που ήρθε το air fryer στη ζωή μου, είναι ελάχιστες οι φορές που έχω μαγειρέψει κάπου αλλού. Και σαν να έχω βάλει σκοπό της ζωής μου να έχουν όλοι από ένα στο σπίτι τους, αφού τους λέω συνέχεια «μπορείς να μαγειρέψεις τα πάντα, εγώ κάνω από κοτόπουλο, μέχρι ομελέτες και τοστ!». Δεν μπορούσα να φανταστώ ένα φαγητό το οποίο δεν κάνει να μαγειρέψω στο air fryer. Αλλά τελικά υπάρχει! Και μάλιστα πάνω από ένα!

Φαγητά με κουρκούτι

Ποιος δεν θα ήθελε να φτιάξει καλαμαράκια «τηγανητά» χωρίς να πετάγονται λάδια παντού και να έχει να καθαρίσει μετά το χάος; Δυστυχώς όμως η τραγανότητα αυτή που παίρνει το κουρκούτι από το βαθύ τηγάνισμα δεν μπορεί να γίνει με κανέναν άλλον τρόπο. Μέσα στο air fryer το υγρό στρώμα που θα περιβάλλει το φαγητό δεν θα στερεωθεί και θα χυθεί. Επίσης, θα λερωθεί το εσωτερικό του air fryer και ίσως δημιουργηθεί και ζημιά.

Ο μόνος τρόπος να γίνουν στο air fryer, είναι αν πρόκειτα για προτηγανισμένα και κατεψυγμένα, καθώς το κουρκούτι έχει «στερεωθεί» στο πρώτο τηγάνισμα.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά δεν έχουν κάποιο βάρος με αποτέλεσμα στο air fryer να κουνιούνται συνεχώς και να μην μαγειρευτούν ομοιόμορφα και, τελικά, να καούν πάρα πολύ γρήγορα. Επίσης, το μπρόκολο είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει σκόνη μέσα στη φριτέζα αέρος, καθώς τα φυλλαράκια του είναι πολύ λεπτά. Αν θέλεις να ετοιμάσεις λαχανικά στο air fryer μπορείς να πάρεις κατεψυγμένο μπρόκολο, ή να κάνεις άλλα, όπως το κολοκυθάκι το οποίο έχει αρκετή υγρασία και είναι πολύ δύσκολο να ξεραθεί.

Pop corn

Σκέφτεσαι ότι ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος να φτιάξεις το pop corn σου είναι να βάλεις λίγο καλαμπόκι στο air fryer και να το αφήσεις να κάνει τα «θαύματά» του, αντί να βουτηρώσεις μια ολόκληρη κατσαρόλα. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι φριτέζες αέρος δεν πιάνουν τους βαθμούς κελσίου που χρειάζεται το pop corn για να γίνει. Επίσης, είναι πολύ επίφοβο το καλαμπόκι να μπει μέσα στις τρύπες που έχει το air fryer για να βγαίνει ο αέρας και να του δημιουργήσει πρόβλημα.

Ρύζι και μακαρόνια

Σκέφτεσαι να βάλεις νερό να βράσει σε ένα σκεύος και να βράσεις εκεί το ρύζι και τα μακαρόνια σου. Στην πραγματικότητα, όμως, το air fryer δεν θα καταφέρει να πιάσει ποτέ την απαιτούμενη θερμοκρασία για να βράσει το νερό και να μαγειρευτούν τα φαγητά σου και απλά θα έχεις χάσει χρόνο μέχρι να αποφασίσεις ότι η κατσαρόλα είναι η μόνη λύση.

Τυρί

Θα ήθελες πολύ να λιώσεις λίγο τυράκι πάνω από μια φέτα ψωμί και να τα φας για βραδινό, αλλά το τυρί μέσα στο air fryer και θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα αν λιώσει και λερώσει όλο το εσωτερικό, αλλά επίσης δεν θα λιώσει όπως εσύ το φαντάζεσαι, γιατί ο αέρας θα το κάνει πολύ στεγνό!