Tα φυτικά αντιοξειδωτικά αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας μας γιατί αν και στο σώμα μας υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί για να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (παράγονται φυσιολογικά στο σώμα μας και είναι αποτέλεσμα των διάφορων διεργασιών που γίνονται στον οργανισμό μας), ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι τέτοιος που οι μηχανισμοί μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους. Έτσι δημιουργείται το υπόβαθρο για την ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών.

Στη φύση βρίσκουμε πληθώρα φυτικών τροφίμων που μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας με αντιοξειδωτικά και έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευεξία μας. Για να ζήσουμε πολύ αλλά και καλά.

1. Ρίζα ginger ή αλλιώς πιπερόριζα

Είναι η ρίζα ενός φυτού που προέρχεται από την Νότια Ασία και χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη μαγειρική αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η ρίζα ginger περιέχει ουσίες που βοηθούν στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τη δυσπεψία καθώς βοηθά στην παραγωγή των ενζύμων που χρειάζονται για την πέψη των τροφίμων. Ιδιαίτερα βοηθητική είναι η επίδρασή του στη ναυτία και τον εμετό γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως αντιεμετικό. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου αλλά και τη δημιουργία φλεγμονής. Με αυτό τον τρόπο δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου αλλά και στη γήρανση.

Πώς μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου;

Χρησιμοποίησε το ginger στα φαγητά σου, πχ σε σούπες λαχανικών. Φτιάξε ένα αφέψημα με ginger μετά το γεύμα σου. Πρόσθεσέ το σε ένα ρόφημα κακάο, θα απογειώσει τη γεύση!

2. Κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα

Είναι ένα μπαχαρικό με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, το οποίο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία πέρα από την ωραία γεύση που δίνει στα φαγητά μας. Δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορεί να δράσει προληπτικά στην εμφάνιση πολλών ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχει μελετηθεί η δράση της στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων. Η απορρόφηση της κουρκουμίνης αυξάνεται όταν χρησιμοποιείται συνδυαστικά με την πιπερίνη που τη βρίσκουμε στο μαύρο πιπέρι.

Πώς μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου;

Ταιριάζει τέλεια με σούπες λαχανικών αλλά και σε πιάτα με όσπρια!

3. Μούρα

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα σμέουρα και πολλά άλλα. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το έντονο σκούρο χρώμα σε μωβ ή κόκκινες αποχρώσεις, το οποίο οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες. Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι ανθοκυανίνες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που βάλλουν τον οργανισμό μας. Έχουν σημαντικά οφέλη στην προστασία κατά της γήρανσης, στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης. Ιδιαίτερα ωφέλιμη δράση έχουν στην εγκεφαλική λειτουργία βοηθώντας στην συγκέντρωση, τη διαύγεια και τη μνήμη.

Πώς μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου;

Μπορείς να τα καταναλώσεις ως σνακ μαζί μια χούφτα ξηρών καρπών αλλά και να φτιάξεις σε ένα χορταστικό και θρεπτικό smoothie με γιαούρτι ή γάλα.

4. Σπιρουλίνα

Είναι ένα είδος μικρο – φυκιού, που αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα όπως οι λίμνες με ένα έντονο χαρακτηριστικό πρασινογαλάζιο χρώμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και σε χλωροφύλλη και σε φυκοκυανίνη. Έχει μελετηθεί για την αντιοξειδωτική δράση της καθώς και για τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.

Πώς μπορείς να την εντάξεις στη διατροφή σου;

Μπορούμε να τη βρούμε σε μορφή σκόνης, την οποία μπορούμε να προσθέσουμε σε χυμούς και smoothies αλλά και σε μορφή δισκίου και κάψουλας, την οποία καταναλώνουμε με λίγο νερό.

5. Κανέλα

Ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στη μαγειρική! Ήξερες ότι υπάρχουν 2 είδη κανέλας; Είναι η κανέλα κασσία και η κανέλα Κεϋλάνης, η πρώτη είναι η πιο διαδεδομένη όμως η δεύτερη περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει μελετηθεί ιδιαιτέρως για τη επίδρασή της στο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα. Δρα κατά της ινσουλινοαντίστασης, δηλαδή διευκολύνει τη λειτουργία της ινσουλίνης και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πώς μπορείς να την εντάξεις στη διατροφή σου;

Πρόσθεσέ την πάνω το γιαούρτι με μήλο σου ή σε μια φρυγανιά με λίγο ανθότυρο και μέλι. Μπορείς να την βρεις και σε συμπλήρωμα διατροφής.