Οι καιροί που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ δύσκολοι, τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχολογία μας. Η πανδημία έχει κατακλίσει την καθημερινότητά μας και δικαιολογημένα αποτελεί την πρώτη μας σκέψη με την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πως έχουμε προσβληθεί με covid-19.

Το θέμα είναι, όμως, πως εκτός του κορονοϊού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι γνωστές εποχικές γρίπες που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Δες κάποια συμπτώματα που αν τα εμφανίσεις , και εφόσον έχεις αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχεις προσβληθεί από κορονοϊό, τότε σημαίνει πως κάτι άλλο διαφορετικό σε περιτριγυρίζει.
γρίπη ή κορονοϊός

Kelly Sikkema / Unsplash

1.Τα συμπτώματά σου κρατάνε αρκετές ημέρες

Πάνω από τέσσερις (4) μέρες είναι αρκετές για να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι ίσως κάτι άλλο συμβαίνει. Η κοινή γρίπη, τείνει να κάνει τον κύκλο της από δύο έως πέντε ημέρες. Ξεκινάει συνήθως με έναν ξηρό βήχα, με καταρροή και σταδιακά αυξάνεται η ρινική συμφόρηση , το αίσθημα κόπωσης, ο πόνος στο σώμα και ο βήχας. Ενώ ο βήχας και η ρινική καταρροή μπορεί να καθυστερήσουν, τα περισσότερα συμπτώματα κρυώματος στο κεφάλι θα πρέπει να εξαφανιστούν ή έστω να βρίσκονται σε αισθητή μείωση μετά από τέσσερις ημέρες.

2. Γύρισες προσφάτως από ταξίδι

Τα πρόσφατα διεθνή ταξίδια είναι κόκκινη σημαία για τους γιατρούς, γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να έχεις μια λιγότερο συμβατική ασθένεια που κανονικά δεν θα έπρεπε. Είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γιατρό εάν έχεις συμπτώματα μετά την επιστροφή σου από ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Ιδιαίτερο προβληματισμό αποτελεί το γεγονός εάν ο προορισμός είναι κάποιο τροπικό μέρος ή κάποιο σημείο της υφηλίου με κακές συνθήκες υγιεινής ή τριτοκοσμική χώρα.

3. Έχεις έντονο πυρετό

Το ερώτημα “Μπορώ να έχω πυρετό ταυτόχρονα αν κρυολογήσω;” είναι δύσκολο. Αν και είναι πιθανό να έχεις πυρετό όταν έχεις και κρυολόγημα, δεν τόσο συχνό – ιδιαίτερα εντύπωση κάνει ο πυρετός πάνω από 38 που επιμένει. Πιο συχνά συνοδεύουν τα δέκατα το κοινό κρυολόγημα, που και αυτά με τη σειρά τους δεν επιμένουν πολύ και εξαφανίζονται μετά από 2-3 μέρες. Σημαντικό στοιχείο είναι εάν κάνεις ρίγος μαζί με τον πυρετό.

4. Έχεις πολλές μέρες δέκατα

Ακόμα και αν ο πυρετός δεν είναι πολύ υψηλός, η εκδήλωση δεκάτων για πολλές μέρες θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το σώμα σου προσπαθεί να καταπολεμήσει κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζονται τα δέκατα με μια περιοδικότητα ή να είναι ακατάστατα. Πρέπει να τα παρακολουθείς με επιμέλεια για να καταλάβεις και ίσως χρειαστεί να κρατήσεις ημερολόγιο.

5. Έχεις έντονο στομαχόπονο

Η ναυτία σε συνδυασμό με κρυολόγημα, καθώς και η διάρροια ή ο εμετός, δεν είναι κλασσικά συμπτώματα απλής γρίπης. Προσπάθησε να κάνεις μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, απόφυγε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων που ερεθίζουν το στομάχι και το έντερο για ένα χρονικό διάστημα. Εάν τα συμπτώματα συνεχίσουν παρόλα αυτά και εσύ διαπιστώσεις κάτι περίεργο, τότε προσπάθησε να λάβεις βοήθεια από κάποιον ειδικό υγείας.