Οι περισσότεροι ακολουθούμε μία συγκεκριμένη ρουτίνα γυμναστικής μέχρι να έρθει η περίοδος των διακοπών όπου πατάμε «διαγραφή fitness ιστορικού» και στη συνέχεια η επάνοδος στην προηγούμενη ρουτίνα μάς φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη έως ακατόρθωτη. Όταν, όμως, ασκείσαι γιατί η κίνηση σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, να είσαι υγιής και να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, τότε θα διαπιστώσεις πως η γυμναστική μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί κομμάτι και των διακοπών σου, χωρίς πίεση και άγχος.

Οι προπονήσεις στις διακοπές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες, έντονες ή ακόμη και να συνάδουν με το συνηθισμένο σου fitness πρόγραμμα, αλλά μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις μία καλή διάθεση και το κίνητρο να κρατήσεις τις υγιεινές συνήθειες που έκανες τόσο κόπο να υιοθετήσεις.

Πώς, λοιπόν, θα καταφέρεις ρεαλιστικά να διατηρήσεις την άσκηση στη ζωή των διακοπών;

1. Ξύπνα λίγο νωρίτερα

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το να ξυπνάς νωρίς για να κινήσεις το σώμα σου, ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείς ότι θα ασκηθείς, χωρίς να χάσεις καμία στιγμή από την υπόλοιπη μέρα σου. Επιπλέον, το να ξυπνάς νωρίτερα (αντί να κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις βάλει ξυπνητήρι) διευκολύνει πολύ το σώμα σου να επανέλθει στην κανονική του ρουτίνα μόλις επιστρέψεις από τις διακοπές. Είτε αποφασίσεις να πας στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου είτε να ανακαλύψεις τρέχοντας ή ποδηλατώντας το νησί ή το χωριό που κάνεις διακοπές, θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου και θα βελτιώσει τη διάθεσή σου. Μπορείς να δοκιμάσεις να ξυπνήσεις 1 ώρα νωρίτερα ή ακόμα και 10 λεπτά νωρίτερα για να κάνεις μια γρήγορη βόλτα ή να κινήσεις το σώμα σου με λίγη yoga ή stretching.

2. Ανακάλυψε τα αξιοθέατα

Είτε βρίσκεσαι σε ένα χωριό είτε σε ένα απομακρυσμένο νησί είτε έχεις επισκεφθεί το πατρικό σου σπίτι για τις διακοπές, μπορείς να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία σε κάθε περίπτωση και να περιπλανηθείς για να ανακαλύψεις νέα πράγματα κάνοντας ένα τρέξιμο ή μια βόλτα. Η κίνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσεις ένα νέο μέρος, ειδικά αν τείνεις να δίνεις προτεραιότητα στη χαλάρωση στα ταξίδια σου και να προτιμάς την ξαπλώστρα και την ανάγνωση βιβλίου αντί για τα θαλάσσια σπορ. Δώσε προτεραιότητα στην ασφάλειά σου επιλέγοντας, ίσως, μία πεζοπορική ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή, κοινοποιώντας την τοποθεσία σου και περπατώντας μόνο στο φως της ημέρας και σε ασφαλείς περιοχές. Πεζοπορία, τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο… ό,τι κι αν επιλέξεις, υπάρχει πάντα τρόπος για να εξερευνήσεις τι έχει να προσφέρει το μέρος όπου κάνεις διακοπές.

3. Κάνε ένα 10λεπτο κυκλικό πρόγραμμα

Ο χρόνος θέλεις να είναι ουσιαστικός στις διακοπές, οπότε αντί να σε κυριεύει η ιδέα μιας μεγάλης και εξαντλητικής προπόνησης, απλώς αφιέρωσε 10 λεπτά για να αυξήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό. Αναζήτησε ένα γρήγορο κυκλικό πρόγραμμα προπόνησης φιλικό… προς το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Κάνε μερικούς γύρους από τις αγαπημένες σου κινήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό (σανίδες, jumping jacks, push-ups, squats κ.λπ.) ή βάλε μουσική και χόρεψε. Μόλις 10 λεπτά αρκούν για να σε κάνουν να νιώσεις καλά και θα σε βοηθήσουν να δώσεις προτεραιότητα στη φυσική σου κατάσταση, ενισχύοντας τις ενδορφίνες σου. Έτσι θα μπορείς θα απολαύσεις περισσότερο ό,τι περιλαμβάνει η υπόλοιπη μέρα σου.

4. Βρες ένα μάθημα σε ένα local studio ή γυμναστήριο

Είτε πρόκειται για μάθημα γιόγκα στην παραλία που υπάρχει σαν παροχή στο ξενοδοχείο που μένεις είτε για μάθημα spinning σε ένα boutique γυμναστήριο, δοκίμασε μια προπόνηση που δεν έχεις κάνει πριν.

5. Χαλάρωσε και απόλαυσε

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι οι διακοπές σου είναι ακριβώς αυτές: οι δικές σου διακοπές. Εάν δεν θέλεις να ασκηθείς ή να κινήσεις το σώμα σου με κάποιο τρόπο, δεν χρειάζεται να το κάνεις. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις το σώμα σου είναι να το ακούσεις, οπότε αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι περισσότερο ξεκούραση, παρά γυμναστική, τότε απλά ενέδωσε σε αυτό χωρίς καμία ενοχή. Άλλωστε, το νόημα των διακοπών είναι να επιστρέψεις νιώθοντας αναζωογονημένη και γεμάτη ενέργεια. Κι αν η ξεκούραση είναι ο τρόπος για να το πετύχεις, τότε απλά κάντο! Όσο για εκείνη τη βάφλα με πραλίνα και παγωτό; Την αξίζεις, όπως και να χει!