Τα τελευταία χρόνια η πρωτεΐνη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Μπορεί να θέλεις να χτίσεις μυική μάζα, να χάσεις μερικά κιλά, ή μπορεί απλά να έχεις ως στόχο μια πιο υγιεινή διατροφή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχεις ακούσει συμβουλές από γνωστούς, έχεις διαβάσει διάφορα άρθρα, αλλά έχεις δει και βίντεο, όλα γεμάτα περίεργες πληροφορίες για την πρωτεΐνη. Οι πληροφορίες που λαμβάνεις είναι τόσες πολλές που ίσως δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις την πραγματικότητα από τους μύθους. Για αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζεις μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν για το μακροθρεπτικό αυτό στοιχείο!

Μύθος 1: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι πάντα υγιεινές

Η αντίληψη ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι συνώνυμες με την καλή υγεία δεν είναι απολύτως ακριβής. Ενώ η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας, η υπερτονισμένη χρήση της σε βάρος άλλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στη διατροφή σου. Μία από τις κύριες ανησυχίες για την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης είναι ότι συχνά σημαίνει ότι απομακρύνεις άλλα υγιεινά στοιχεία από τη διατροφή σου, όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, για να κάνεις χώρο στην κοιλιά σου για περισσότερη πρωτεΐνη. Αν το κάνεις αυτό, μπορεί να υπολείπεσαι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για να λειτουργεί το σώμα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μπορεί επίσης να πιστεύεις ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες είναι αδύνατο να σε παχύνει. Κάτι που επίσης δεν ισχύει. Η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεις πάρα πολλές θερμίδες, όπως ακριβώς συμβαίνει με το λίπος και τους υδατάνθρακες, και αν οι θερμίδες αυτές δημιουργούν θερμιδικό πλεόνασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μύθος 2: Η πολλή πρωτεΐνη θα βλάψει τα νεφρά σου

Τα νεφρά σου παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απομάκρυνση των αποβλήτων, όπως η αμμωνία που σχετίζεται με τη διάσπαση της πρωτεΐνης, οπότε η κατανάλωση πρωτεΐνης πάνω από τις εκτιμώμενες ανάγκες επιβαρύνει περισσότερο τα νεφρά. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των νεφρών. Αν και αυτό ισχύει για τα άτομα που πάσχουν από μειωμένη νεφρική λειτουργία και θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να μειώσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, ιδίως από ζωικές πηγές, οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Για τα υγιή άτομα η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα νεφρά και επακόλουθο υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Ωστόσο, συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης νερού και υγρών για να βοηθηθούν τα νεφρά να αποβάλουν τα πρόσθετα απόβλητα από την επιπλέον πρωτεΐνη.

Μύθος 3: Πρέπει να καταναλώνεις πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση σου

Το αναβολικό παράθυρο είναι μια σύντομη περίοδος μετά την προπόνηση, κατά την οποία πιστεύεται ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι πιο αποτελεσματική για την αποκατάσταση των μυών. Μετά την άσκηση ο οργανισμός μας είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένος να επεξεργαστεί τα αμινοξέα από την πρωτεΐνη, αλλά δεν χρειάζεται να τρέξουμε κατευθείαν για να φάμε ένα πρωτεϊνικό γεύμα πριν καν κάνουμε ένα μπανάκι. Το σώμα μας μπορεί ακόμα να ανακάμψει μετά την προπόνηση μέσω της πρωτεΐνης και των άλλων θρεπτικών συστατικών που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί λοιπόν να ανησυχείς τόσο πολύ για το τι τρως αμέσως μετά την προπόνησή σου, εξέτασε τη διατροφή σου συνολικά και επικεντρώσου στο να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετή συνολική πρωτεΐνη, αλλά και πρωτεΐνη επαρκώς κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η οποία, ναι, μπορεί να καταναλωθεί μετά την προπόνηση, αν το θες.

Μύθος 4: Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι ελλιπείς

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι ελλιπείς. Ναι, μπορεί να λείπουν ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα μεμονωμένα, αλλά συνδυάζοντας μια ποικιλία πηγών πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, μπορούν εύκολα να αποκτήσουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων. Μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη υγεία.

Μύθος 5: Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι απαραίτητα

Χωρίς αμφιβολία, η σκόνη πρωτεΐνης είναι ένας εξαιρετικά βολικός τρόπος για να βάλεις περισσότερη πρωτεΐνη στη ζωή σου σε μια εύκολα απορροφήσιμη μορφή. Και υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των φυτικών πρωτεϊνών.

Ενώ οι σκόνες είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι ένας από αυτούς τους μύθους για την πρωτεΐνη ότι θα πρέπει να λειτουργούν ως υποκατάστατο των ολόκληρων τροφίμων, τόσο των ζωικών όσο και των φυτικών. Οι διαφορετικές πρωτεΐνες όχι μόνο παρέχουν στον οργανισμό μας διαφορετικό προφίλ αμινοξέων, αλλά η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και φυτών παρέχει επίσης στον οργανισμό απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που δεν θα πάρεις από μια σκόνη. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι θερμίδες σε πλήρη μορφή είναι πιο χορταστικές από τα υγρά. Αυτό σημαίνει ότι 200 θερμίδες από ένα στήθος κοτόπουλου θα σε χορτάσουν περισσότερο από ότι 200 θερμίδες από ένα ρόφημα πρωτεΐνης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερο συνολικό έλεγχο των θερμίδων.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρωτεΐνη από το τυρί ήταν εξίσου αποτελεσματική στη διέγερση της πρωτεϊνοσύνθεσης των μυών μετά την προπόνηση, όπως και μια σκόνη πρωτεΐνης με βάση το γάλα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι να μην βάζεις τις σκόνες ως την πρωταρχική σου πηγή. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε τες ως μέρος μιας συνολικής πρωτεϊνούχας, επαρκούς και ποικίλης διατροφής.