Αν σου έχει συμβεί να στριφογυρίζεις ακατάπαυστα στο κρεβάτι επειδή απολύθηκες ή χώρισες, τότε γνωρίζεις καλά πως ένας έντονος στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου. Αλλά ήξερες ότι υπάρχουν και μικροάγχη – ενοχλητικά, σχετικά ασήμαντα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά -, που μπορούν, επίσης, να καταστρέψουν τα γλυκά σου όνειρα; Γνωρίζοντας ποια είναι, μπορείς να τα αναγνωρίσεις και να τα αποτρέψεις.

1. Υπεραναλύεις συζητήσεις

Η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές, από συζήτηση με έναν συνάδελφο, μέχρι ανταλλαγή μηνυμάτων με έναν φίλο. Και είναι καλό όταν αυτές οι συναναστροφές πηγαίνουν καλά. Αλλά να που μερικές φορές συνέβη κάτι που σε προβλημάτισε, ενόχλησε ή ό,τι άλλο. Αυτό το «κάτι», λοιπόν, θα σου στερήσει τον ύπνο μερικές ώρες αργότερα, προσπαθώντας να υπεραναλύσεις κάθε κουβέντα που ειπώθηκε. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι να προγραμματίσεις «χρόνο ανησυχίας», περίπου 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Τότε θα αφιερώσεις χώρο και χρόνο, θα κλείσεις ηλεκτρονικές συσκευές και θα καταγράψεις ό,τι έχεις στο μυαλό σου.

Η καταγραφή σκέψεων θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και θα πάρει από το μυαλό σου την υπερβολική και αχρείαστη πίεση.

2. Χρησιμοποιείς αρνητικούς χαρακτηρισμούς

Όταν «κολλάς» στην κίνηση, αφήνεσαι στα αγαπημένα σου τραγούδια ή κορνάρεις και φωνάζεις, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη μέρα σου να πάει χαμένη από θετική ενέργεια και καλή διάθεση; Αν στείλεις ένα μέιλ με ορθογραφικό λάθος γελάς με τον εαυτό σου ή σε υποτιμάς όλη μέρα κάνοντας εσωτερικό διάλογο; Όλες οι παραπάνω στιγμές είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της καθημερινότητας που αυξάνουν το άγχος και μπορούν να σου κοστίσουν την ποιότητα του ύπνου σου αργότερα. Τώρα ξέρεις ότι την επόμενη φορά που θα σου συμβεί κάτι ανάλογο θα μπορούσες να δοκιμάσεις μία εναλλακτική σκέψη / εσωτερικό διάλογο και να απολαύσεις περισσότερο μία πιο θετική εκδοχή της κατάστασης.

3. Υπερ-προγραμματίζεις

Όταν βρίσκεσαι υπό πίεση και προσπαθείς να κάνεις μέσα σε μία μέρα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ένα ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα αποτελεί ακόμα ένα μικρο-άγχος που επηρεάζει αρνητικά υον ύπνο σου. Η «θεραπεία» κρύβεται στο να μάθεις να λες «όχι». Κάνε λιγότερα πράγματα και απόλαυσε τον χρόνο ενδιάμεσα, απλά για να πάρεις μία ανάσα… Δύσκολο έτσι;

4. Καθυστερείς

Μαζί με τον υπερ-προγραματισμό έρχονται και οι καθυστερήσεις. Αργείς συνέχεια να πας στα ραντεβού σου ή στα events που χρειάζεται να παραβρεθείς; Σκέψου απλά πώς χτυπά η καρδιά σου όταν τρέχεις να προλάβεις το λεωφορείο (και το χάνεις). Τελικά, καταλήγεις να είσαι αργοπορημέν@ σε όλα και αυτό το ντόμινο τελειώνει στον ύπνο σου. Θα βοηθήσει, ενδεχομένως, το να βάζεις υπενθυμίσεις μέσα στην ημέρα για όλα όσα έχεις να κάνεις και να είσαι πιο αυστηρ@ με το πρωινό ξύπνημα.

5. Έλλειψη οργάνωσης

Η έλλειψη οργάνωσης μπορεί, επίσης, να έχει αρνητκή επίδραση στον ύπνο σου. Εάν έχεις ένα ακατάστατο διαμέρισμα ή δεν έχεις ρουτίνα, είσαι πιο επιρρεπής στο άγχος. Σκέψου μόνο πώς νιώθεις όταν δεν μπορείς να βρεις τα κλειδιά σου. Εκτός, όμως, από το στρες μπορεί να ξεκινήσεις την αρνητική αυτοκριτική και να κατηγορείς τον εαυτό σου που τα έχασες. Να είσαι σίγουρ@ πως με αυτό θα ασχοληθείς και όταν ξαπλώσεις στο κρεβάτι, τη στιγμή που το μόνο που θέλεις είναι να κοιμηθείς. Παρατήρησε, λοιπόν, πως αντιδράς σε τέτοια μικροπράγματα και προσπάθησε να μην σου ασκείς έντονη αυτοκριτική. Τώρα, όσο για τα κλειδιά, θα μπορούσες να τα βάζεις στο ίδιο σημείο κάθε μέρα, τη στιγμή που επιστρέφεις σπίτι. Ενδεχομένως θα βοηθούσε να συμμαζεύεις το διαμέρισμα σου αμέσως μόλις επιστρέφεις, ώστε να αισθάνεσαι πιο χαλαρ@ και να ξεκινάς την επόμενη μέρα πιο οργανωμένα.