Μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας τα βήματα για μία βιώσιμη κΙ πιο πράσινη καθημερινότητα!

  • Κρατάμε πάντα τον καταψύκτη γεμάτο. Και αυτό γιατί μόνο έτσι κρατάει την ψύξη του καλύτερα και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια ώστε να κρατάει την ψύξη του σταθερή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ψυγείο. Σε ένα υπερβολικά φορτωμένο ψυγείο ο αέρας δεν κυκλοφορεί καλά με αποτέλεσμα να μην κατανέμεται η ψύξη στο εσωτερικό του ψυγείου σωστά.
  • Λέμε αντίο σε διαφανή μεμβράνη και αλουμινόχαρτο. Μπορεί να έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές όμως έχει έρθει προ πολλού η ώρα να περάσουμε σε πιο «πράσινους» τρόπους για να τυλίγουμε και να αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας. Η πιο ενδεδειγμένη λύση που μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας είναι τα κερομάντηλα. Φτιάχνονται από ύφασμα, κερί μέλισσας και φυτικά έλαια. Με τη θερμότητα των χεριών μας, τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε ώστε να κλείσουμε καλά ένα σκεύος ή να τυλίξουμε ό,τι θέλουμε. Μόλις κρυώσουν μένουν σταθερά. Πλένονται με κρύο νερό και χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.
  • Νύχτες συσκότισης, μέρες οικονομίας. Οι κουρτίνες συσκότισης, εκτός από πολύ βολικές, για όσους θέλουν να κοιμούνται στο απόλυτο σκοτάδι, βοηθούν ιδιαίτερα στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο σπίτι. Το καλοκαίρι, φυλακίζουν την θερμοκρασία έξω, και βοηθούν στην αποδοτικότητα των κλιματιστικών. Αντίστοιχα το χειμώνα, λειτουργούν σαν μόνωση ενάντια στις κρύες επιφάνειες των παραθύρων που επηρεάζουν την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού. Επίσης συγκρατούν τη ζέστη από τα θερμαντικά σώματα, εντός για περισσότερο.
  • Η αφηρημάδα κοστίζει. Πόσες φορές σας έχει τύχει, το μαγείρεμα να έχει τελειώσει προ πολλού και ο απορροφητήρας να καίει τσάμπα; Πέρα από την ενέργεια που ξοδεύεται άσκοπα, ο απορροφητήρας απορροφά εκτός από τις οσμές και την θερμότητα, γεγονός που το επηρεάζει τη θερμοκρασία της κουζίνας το χειμώνα. Πόσες φορές πάλι, για να βράσετε μια μικρότερη ποσότητα μακαρονιών δεν βράζετε τελικά μια ολόκληρη κατσαρόλα νερό ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεστε πολύ λιγότερο. Μετρώντας το νερό που θα χρειαστούμε και επιλέγοντας το κατάλληλο σκεύος μειώνουμε σημαντικά την ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να επιλέγουμε πάντα σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες. Αν η βάση τους είναι 1-2 εκ. μικρότερη μπορεί να σπαταλάμε έως και 20% περισσότερη ενέργεια.
  • Διακόπτες εξοικονόμησης ενέργειας. Ο βασικότερος ίσως λόγος που καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από ό,τι πραγματικά χρειάζόμαστε είναι επειδή πολύ συχνά ξεχνάμε τα φώτα ανοιχτά. Πηγαίνουμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο και διαπιστώνουμε ώρα μετά πως έχουμε ξεχάση τον διακόπτη ανοιχτό. Τη λύση μπορούμε να βρούμε χρησιμοποιοώντας ένα διακόπτη εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτός τοποθετείται στη θέση ενός απλούς διακόπτη, ανάβει χειροκίνητα όμως διαθέτει αισθητήρα κίνησης. Όταν δεν ανιχνεύσει κίνηγση για περισσότερο από 10 λεπτά μέσα στο δωμάτιο, τότε σβήνει αυτόματα το φως του δωματίου. Η τοποθέτησή τους είναι απλή και αποτελούν ιδανική επιλογή για τα παιδικά δωμάτια, σκάλες και χώρους εισόδου.