Από τις αγαπημένες ασχολίες όλων μας νομίζω όταν ήμασταν μικροί ήταν οι βόλτες με τα ποδήλατα, οι οποίες όσες γρατζουνιές και να μας χάριζαν δεν ήταν αρκετές για να μας κρατήσουν μακριά τους. Μεγαλώνοντας η συνήθεια αυτή φαίνεται να μένει στο παρελθόν για τους περισσότερους, παρ’ όλο που το ποδήλατο είναι πολύ καλή εναλλακτική του αυτοκινήτου, καθώς κάνει καλό στο περιβάλλον, είναι πιο οικονομικό και μπορείς να γλιτώσεις και αρκετή από την κίνηση στους δρόμους.

Ωστόσο, αν οι λόγοι αυτοί δεν είναι αρκετοί για να σε κάνουν να το εντάξεις στη ζωή σου, ίσως πρέπει να μάθεις και μερικά από τα οφέλη που έχει η ποδηλασία στο σώμα σου.

Σύμφωνα με μια έρευνα η άσκηση σε στατικό ποδήλατο είναι συνδεδεμένη με τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, της σύστασης του σώματος μας και της αεροβικής μας χωρητικότητας. Ενώ σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, η ποδηλασία μειώνει το ρίσκο της καρδιαγγειακής νόσου και βοηθάει τα άτομα με διαβήτη να ζήσουν περισσότερο.

Αν καταφέρεις να αποφύγεις και τις πτώσεις, είναι η ιδανική αερόβια άσκηση και για τις αρθρώσεις σου, καθώς δεν πιέζεις τα γόνατα σου, τους γοφούς σου ή τους αστραγάλους σου, εν αντιθέσει με το τρέξιμο. Και όχι μόνο δεν τα επιβαρύνεις αλλά σύμφωνα με έρευνα, η οποία εξέτασε άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία με οστεροαρθρίτιδα στο γόνατο, το ποδήλατο βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα.

Επιλέγοντας να το εντάξεις στη ζωή σου μαζί με όλα τα θετικά που θα σου προσφέρει, ίσως έρθεις αντιμέτωπη και με κάποιες περίεργες και όχι τόσο ευχάριστες καταστάσεις, τις οποίες όμως δεν θα πρέπει να αφήσεις να σταθούν εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και την ποδηλασία, αλλά πρέπει απλά να μάθεις να τις αντιμετωπίζεις.

Σύγκαμα

Η τριβή σε συνδυασμό με την υγρασία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος. Οι περιοχές του σώματος σου που μπορεί να το συναντήσεις όταν κάνεις ποδήλατο, είναι εκείνες με την περισσότερη υγρασία, όπως η βουβωνική, πάνω από τον μηρό δηλαδή, ή κάτω από τα χέρια.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το εσώρουχο που φοράς. Τα ποδηλατικά ρούχα είναι σχεδιασμένα για να έχουν ένα αφρώδες υλικό στον καβάλο, ώστε να αποφεύγεται η χρήση εσώρουχου και ο κίνδυνος συγκάματος, κρατώντας τα οπίσθια και τα γεννητικά σου όργανα προστατευμένα.

Είναι σημαντικό να πλένεις καλά τα ποδηλατικά σου ρούχα μετά τη χρήση με καυτό νερό, αλλά ακόμα και να αλλάζεις που και που τη θέση σου πάνω στο ποδήλατο, να πας πιο μπροστά ή πιο πίσω στη σέλα, να μετατοπίσεις λίγο το βάρος του σώματος σου, αλλά και να σηκωθείς λιγάκι από τη σέλα.

Πληγές από τη σέλα

Αν το σύγκαμα συμβαίνει ξανά και ξανά ίσως τότε να δημιουργηθούν πληγές ή πρηξίματα στα σημεία αυτά, όπως στα οπίσθια ή τα πόδια σου στο σημείο που ακουμπούν τη σέλα, ή το τελείωμα του σορτς σου. Μπορούν να δημιουργηθούν μόνο και μόνο από την τριβή αλλά όταν μπαίνει και ο ιδρώτας στο παιχνίδι ο οποίος παγιδεύεται στους θύλακες των τριχών, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μικρές εστίες που μοιάζουν με σπυράκια έως μεγαλύτερες που μπορεί να είναι επώδυνες και σε οποιαδήποτε μορφή – στην περίπτωση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζονται για να μη διογκωθεί το πρόβλημα.

Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί το σορτς με αφρώδες υλικό να σε βοηθήσει, αλλά ακόμα και η χρήση κρέμας σαμουά, η οποία μειώνει το τρίψιμο και την τριβή, πριν από μεγάλες βόλτες ή πριν από βόλτα μια ζεστή μέρα. Αν πάλι προνόησες και εμφανίστηκαν πληγές βάλε το συντομότερο δυνατόν κρέμα πρώτων βοηθειών. Αν οι πληγές είναι πολύ μεγάλες τότε μερικές μέρες μακριά από το ποδήλατο είναι απαραίτητες μέχρι να επουλωθούν.

Μούδιασμα εκεί κάτω

Ειδικά αν περνάς πολλή ώρα πάνω στο ποδήλατο, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσεις μούδιασμα στα γεννητικά σου όργανα και μάλιστα αποτελεί μηχανισμό του σώματος σου και παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες. Μια έρευνα ανακάλυψε ότι η ποδηλασία αυξάνει τον κίνδυνο μικροτραυματισμών στα γεννητικά όργανα των γυναικών, καθώς αυξάνεται η πίεση στο περίνεο, πράγμα που όχι μόνο ενισχύει το μούδιασμα αλλά επηρεάζει και τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες είναι ασφαλείς, καθώς σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, η ποδηλασία μπορεί να επιφέρει στυτική δυσλειτουργία.

Ξέρεις τι μπορεί να βοηθήσει. Μα φυσικά ο σωστός ρουχισμός, η συχνή εναλλαγή στάσης του σώματος και τα συχνά διαλείμματα.

Φαγούρα

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να το συναντήσεις και σε άλλα αθλήματα. Όταν ξεκινάς το ζέσταμα, αισθάνεσαι αυξημένη ροή αίματος σε όλο το σώμα, αλλά ειδικά στα πόδια. Καθώς τα τριχοειδή αγγεία διαστέλλονται και περισσότερο αίμα κατευθύνεται στους μυς σου, μπορεί να πυροδοτήσει τα νεύρα. Έτσι, αν και μπορεί να αισθάνεσαι κάτι σαν φαγούρα, αυτό που πραγματικά βιώνεις είναι μια νευρική αντίδραση.

Αυτό ευτυχώς, όσο περισσότερο ασκείσαι τόσο πιο συχνά θα σου συμβαίνει, μέχρι που θα σταματήσει εντελώς. Η προετοιμασία του καρδιαγγειακού σου συστήματος μέσω της τακτικής άσκησης σημαίνει ότι θα βελτιστοποιήσεις τη ροή του αίματος και τη ρύθμιση των νεύρων.