Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη μελατονίνη; Σίγουρα σκέφτεσαι ότι είναι ένα χημικό σκεύασμα το οποίο σου είναι απαραίτητο για να κοιμηθείς γρήγορα, πολύ και ποιοτικά. Αν έχει υπάρξει περίοδος της ζωής σου όπου είχες «τσακωθεί» με τον ύπνο, σίγουρα προμηθεύτηκες από το φαρμακείο ένα κουτάκι με χάπια. Ο φαρμακοποιός σού υποσχέθηκε ότι θα σε βοηθήσει με το πρόβλημα σου, και από το πρώτο κιόλας βράδυ είσαι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα του.

Καθώς η μελατονίνη είναι πλέον σε κάθε σπίτι, πρέπει να απομυθοποιήσουμε μερικά πράγματα που φτάνουν στα αυτιά μας σχετικά με το χημικό αυτό συστατικό.

Η μελατονίνη είναι συμπλήρωμα ύπνου

Έχει χτιστεί η πεποίθηση ότι η μελατονίνη είναι συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει τον ύπνο. Η πραγματικότητα είναι ότι η μελατονίνη είναι ορμόνη η οποία παράγεται φυσικά στο σώμα μας. Μάλιστα σε πολλές χώρες η μελατονίνη δεν διαφημίζεται και απαιτείται ιατρική συνταγή για την χορήγηση της, ενώ η χορήγηση γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα.

Η μελατονίνη βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Γνωρίζεις ότι η μελατονίνη βοηθάει τον ύπνο σου. Γνωρίζεις όμως με ποιον τρόπο; Σηματοδοτεί στο σώμα σου ότι είναι ώρα για ύπνο, για αυτό και ίσως νομίζεις ότι θα βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου σου. Αλλά στην πραγματικότητα, η μελατονίνη είναι κατάλληλη για να επαναφέρει προσωρινά το πρόγραμμα ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού σου. Δηλαδή με απλά λόγια, θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα. Από την άλλη, τα στοιχεία ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου για μεγαλύτερες χρονικές περιόδου, είναι περιορισμένα.

Είναι ασφαλές να την καταναλώσεις σε μεγάλες ποσότητες

Τη στιγμή που η απογοήτευση της αϋπνίας σε έχει κατακλύσει, είναι εύκολο να σκεφτείς να αυξήσεις την ποσότητα που καταναλώνεις. Ωστόσο η μελατονίνη πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι περισσότερα από 0,5-1 mg ενδείκνυνται για προβλήματα ύπνου. Η λήψη μελατονίνης, ιδιαίτερα σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να συνδεθεί με ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως εφιάλτες, ταραχή και πονοκέφαλος.

Η μελατονίνη δεν έχει παρενέργειες

Όπως μόλις αναφέραμε, η υπερβολική κατανάλωση μελατονίνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, όπως και ζάλη και ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη υψηλών δόσεων με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποβάλλει τις αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Οπότε καταλαβαίνεις πως επειδή η μελατονίνη παράγεται φυσικά από το σώμα μας δεν σημαίνει ότι έρχεται χωρίς παρενέργειες όταν καταναλώνεται εξωγενώς ως βοήθημα ύπνου.