Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας – μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα δεν διαθέτει επαρκή υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω της αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Η ποσότητα του σιδήρου στο ανθρώπινο σώμα ενός ενηλίκου είναι συνήθως περίπου 50 mg / kg στους άνδρες και 40 mg / kg στις γυναίκες. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να σας αφήσει κουρασμένους και με αίσθημα δύσπνοιας.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη σιδήρου, σίγουρα θα έχεις κάποιες απορίες και σήμερα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο βασικές.

Σιδηροπενική αναιμία: Ποια συμπτώματα θα με ανησυχήσουν;

Αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια που να περνά απαρατήρητη. Αλλά καθώς το σώμα γίνεται πιο ανεπαρκές σε σίδηρο και η αναιμία επιδεινώνεται, τα σημεία και τα συμπτώματα εντείνονται.

Τα συμπτώματα της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εξαιρετική κούραση
 • Αδυναμία
 • Χλωμό δέρμα
 • Πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό παλμό ή δύσπνοια
 • Πονοκέφαλο, ζάλη ή ζαλάδα
 • Κρύα χέρια και πόδια
 • Φλεγμονή ή πόνος στη γλώσσα
 • Εύθραυστα νύχια
 • Ασυνήθιστη λαχτάρα για μη θρεπτικές ουσίες, όπως πάγο, χώμα ή άμυλο
 • Κακή όρεξη, ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά με σιδηροπενική αναιμία

Ποιες αιτίες μπορεί να με οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι το μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του και επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα.

Εάν δεν καταναλώνετε αρκετό σίδηρο ή εάν χάνετε πάρα πολύ σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη και τελικά θα αναπτυχθεί αναιμία από έλλειψη σιδήρου.

Οι αιτίες της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια αίματος. Το αίμα περιέχει σίδηρο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι, εάν χάνετε αίμα, χάνετε και σίδηρο. Οι γυναίκες με βαριές περιόδους διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου επειδή χάνουν αίμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Η αργή, χρόνια απώλεια αίματος μέσα στο σώμα – όπως από πεπτικό έλκος, διαφραγματοκήλη, πολύποδα του παχέος εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου – μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Γαστρεντερική αιμορραγία μπορεί να προκύψει από την τακτική χρήση ορισμένων παυσίπονων χωρίς συνταγή, ειδικά της ασπιρίνης.
 • Έλλειψη σιδήρου στη διατροφή σας. Το σώμα σας λαμβάνει τακτικά σίδηρο από τις τροφές που τρώτε. Εάν καταναλώνετε πολύ λίγο σίδηρο, με την πάροδο του χρόνου το σώμα σας μπορεί να έχει έλλειψη σιδήρου. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε σίδηρο περιλαμβάνουν το κρέας, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Για τη σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη, τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται επίσης σίδηρο από τη διατροφή τους.
 • Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου. Ο σίδηρος από τα τρόφιμα απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος στο λεπτό έντερο. Μια εντερική διαταραχή, όπως η κοιλιοκάκη, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Εάν μέρος του λεπτού εντέρου σας έχει παρακαμφθεί ή αφαιρεθεί χειρουργικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απορροφάτε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
 • Εγκυμοσύνη. Χωρίς συμπλήρωμα σιδήρου, η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται σε πολλές έγκυες γυναίκες επειδή τα αποθέματά τους σε σίδηρο πρέπει να εξυπηρετούν τον δικό τους αυξημένο όγκο αίματος καθώς και να αποτελούν πηγή αιμοσφαιρίνης για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Πότε διατρέχω αυξημένο κίνδυνο;

Αυτές οι ομάδες ανθρώπων μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας:

 • Γυναίκες. Επειδή οι γυναίκες χάνουν αίμα κατά την έμμηνο ρύση, οι γυναίκες γενικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου.
 • Βρέφη και παιδιά. Τα βρέφη, ειδικά εκείνα που γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος ή γεννήθηκαν πρόωρα, που δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα γάλακτος που ακολουθούν μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου. Τα παιδιά χρειάζονται επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Εάν το παιδί σας δεν έχει μια υγιεινή, με ποικιλία διατροφή, μπορεί να διατρέχει κίνδυνο αναιμίας.
 • Χορτοφάγοι. Τα άτομα που δεν τρώνε κρέας μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας εάν δεν τρώνε άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
 • Συχνοί αιμοδότες. Τα άτομα που δίνουν συνήθως αίμα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς η αιμοδοσία μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη που σχετίζεται με την αιμοδοσία μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο. Εάν σας λένε ότι δεν μπορείτε να δώσετε αίμα λόγω χαμηλής αιμοσφαιρίνης, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να ανησυχείτε.

Πότε χρειάζεται να δω γιατρό;

Εάν εσείς ή το παιδί σας αναπτύξετε σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν σιδηροπενική αναιμία, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας. Η σιδηροπενική αναιμία δεν είναι κάτι για αυτοδιάγνωση ή θεραπεία. Επισκεφτείτε λοιπόν το γιατρό σας για διάγνωση αντί να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου μόνοι σας. Η υπερφόρτωση του σώματος με σίδηρο μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.