Πρόσφατα εκπλήρωσα ένα ταξιδιωτικό μου όνειρο: να βρεθώ στα άγρια τοπία της Ισλανδίας, να δω το Βόρειο Σέλας με τα ίδια μου τα μάτια και να βουτήξω στα ιαματικά νερά της Blue Lagoon. Εκεί έξω πιθανά να βρεις αρκετά ταξιδιωτικά αφιερώματα για τον προορισμό των ξωτικών. Όμως, εδώ θα μοιραστώ τους beauty θησαυρούς που μου αποκάλυψαν οι πιο βορινές συντεταγμένες που έχω επισκεφθεί μέχρι στιγμής.

Ξεκινάω με την Blue Lagoon, μιας και το 2012 βαφτίστηκε από το National Geographic ως θαύμα του κόσμου. Αυτό, όχι για την ομορφιά των γαλακτερών τιρκουάζ νερών της που διασχίζουν το σεληνιακό τοπίο λάβας, αλλά για το ιαματικό της νερό. Πλούσιο σε μικροάλγη, πυρίτιο (silica) και άλλα μέταλλα, αυτό το νερό έρχεται την επιφάνεια μέσα από γεωθερμικά πηγάδια βάθους 2000 μέτρων για να αλληλεπιδράσει με το αρκτικό περιβάλλον της Ισλανδίας και να μετατραπεί σε βιοενεργό. Το χρώμα του οφείλεται στο πυρίτιο και τον τρόπο που αντανακλά το φως, ενώ η θερμοκρασία του αγγίζει τους 240°C υπόγεια και τους 38°C στον χώρο του σπα.

Οι beauty ανακαλύψεις της Ισλανδίας που θα σε ενθουσιάσουν

Αν θέλεις να την επισκεφθείς, φρόντισε να έχεις κλείσει το εισιτήριό σου μαζί με το αεροπορικό για το Ρέικιαβικ. Δεν κάνω πλάκα, η ζήτηση που έχει αυτό το μέρος και η επισκεψιμότητα είναι απίστευτες! Ακόμα όμως και αν δεν σου αρέσουν τα πλήθη, σου συστήνω να μην χάσεις αυτή την εμπειρία. Τα αποδυτήρια και όλες οι εγκαταστάσεις είναι σε άριστη και πολύ καθαρή κατάσταση. Η οργάνωση του χώρου είναι άψογη, με πολύ προσωπικό και με ειδικά βραχιολάκια εισόδου που σου επιτρέπουν να χρεώσεις ό,τι θες χωρίς να κουβαλάς μαζί σου πορτοφόλι (hello αφού είσαι με το μαγιώ μέσα στα νερά).

Οι beauty ανακαλύψεις της Ισλανδίας που θα σε ενθουσιάσουν

Αν πας, μην χάσεις το χαμάμ που είναι σε μορφή σπηλιάς και μπαίνεις μέσα του σαν σωστό τρολ. Είναι το πιο δυνατό χαμάμ που έχω μπει μέχρι στιγμής (και φαντάσου έχω πάει και Μαρόκο που φημίζεται για τα χαμάμ). Επίσης, η σάουνα με την τζαμαρία που “επιβλέπει” τις εγκαταστάσεις, άλλο ένα highlight του χώρου. Όταν πας να προσέξεις τα μαλλιά σου. Η υψηλή περιεκτικότητα του ιαματικού νερού σε μέταλλα, τα αφήνει ξηρά και άγρια. Θα σου έλεγα να τα μαζέψεις σε κότσο, όμως ούτε αυτό είναι αρκετό, αφού σίγουρα σε κάποιον καταρράκτη νερού ή στο χαμάμ θα γίνουν μούσκεμα. Η λύση γι’αυτό, είναι να τα καλύψεις με conditioner που θα τα προστατέψει από το νερό σαν μία μεμβράνη ενυδάτωσης.

Conditioner και σαμπουάν θα βρεις από τα δικά τους σε αφθονία μέσα στα ντους. Μάθε λοιπόν, ότι το σαμπουάν της Blue Lagoon Skincare, έχει ανακηρυχθεί από τη Vogue ως ένα από τα κορυφαία 14 της κατηγορίας του!

Οι beauty ανακαλύψεις της Ισλανδίας που θα σε ενθουσιάσουν

Κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι η λευκή μάσκα από πάστα πυριτίου που θα σου δώσουν για να χρησιμοποιήσεις, είναι εντελώς φυσική και χρησιμοποιείται μαζί με το ιαματικό νερό για την θεραπεία της ψωρίασης.

Αν αγαπάς τα ιαματικά νερά όπως εγώ, αξίζει να περπατήσεις περίπου 45′ σε ένα μαγικό ορεινό τοπίο για να βρεις το “ελεύθερο” ιαματικό ποτάμι του Ölfus. Εκεί δεν πληρώνεις είσοδο, όμως υπάρχει μία μικρή οργάνωση με ξύλινες εξέδρες, σκαλάκια, παγκάκια και κρεμάστρες ρούχων που διευκολύνουν την είσοδο των επισκεπτών στα πολύ ζεστά ιαματικά ποταμίσια νερά. Αυτός ο συνδυασμός hiking και ιαματικού μπάνιου, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου σαν τουρίστας στην Ισλανδία. Απλά να σου πω ότι στον γυρισμό θα αισθάνεσαι αρκετά κιλά ελαφρύτερ@.

Οι beauty ανακαλύψεις της Ισλανδίας που θα σε ενθουσιάσουν

Άλλη μία ανακάλυψη για την οποία είμαι πολύ περήφανη, είναι τα απίστευτα gadgetάκια για λιβάνισμα της Hrauney. Πρόκειται για μία Ισλανδική εταιρεία που φτιάχνει κύβους από Ισλανδική λάβα για να καις λιβάνι μέσα τους με ένα μοναδικό οπτικό εφέ. Η ίδια εταιρεία διαθέτει και κώνους λιβανιού που καίγονται χωρίς καρβουνάκι. Ιδιοφυές!

Αν θες το Βόρειο Σέλας σε αρωματικό κερί, ψάξε για το Nordlys της Skandinavisk. Αλλιώς απόλαυσε τη σκανδιναβική αισθητική, παρέα με ό,τι πιο βιώσιμο και vegan υπάρχει σε αρωματικό χώρου και προσωπική φροντίδα. Θα βρεις μέχρι και refill για τα κεριά τους.

Για μία ολοκληρωμένη σπα εμπειρία στο σπίτι και όταν θα οραματίζεσαι αυτό το ταξίδι, σου προτείνω τα βραβευμένα άλατα μπάνιου Bath Salt María από την Spa of Iceland που είναι αρωματισμένα με λουίζα και βανίλια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γης στην Ισλανδία καλύπτεται από Icelandic Moss, που οι ντόπιοι ονομάζουν fjallagrös, και παρά το όνομα που δηλώνει ότι είναι βρύα, στην πραγματικότητα πρόκειται για λειχήνες. Οι ισλανδικοί λειχήνες λοιπόν, είναι μία συμβίωση από άλγη και μύκητες με εξαιρετικές ιδιότητες. Οι αντιβακτηριακές, αντισηπτικές, αντιγλεφμονώδεις, ενυδατικές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες το καθιστούν ισχυρό δραστικό συστατικό για καλλυντικά. Και υπόσχομαι ότι θα αφιερώσω ένα άλλο άρθρο για τα προϊόντα που περιέχουν Icelandic Moss. Fun fact ότι χρειάζονται 70 χρόνια να δημιουργηθούν αν τα κόψεις ή χαλάσεις, γι’ αυτό και προστατεύονται.

Άσχετο, αλλά ήξερες ότι:

  1. Η Ισλανδία έχει ένα από τα καλύτερα νερά βρύσης παγκοσμίως. Όταν πιεις από οποιαδήποτε βρύση, πίνεις νερό καλύτερο από το Evian!
  2. Το φαγητό και οι μετακινήσεις είναι από τις πιο ακριβές της Ευρώπης. Γενικά θέλει προσοχή στα έξοδα.
  3. Η χώρα βασίζεται 100% στην πράσινη ενέργεια της γεωθερμίας της.
  4. Υπάρχουν 130 ηφαιστειακοί κρατήρες σε αυτή την χώρα με 30 από αυτούς ενεργούς… Ζωντανό ηφαίστειο!