Η Καστοριά είναι ένας πλούσιος τόπος. Διαθέτει δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες, μια λίμνη ξακουστή και πολλά χωριά που συνθέτουν το ορεινό ψηφιδωτό της.

Νόστιμο

Το Νόστιμο είναι ένα χωριουδάκι που απέχει 27 χλμ από την Καστοριά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το απολιθωμένο δάσος του. Είναι ένα δάσος με ιστορία περίπου 20 εκατομμυρίων χρόνων.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν και ενεργά ηφαίστεια και τα υλικά που εκσφενδονίζονταν από αυτά, προκαλούσαν την απολίθωση ζώων ή φυτών. Έτσι, όταν περίπου στα μέσα του 20ου αιώνα ξεκίνησαν ανασκαφές, ανακαλύφθηκαν πολύτιμα ευρήματα παλαιοπανίδας και παλαιοχλωρίδας.

Αυτά, μπορείτε να τα δείτε από κοντά στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Νόστιμου.

Νεστόριο

Το δημοφιλές Νεστόριο, λόγω του river party, είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της Καστοριάς.

Θεωρείται για πολλούς κωμόπολη και όχι χωριό, που είναι χτισμένη στους πρόποδες του Γράμμου και σε υψόμετρο 890 μ.  Αξιοθέατα στο Νεστόριο είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών (τρίκλιτη βασιλική) και η Κοίμηση της Θεοτόκου, που είναι η παλαιότερη εκκλησία του οικισμού.

Επιπλέον, από την περιοχή του Νεστορίου περνά παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6.

Κλεισούρα

Άλλο ένα γραφικό ορεινό χωριό της Καστοριάς που αξίζει την επίσκεψή σας είναι η Κλεισούρα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.173μ. Βρίσκεται 34 χλμ ανατολικά της Καστοριάς και είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά την κατοχή.

Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Μονή της Παναγίας, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Είναι χώρος ιστορικής σημασίας, καθώς αποτέλεσε κρησφύγετο κατά την εποχή της Επανάστασης του 1821 και του Μακεδονικού Αγώνα.

Σιδηροχώρι

Το Σιδιροχώρι είναι ένα ακόμη χωριό της Καστοριάς, στα 1.060 μέτρα, το οποίο προσφέρει την πιο όμορφη θέα προς την Καστοριά και τη λίμνη.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι ο ιερός μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου, που είναι τρίκλιτη βασιλική του 1813, και έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: Diakopes.gr