Αισθάνεσαι σιγουριά ότι μπορείς να ανταποκριθείς σε προκλήσεις και συγκεκριμένες δουλειές ή/και απαιτήσεις; Αυτό είναι η αυτοπεποίθηση, μία ικανότητα, ένας «μυς» που μπορεί να ενδυναμωθεί με την εξάσκηση. Η Tiwalola Ogunlesi, coach αυτοπεποίηθησης και συγγραφέας μοιράζεται τρεις συμβουλές για περισσότερη αυτοπεποίθηση. Κρατάμε σημειώσεις, λοιπόν.

Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;

Όπως λέει η Ogunlesi, η απλή αναγνώριση των καλύτερων δεξιοτήτων ή των ισχυρότερων ιδιοτήτων σου μπορεί να «ενδυναμώσει τα λόγια και τα “πολεμοφόδια” σου ενάντια στην αρνητικότητα». Σκέψου στιγμές που ήσουν περήφαν@ για τον εαυτό σου. Ποιες δυνάμεις έδειξες εκείνες τις στιγμές; Σκέψου το πτυχίο σου, αν έχεις, ή την πρώτη σου δουλειά. Ποιες δυνάμεις έδειξες; Δημιούργησε μια λίστα με όλα τα διαφορετικά δυνατά σου σημεία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα γιατί το θεμέλιο της αυτοπεποίθησης είναι να γνωρίζεις ποιες δυνάμεις έχεις μέσα σου.

Γνώρισε τι είναι αυτό που σε παθιάζει

Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αλλάξεις τη νοοτροπία σου και να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. «Τι βάζει φωτιά στην καρδιά σου; Τι σου δίνει ενέργεια; Τι σε θυμώνει τόσο πολύ που θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτό; Γιατί όταν ξέρεις τι σε παθιάζει και ξέρεις τι πραγματικά έχει σημασία για σένα, δημιουργείς κάτι που λέγεται κύκλος της εξουσίας σου», λέει η coach. «Ο κύκλος της εξουσίας σου είναι εκεί όπου συναντώνται οι δυνάμεις, τα πάθη και οι αξίες σου».

Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη για περισσότερη αυτοπεποίθηση

Μια στάση ευγνωμοσύνης θα σε πάει πολύ μακριά. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που κοιτάζουν πίσω τη ζωή τους με μια αίσθηση ολοκλήρωσης, νιώθουν πιο σίγουροι και αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Έτσι μπορείς κάθε μέρα, να γράφεις τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Και αυτό αρχίζει, επίσης, να προγραμματίζει το μυαλό σου με θετικότητα.

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις εκείνο το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης που σκέφτεσαι εδώ και καιρό.