Όλες οι σχέσεις επωφελούνται από τα όρια τα οποία τίθενται. Αυτό ισχύει περισσότερο στις ανοιχτές σχέσεις. Ακόμα και αν έχεις βρεθεί ξανά σε μια ανοιχτή σχέση η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε η ύπαρξη κάποιων κανόνων μπορεί να βοηθήσει να παραμείνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι της ευχαριστημένοι.

Οι ανοιχτές σχέσεις εμπίπτουν στην ομπρέλα της ηθικής συναινετικής πολυγαμίας. Πρόκειται για ένα είδος σχέσης όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν την ελευθερία να βγαίνουν ραντεβού ή να κάνουν σεξ με άλλους ανθρώπους, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση τους ως προτεραιότητα. Με απλά λόγια, μια ανοιχτή σχέση είναι μια σχέση στην οποία οι σύντροφοι συμφωνούν να δεσμευτούν ο ένας στον άλλον, αλλά αυτή η δέσμευση δεν απαιτεί μονογαμία. Το να είσαι σε μια ανοιχτή σχέση σημαίνει ότι δεν είσαι μονογαμικός, ωστόσο οι ακριβείς παράμετροι για το τι επιτρέπεται ή όχι εξαρτάται απόλυτα από εσένα και τ@ σύντροφό σου, γι’ αυτό και η αμοιβαία συμφωνία για τους κανόνες της ανοιχτής σχέσης είναι ζωτικής σημασίας.

Μπορεί να σου φαίνεται απίστευτο ότι μερικοί άνθρωποι μπαίνουν σε μια ανοιχτή σχέση. Ωστόσο το 1/4 των Αμερικανών ενηλίκων είναι πρόθυμοι να μπουν σε ανοιχτή σχέση, σύμφωνα με μια έρευνα, και μάλιστα το 1/5 έχει ήδη υπάρξει σε μια τέτοια σχέση.

Η ανοιχτή σχέση δεν θα έπρεπε να γίνεται με στόχο να διορθώσεις μια σχέση που τελειώνει. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθεις απόλυτα άνετα με την ιδέα της ανοιχτής σχέσης και να μην το κάνεις μόνο και μόνο για να ευχαριστήσεις τ@ σύντροφό σου. Και φυσικά οι σχέσεις αυτές δεν είναι για όλους και μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι τρεις κανόνες της ανοιχτής σχέσης

Παρόλο που δεν υπάρχει ένα πρότυπο για τις ανοιχτές σχέσεις, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέλω των ατόμων, πρέπει να υπάρχουν τρεις κοινοί κανόνες σε τέτοιες σχέσεις:

  1. Κανόνες χρόνου: Περιλαμβάνουν κανόνες σχετικά με το πόσο χρόνο περνάει το ζευγάρι μαζί, καθώς και με άλλους συντρόφους.
  2. Κανόνες ανθρώπων: Αυτοί περιλαμβάνουν κανόνες για το ποιους άλλους ανθρώπους επιλέγετε, είτε αυτό αφορά πιθανούς νέους συντρόφους είτε ποιος μαθαίνει για την κατάσταση της σχέσης.
  3. Κανόνες ασφαλείας: Αυτοί περιλαμβάνουν κανόνες σχετικά με τις τακτικές εξετάσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και τη χρήση προστασίας.

Αυτοί είναι οι κανόνες που θα πρέπει να ορίσετε, ενώ παρακάτω σου έχουμε τρεις πιο γενικούς κανόνες, που θα κάνουν τη σχέση να κυλήσει πιο ομαλά.

Ορίστε συναισθηματικά όρια

Τα συναισθηματικά όρια σε μια ανοιχτή σχέση μπορεί να αφορούν το ποιοι τύποι επιπλέον σχέσεων ή ανθρώπων είναι εντάξει και ποιοι είναι εκτός ορίων. Μια ανοιχτή σχέση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε ανοιχτοί σε όλους. Εσύ και ο/η σύντροφος σου θα πρέπει να συμφωνήσετε με ποιον επιτρέπεται να είστε μαζί εκτός της σχέσης και ποια είδη συναισθηματικής οικειότητας είναι αποδεκτά.

Νιώθεις άνετα με το άλλο άτομο να βγαίνει ραντεβού και το αντίστροφο; Θα είστε και οι δύο ελεύθεροι να βλέπετε ένα άλλο άτομο σε συνεχή βάση ή είναι αποδεκτά μόνο τα one night stands; Πρέπει να είναι άγνωστος ή είναι εντάξει αν οι σεξουαλικοί σύντροφοι είναι μέρος του κοινωνικού σας κύκλου;

Ως εκ τούτου, θα πρέπει επίσης να συζητήσετε αν είστε εντάξει να γνωρίζουν οι φίλοι και η οικογένεια σας ότι η σχέση σας είναι ανοιχτή. Να θυμάσαι πως δεν θα δεχτούν όλοι τον ανοιχτό γάμο ή τη σχέση σας, οπότε ίσως θελήσετε να το κρατήσετε ανάμεσα σε εσάς τους δύο!

Ορίστε σωματικά όρια

Είναι επίσης σημαντικό να θέσετε κανόνες σχετικά με τα επίπεδα σωματικής οικειότητας στα οποία αισθάνεστε άνετα να εμπλακείτε με άλλους ανθρώπους. Συζητήστε αν όλα τα είδη σεξ είναι εντάξει ή αν ορισμένες σεξουαλικές πράξεις είναι εκτός ορίων. Δεν αρέσει σε όλους να συζητούν για τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά από σεβασμό προς τ@ σύντροφό σου, είναι σημαντικό να επιλέξεις την ειλικρινή επικοινωνία, για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις. Αν πρόκειται να εμπλακείτε σε πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις πρακτικές ασφαλούς σεξ και τη συχνότητα των εξετάσεων σας.

Επικοινωνήστε

Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σχέση, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντική σε μια ανοιχτή σχέση, που ακόμη απαιτεί ένα επίπεδο αυτογνωσίας και αυτοαγάπης. Το να είσαι σε μια επιτυχημένη ανοιχτή σχέση έχει να κάνει με την υγιή επικοινωνία, αλλά δεν μπορείς να επικοινωνήσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου με τ@ σύντροφό σου αν δεν έχεις επίγνωση του ποιες είναι αυτές.

Οι στόχοι και τα όρια του καθενός σας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και λόγω της δυναμικής μιας ανοιχτής σχέσης, δεν μπορείς να προβλέψεις ποιες καταστάσεις ή συναισθήματα μπορεί να προκύψουν. Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με το τι πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι και στη συνέχεια πρέπει να είσαι ειλικρινής με τ@ σύντροφό σου σχετικά με αυτό, αν πρόκειται να λειτουργήσει.

Ο σεβασμός είναι, επίσης, απίστευτα σημαντικός. Και πρέπει να είσαι πρόθυμη να χάσεις αυτή τη σχέση αντί να χάσεις τον εαυτό του σε κάτι που τελικά δεν πρόκειται να σε κάνει ευτυχισμένη, ούτε να σε γεμίσει συναισθηματικά.

Να κάνετε τακτικά check-in στη σχέση για να συζητάτε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί και αν χρειάζεται να αναθεωρήσετε κάποιους από τους κανόνες που έχετε θέσει.