Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού είναι ένα από τα βασικά και δημοφιλέστερα οφέλη της βιταμίνης C, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος που τη χρειάζεσαι. Η βιταμίνη C διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και πολλών άλλων. Στη συνέχεια θα ανακαλύψεις τρία όχι και τόσο δημοφιλή οφέλη που μπορεί να σε εκπλήξουν.

Η βιταμίνη C ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Τι θα μάθεις σήμερα που, ίσως, δεν ήξερες; Η βιταμίνη C βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο. Αυτή η θρεπτική ουσία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Μία από τις επιτακτικές λειτουργίες του εγκεφάλου που επωφελούνται από τη βιταμίνη C είναι τα επίπεδα εστίασής σου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα συμπληρώματα βιταμίνης C «αύξησαν το κίνητρο για εργασία και την εστίαση της προσοχής και συνέβαλαν στην καλύτερη απόδοση σε γνωστικά καθήκοντα που απαιτούν διαρκή ενέργεια».

Τέλος, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C συνδέονται με μια πιο χαρούμενη ψυχική κατάσταση. Συγκλονιστικό, το ξέρουμε. Να γιατί: Σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος ήταν πιθανό να έχουν αυξημένη διάθεση. Επιπλέον, η επαρκής ποσότητα της βιταμίνης C συσχετίστηκε αντιστρόφως με τη θλίψη, τον θυμό και τη σύγχυση. Αρκετά εντυπωσιακό, όχι;

Η βιταμίνη C βελτιστοποιεί την υγεία της καρδιάς

Έρευνα υποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C διαδραματίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C απαιτείται για την παραγωγή κολλαγόνου και αυτή η πρωτεΐνη συνθέτει τους συνδετικούς ιστούς στην καρδιά και ολόκληρο το σώμα (περισσότερα για το κολλαγόνο στη συνέχεια).

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C υποστηρίζει τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Το ενδοθήλιο είναι μια λεπτή μεμβράνη που αποτελείται από ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Aυτή η μεμβράνη χρειάζεται να λειτουργεί σωστά για να κάνει το ίδιο και η καρδιά μας. Και σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση στο περιοδικό Atherosclerosis, τα συμπληρώματα βιταμίνης C προάγουν τη συνολική υγεία και τη λειτουργία του ενδοθηλίου.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα, το οποίο είναι το δομικό στοιχείο πρωτεΐνης του δέρματος. Και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε χαλάρωση, ξηρότητα και θαμπάδα.

Το δέρμα σου μπορεί να είναι το μεγαλύτερο όργανό σου, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για ολόκληρο το σώμα στη διατήρηση υγιών επιπέδων κολλαγόνου, καθώς απαιτείται για τη δομή και τη βέλτιστη λειτουργία των μυών, των αρθρώσεων, των οστών, των αιμοφόρων αγγείων, του εντέρου κ.ά.

Θυμήσου πως το σώμα δεν δημιουργεί τη δική του βιταμίνη C, επομένως θα πρέπει να την καταναλώνεις είτε μέσω της διατροφής είτε με τη μορφή συμπληρώματος, ώστε να καρπωθείς τη μακρά λίστα με οφέλη. Εάν είσαι έγκυος, θηλάζεις ή παίρνεις φάρμακα, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις κάποιο συμπλήρωμα.