Οι πληροφορίες που δέχεσαι καθημερινά μέσα από τα social media και γενικά από πλατφόρμες και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο σχετικές με την ευεξία είναι πολλές. Οι περισσότερες παρουσιάζονται με έναν τρόπο που τις καθιστούν απαραίτητες για την συνολική σου ευεξία. Και μολονότι δεν είναι κακό να τις ακολουθείς, είναι κάποιες υγιεινές συνήθειες με τις οποίες αν το παρακάνεις, θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα.

Υπερβολική κατανάλωση νερού με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι έχει διαφημιστεί πως προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων στην υγεία μας. Συνήθως συστήνεται ως το ιδανικό πρωινό ρόφημα για να ξεκινάς τη μέρα σου και εξυμνείται για τα οφέλη του, όπως ότι προάγει τη βέλτιστη ενυδάτωση, την πέψη, την αποτοξίνωση και την απώλεια βάρους. Πράγματι, προσφέρει βιταμίνη C και κάποια από τα οφέλη που διεγείρουν την πέψη μπορεί να προέρχονται από τον συνδυασμό υγρών και εσπεριδοειδών, αποτελώντας ένα φυσικό διουρητικό. Αλλά όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, το νερό με λεμόνι μπορεί να συμβάλλει σε προβλήματα, όπως γαστρεντερική δυσφορία, καούρα και ναυτία.

Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει και διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, καθώς το λεμόνι είναι πολύ όξινο και η πολύ συχνή έκθεση θα μπορούσε να έχει επιζήμια επίδραση.

Οι αρνητικές αυτές επιδράσεις συμβαίνουν από την υπερβολική κατανάλωση κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι από ένα ποτηράκι το πρωί. Αν απολαμβάνεις ένα ποτήρι νερό με λεμόνι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είσαι επιρρεπής σε καούρες. Για να προστατεύσεις τα δόντια σου, ξέπλυνε καλά με σκέτο νερό, αφού το πιεις, και περίμενε λίγο πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου.

Το παρακάνεις με τα λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πράγματι απαραίτητα για τον οργανισμό και την υγεία σου, καθώς είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την προώθηση του κορεσμού, του σταθερού σακχάρου στο αίμα και της ομαλής πέψης. Όμως από την υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί να παρατηρήσεις ότι έχεις φουσκώματα, αέρια, προβλήματα πέψης κ.ο.κ.

Αν ξαφνικά περάσεις από μια διατροφή με λίγες φυτικές ίνες σε μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, ειδικά αν δεν αυξήσεις ταυτόχρονα την πρόσληψη νερού, μπορεί να εμφανίσεις αέρια, φούσκωμα και κράμπες. Αυτό μπορεί, επίσης, να συμβεί αν καταναλώνεις πάνω από 50 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Οι ενώσεις στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, έχουν επίσης συσχετιστεί με αέρια και φούσκωμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν, γεγονός που οδηγεί σε αέρια.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη είναι το γεγονός ότι περιέχουν ραφινόζη, έναν ολιγοσακχαρίτη που εμείς, ως άνθρωποι, δεν έχουμε το ένζυμο για να χωνέψουμε. Μέχρι τη στιγμή που η άπεπτη τροφή που περιέχει ραφινόζη εισέρχεται στο παχύ έντερο, τα βακτήρια στο παχύ έντερο αρχίζουν να πιάνουν δουλειά διασπώντας τη, γεγονός που προκαλεί αέρια και φούσκωμα.

Για να έχεις μια καλή πέψη, ειδικά αν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη λαχανικών κάν’ το σταδιακά και φυσικά συμβουλέψου έναν διατροφολόγο!

Ασκείσαι υπερβολικά

Η διατήρηση της δραστηριότητας αποτελεί ζωτικό μέρος της υποστήριξης της συνολικής ευεξίας, αλλά είναι σημαντικό να δίνεις στο σώμα σου χρόνο να ξεκουραστεί και να ανακάμψει.

Υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους η υπερπροπόνηση μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος σου και στην πραγματικότητα να σε απομακρύνει περισσότερο από τους στόχους σου για την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών, σωματική, πνευματική και συναισθηματική κόπωση, διαταραχή του ύπνου, απώλεια μυϊκής μάζας, ορμονική ανισορροπία, δυσκολία ανάκαμψης από τις προπονήσεις, κακή αθλητική απόδοση, καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, υπολειτουργία του θυρεοειδούς και πολλών άλλων.

Είναι απαραίτητο να εντάξεις στο πρόγραμμα σου μέρες ανάρρωσης, για να επιτρέπεις στον οργανισμό σου να ανακάμπτει πλήρως. Ο ύπνος είναι, επίσης, «μαγικός» όταν πρόκειται για αποκατάσταση. Προσπάθησε να ακούς το σώμα σου και να δίνεις προσοχή στο πώς αισθάνεσαι μετά την προπόνηση σου. Αν νιώθεις κόπωση τότε πάρε τον χρόνο σου, ενώ αν είσαι γεμάτη ενέργεια ίσως είναι σημάδι ότι μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου λίγο περισσότερο. Αν η απόδοση σου είναι πεσμένη, είναι μάλλον η ώρα για να πάρεις μια μέρα ξεκούρασης. Μακροπρόθεσμα, θα έχεις καλύτερες επιδόσεις και μια πιο ισορροπημένη σχέση με την άσκηση.

Βέβαια, η ξεκούραση δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάτσεις όλη μέρα στο κρεβάτι, εκτός αν αυτό είναι που θέλεις. Μπορείς όμως ακόμα να κινηθείς, κάνοντας περπάτημα ή μια ήπια άσκηση, όπως γιόγκα και stretching που θα αναζωογονήσουν το σώμα σου.